Как да виждаме нещата такива, каквито са?

Как да виждаме нещата такива, каквито са?

На всеки му се е случвало внезапно да разбере, че дълго време се е заблуждавал в мнението си за нещо или някой. В такъв момент се чудите как не сте видяли нещата такива, каквито са.

Много често човешкият ум не успява да прецени обективно изникващите образи и събития, като по този начин изпада в дълбоко заблуждение за света. Понякога изкривената реалност може да доведе до много по-сериозни негативи от закостенели разбирания, възможно е много важни решения да бъдат предприети или подминати заради дребно недоразумение или неяснота. Изучете внимателно реакцията на вашия ум и си помогнете с тези няколко съвета:

1. Не се влияйте от чуждо мнение и предразсъдъци!

Създавайте си мнение единствено въз основа на личен опит и контакти. Не позволявайте на клюки и предразсъдъци да влияят на взаимоотношенията ви с хората. Опитайте се да не съдите никой, поддържайте неутралност в споровете, в които не сте лично обвързани.

2. Научете се да приемате!

Не третирайте хората около вас, сякаш се състезавате. Никой не е съвършен и вие ще трябва да премете това, което ви е дадено – и доброто, и лошото. Опитайте се да не сравнявате пари, имоти, кариера и лично щастие. Престанете да мерите подаръците и жестове на внимание, койт получавате. Това само ще ви трови и ще пречи на коректните и открити отношения с околните.

3. Живейте в настоящето!

Оставете в миналото всички неприятни случки. Загърбете лошото, неуспехите, униженията и предателствата. Не е нужно напълно да забравяте, носете своите уроци и  поуки от минали грешки, но си дайте шанс за ново начало. Учете се от миналото, но не позволявайте то да диктува бъдещето ви. Всеки е допуска грешки в живота си и носи техните  последствия, не измъчвайте себе си и другите; помнете вчерашния дъждовен ден и тъмната нощ, но бъдете сигурни в идването на зората и в топилината на по-слънчевите дни. Радвайте се на малките неща в живота, дишайте с пълни гърди!

 4. Търпението е добродетел!

Да си търпелив е умение, което се придобива. Научете се на търпение, не прибързвайте нито със заключенията си, нито в действията си. Постигнатото с търпение ще ви направи по-подготвени и помъдрели.

5. Прощавайте!

Хората не винаги оправдават очакванията ни, но вторачването в грешките на другите само ще ви дърпа назад и ще пречи на правилната ви преценка. Прошката ще ви освободи.

Share This

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *