Как да имаме приятни сънища?

Как да имаме приятни сънища?

1. Лягайте си по-рано

Проучване на списание Sleep от 2011 г. върху съня на студенти показва, че тези, които си лягат по-късно имат склонност към по-неприятни сънища, от тези, които са лягат по-рано. Следователно, ако желаете по-хубави нощи, опитайте се да си лягате вечер най-малко един час по-рано от обикновено и проследете дали това ще има положителен ефект върху вашите сънища.

2. Контролирайте вашата диета

Кошмарите могат да бъдат предизвикани от различни фактори: похапване късно вечер, алкохол, кофеин, или цигари. Ако имате постоянни кошмари, ограничете или окончателно преустановете тези навици. Препоръчетиелно е да вечеряте не по-малко от  2-3 часа преди да заспиване. Това ще ви даде достатъчно време за храносмилане, а после ще се насладите на по-спокоен сън.

Поетото количество кофеин след пладне ще се отрази особено негативно на вашето заспиване, тъй като тялото се освобождава напълно от него до около 8-12 часа след приема.

3. Намалете стреса

В повечето случаи кошмарите са отражение на стрес или тревожност, на които ставате жертва в ежедневието. Опитайте се да не мислите за проблемите преди заспиване. Вместо това, отделете малко време, за да проясните мислите си и да ги насочите в положителна посока. Редовните физически упражнения могат да ви помогнат за намаляване нивата на стреса, което от своя страна ще доведе до по-лесно заспиване и спокоен сън. Въпреки това, е препоръчително да не се раздвижвате точно преди сън, тъй като това ще покачи пулса ви и ще засили притока на кръв в главата, а това ще доведе до по-активна мозъчна дейност, когато се нуждаете най-много от покой.

Share This

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *