Как да осиновя куче от приют?

Как да осиновя куче от приют?

От години безпризорните кучета са сериозен проблем, много от тях са преминали през службите, за да бъдат само кастрирани, други остават настанени в приюти, където са сравнително защитени от условията на улицата. Но това в никакъв случай не е идеалната среда за тях и представлява само временно решение. Ако сте се спряли на куче именно от приют, то вие сте на път да извършите един благороден жест, който обаче трябва да бъде добре обмислен.

1. Преценете възможностите си

Замислете се върху условията, които можете да предоставите на кучето. Можете ли първоначално да му посветите повече време, за да свикне с вас и новия си дом? Имате ли възможността да му предложите грижа в дългосрочен план? Това са много важни въпроси, с които да проверите своята решимост, така че клетото животно да не попадне отново на улицата.

2. Лично посещение на приюта

Можете да “посетите” приют и онлайн, за да започнете процеса на осиновяване, но повечето сайтове не правят промени в реално време относно животните в наличност. Предоставените фотографии също така могат да бъдат подвеждащи по отношение на размера и породата, а още по-малко могат  да покажат личността на кучето. Личното посещение си остава най-добрият начин за такъв избор – ще имате възможност да се вгледате в очите на кучето, да установите контакт с него, получавайки умолително близване.

3. Подгответе се за промените

Помислете за допълните средства, които ще са ви необходими и се уверете, че няма да се отразят на бюджета ви. Трябва да включите не само разходите за храна и ветеринар, а също така и за лакомства, играчки, креватче, обучение, фризьор и дори за непредвидени здравословни проблеми. Ако до този момент не сте се грижили за куче, ще се наложи да се подготвите с нов дневен режим, съобразен с нуждите на кучето от разходка, хранене и други грижи.

4. Потърсете подкрепа

Бихте могли да приканите своите близки  – съквартиранти, родители, деца, съпрузи – да се присъединят към вас и да станат част от този процес.

Ако живеете под наем, трябва да сте сигурни, че хазяина ви няма нищо против домашните любимци. Запомнете също така, че всяка община има своите такси и регулации за притежаването на куче. В град София например ще се освободите от ежегодната такса (в размер на 24лв.), ако кучето е кастрирано, което във вашия случай е сигурен факт, тъй като в приютите обикновено животните се подлагат на такава манипулация. Другият вариант за освобождаване от такси е поставянето на микрочип.

Ако вече имате вече друго куче, можете да организирате среща с осиновения любимец, така че да сте сигурни, че ще се разбират.

5. Посетете приюта без предварителни очаквания

Вероятността в приюта да откриете далматинец или сладък петмесечен лабрадор е почти нищожна. Бъдете готови да се срещнете с много изстрадали създания, които може да не бъдат в добро състояние, но във вашия дом и с много обич ще загладят козината.

6. Вслушайте се в гледачите

Потърсете съвет от хората, които се грижат за кучетата. Попитайте ги за спокойно и кротко куче, което да може да живее в дом. Интересувайте се от навиците, проявените симптоми на вероятни заболявания, къде и как е намерено кучето, имало ли е случаи да ухапе някого.

7. Попълнете необходимите документи

В приюта ще получите помощ за попълване на формулярите. Целта на тези документи е да се впише новия собственик, който ще бъде отговорен за това кучето да не попадне отново на улицата.

8. Осигурете плавна адаптация

След като сте получили одобрение от приюта, вече можете да вземете новото си куче и да го заведете у дома.

През първите няколко дни му не го ангажирайте с прекалено внимание и се придържайте към същата кучешка храна, която са му давали в приюта. Някой осиновители заливат своите нови любимци със забавни  преживявания и прекрасни лакомства. Разходка в препълнения с кучета парк, могат да бъдат много стресиращи, а новата храна и големите количества лакомства – да доведат до стомашни проблеми.

 9. Не забравяйте приюта

Щом вие и любимецът ви навлезете в рутината на ежедневието, изпратете ваша снимка на служителя от приюта, който ви е помогнал при осиновяването. Поддържайки връзка със специалист, можете да получавате информация за подходяща дресировка, лечение или хранителен режим.

 

Share This

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published.