Как да се преборим с косопада?

Как да се преборим с косопада?

Сигурно сте чували, че всеки човек губи приблизителния брой от 100 косъма на ден. Това се смята за нормалното количество, но какво да правите, когато косите ви изтъняват с по-голяма скорост и вече забелязвате наченки на прозираща гладка кожа?

Първото ви действие трябва да бъде свързано с причините за това развитие. Кожата, косата и зъбите са първите, които дават признаци, че нещо притеснява организма – недостатъчно количество полезни вещества, неправилна обмяна, някаква болест или наследствен проблем, който сега се отключва. Понякога косопадът е само временно явление, след което косата се възстановява. Има два основни вида загуба на коса:

  1. Ефлувиум – падане и изтъняване на косата над нормата;
  2. Алопеция – наличие на части от кожата на главата без окосмяване, засегнато е едно конкретно място или се наблюдава в различни участъци.

Причини

Причинителите на косопада са много и не могат да се идентифицират без щателни изследвания. Такова състояние може да бъде предизвикано от голямо физическо или емоционално натоварване, хормонални нарушения, различни болести, неправилно хранене, стрес, медикаменти и излагане на тежки метали. Поради тази причина първо си запишете час при дерматолог, той/тя ще установи дали загубата на коса се дължи на болест, която първа трябва се лекува.

1. Хормонални причини

Честа причина за косопада при мъжете е наследствено обусловеното превръщане тестостерона в дихидротестостерон, който се натрупва в основата на космените фоликули и по този начин блокира достъпа им до хранителни вещества. Жените също не са застраховани от наследствен косопад, който повече се проявява на петна.

2. Хранене и начин на живот

Намалете приема на животински мазнини,особено прясно мляко и тлъсто месо,  въглехидрати, алкохол, наситени с киселини храни. Тези продукти блокират кръвоснабдяването като цяло, а чувствителна зона като кожата на главата страда най-много. Косата е много чувствителна към субстанции като алкохол, кафе и никотин.

3. Козметика

Избягвайте продукти със съдържание на парфюми, защото те разрушават естествената защита на кожата и възпрепятстват растежа на косъмчетата. Избягвайте да слагате лак, пяна, гел и да подлагате корените на висока температура.

Необходими изследвания

Направете си пълна кръвна картина, изследвайте също така съдържанието на желязо в кръвта, на селен, калций, цинк; проверете нивата на имуноглобулин Е.  Хормоналните изследвания също са препоръчителни, изследвайте: съдържание на тестостерон, естроген, антинуклеарни антитела; функция на щитовидната жлеза. Ако последните ви изследвания не са показали нищо притеснително, можете да опитате терапия с външно приложение.

Терапия с домашни средства

Прекрасни средства в борбата с косопада са копривата и оцета, особено с обединени сили те могат да дадат на косата нова енергия и да спрат  неприятния процес. Използвайте  водата от попарени листа или корени на коприва заедно с оцетна вода поне три пъти в седмицата.  Натрийте хубаво кожата на главата със сместа и изчакайте за около 5 минути, след което измийте добре.

Други подходящи средства са лимонът и зехтинът. Второто заздравява леглото на фоликулите, а лимонът витализира корените. По-хубаво ще бъде да използвате току-що изстискан лимонов сок, но и готов ще свърши работа.

Ще ви изненадаме, че против косопада може да помогне и бирата. Поне веднъж седмично натърквайте добре главата си с малко бира, изчакайте един час, след това измийте с шампоан, за да неутрализирате миризмата.

Рецептите за маски с мляко и мед също са благоприятни при косопад. Има данни, че и лукът помага, така че можете да го включите в някоя от горните маски.

Важно: За да имат ефект всички методи, трябва да покажете постоянство и да комбинирате с промяна в навиците, които ви вредят.

Share This

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *