Как да се предпазим от джебчии?

Как да се предпазим от джебчии?

След разходка из града или рутинно возене в трамвая багажът ви се олекотява, но на душата ви никак не ѝ е леко, защото нямате пари и за една минерална вода, а в новия делник ви очаква престой на опашка за нови документи. В гневното си съзнание сипете закани към наглеците, които са ви взели без особен труд онова, което вие печелите с пот на челото и много нерви. Прави сте да искате възмездие, но междувременно можете да се постараете всячески да предотвратите подобни ситуации. Вероятно сте чували тези съвети, но е добре да си ги припомните.

Вътрешни джобове

Зимните якета със сигурност ви карат да се чувствате като огромен балон, но повечкото пластове дрехи и по-обемните материи крият повече тайници, отколкото летните тениски и къси панталони. Ако в гардероба си имате яке с вътрешен джоб или сако – възползвайте се. Скрийте там важните документи като лична карта, банкова карта или по-едри банкноти, може и ключовете от вкъщи. Дръжте якето или сакото закопчани и не бъркайте в джоба си в присъствие на непознати хора. Не слагайте във вътрешния джоб неща, които се налага често да вадите като транспортната карта. Все пак идеята е това да бъде тайно място, а не да покажете на целия рейс, че имате вътрешен джоб, когато дойде контролата или валидизирате картата си.

Външни джобове

След като издигнахме на пиедестал вътрешния тайник е време да свалим на и под земята неговите външни събратя. Няма да се усетите как с ловко движение документите или парите се изплъзват от джоба. Ако все пак се налага, за предпочитане са предните джобове, като непрекъснато дръжте ръцете си в близост до тях. Не се бойте, че така ще привлечете внимание към съдържанието им. Професионалистите веднага разпознават, че имате нещо в тях и без да ги насочвате, така че е по-добре да се предпазвате.

Чанти 

1. Раница

Съвсем спокойно някой може да отвори ципа на раницата ви и необезпокоявано да бърника. В никакъв случай не я оставяйте без надзор, а когато влизате в транспорта я прехвърлете на едно рамо, така че да бъде пред вас или под мишница. Внимавайте и като чакате на опашка, хвърлете един поглед към застаналия зад вас или се обърнете да видите кой крачи плътно зад вас на улицата.

2. Дамска чанта

Дамите са особено уязвими, защото имат навика да прибират всичко важно в чантата си. Ако дръжките са къси, хванете ги с ръка в свързващата се с чантата част и същевременно с лакът притискайте цялата чанта  под мишницата към ребрата. Нека чантата е обърната така, че ако има външен джоб той да попадне от вътрешната страна към тялото ви. Плъзгачът на големия цип, заключващ цялата чанта, трябва да е видим за вас, а не обърнат към гърба. Не купувайте чанти, които нямат цип и лесно се откопчават. Не дръжте чантата  да виси само на дръжките си долу към краката ви. Ако имате чанта с дълги дръжки, е по-добре те да минават на диагонал през гърдите ви така, че чантата да бъде отпред, не забравяйте и да я придържате с една ръка. Същите препоръки са отправени и към носещите сакове.

  

 В транспорта

Обръщайте внимание за подозрителна близост. За съжаление наблъскани в градския транспорт няма да можете да контролирате добре ситуацията. Тук ще ви помогнат вътрешните джобове (запомнете, че те помагат само ако якето или сакото ви е закопчано), сложената пред тялото ви чанта и поставената ръка във външния джоб, докато с другата се държите. Оглеждането на близкостоящите  пътници не винаги е от полза, защоно джебчиите започват да разчупват клишетата за външия си вид. Никой не може да остане извън подозрение, но и не бива да гледате всички сякаш всеки миг ще ви оберат. Бъдете внимателни, но не прекалено мнителни и готови за битка.

На улицата

Основна тактика в джебчийството е отвличането на внимание. Първият вариант е да се блъснат във вас и докато се занимавате с грубостта на това действие, часовникът или портфейлът вече ги няма.

Другият метод е да ви заговорят или помолят за помощ. Докато единият ви занимава с това да го упътите, да кажете колко е часът или друг въпрос, негов другар прави инвентаризация на съдържанието на джобовете или чантата ви. Не губете своята бдителност, когато сте ангажирани в комуникация.

Share This

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *