Как да изберем куче за децата?

Как да изберем куче за децата?

Ако обмисляте да се превърнете в стопанин на куче, а имате деца, трябва да вземете предвид някои особености на този избор. Запомнете, че това е дългосрочно решение, което ще промени начина ви на живот. Трябва да сте готови да извървите този път докрай, така че кучето да прекара целия си живот във вашата компания.

1. Съобразете се с възрастта на детето

Не можете да очаквате, че 6-годишният ви син, който така прочувствено ви умолява за кученце и обещава да помага, ще спази обещанието си. Това можете да изисквате от деца над 10-годишна възраст, които вече могат да поемат отговорност и благодарение на училището са свикнали с придържането към някакъв режим. Участието им в избора на породата и самото кученце, а после – в по-нататашъната грижа за него, ще направи децата малко по-пораснали и отговорни. Ако обаче сте готови вие да поемете цялата грижа, не е проблем да вземете кученце за по-малки деца, които чрез играта и ежедневния контакт постепенно да привикнат към нуждите на новия член от семейството.

images (77)

2.Обсъждане на отговорностите

Никое дете не трябва да бъде оставено само в грижите за домашния любимец. Въпреки това, се уверете, че детето ви разбира кои са основните грижи, от които се нуждае домашният любимец. Обсъдете храненето и почистването след него. Обяснете на детето, че кучето е живо същество, което има свой вид съзнание и чувствителност, затова към него трябва да проявяват любов и внимание.

Кутретата на по-едрите породи, особено на овчарските и ловджийските, се нуждаят от старателно обучение. Ако семейството ви не разполага с време и енергия да възпита малкия калпазанин, ще бъде добро решение да осиновите по-възрастно куче, което е добре тренирано и е привикнало към присъствието на деца.

3. Изберете подходящата порода

Ако вие или някой друг у дома е алергичен към козината на домашните любимци, трябва да потърсите хипоалергенни породи кучета. Защо не йоркширски териер? Това е любвеобилна и игрива порода, такова куче ще прави прекрасна компания на децата в игрите. Бъдете обаче внимателни, понеже тези мъници са крехки и не могат да бъдат натоварвани като по-едрите си братовчеди, а козината им има нужда от старателно вчестване.

10155159_761118273920971_7255858344595956264_n

Уверете се, че породата е толерантна на физически контакт и съответства на темперамента на детето ви. Направете оценка на нивото на активност на вашето семейство. Ако всички в семейството са физически активни, изберете енергична порода, която ще се радва на повече упражнения. Ако вашето семейство има по-заседнал начин на живот, помислете за порода, която не се нуждае от няколко разходки на ден и много тичане в парка.

images (112)

4. Личната първа среща е наложителна

Дали ще вземете любимец от развъдник или от приют за животни, организирайте среща на семейството и кучето, преди да го вземете вкъщи. Уверете се, че кучето ще си допадне с вашето семейство. Когато срещнете кучето, призвано за вашия дом, неминуемо ще усетите привързаност още в първия миг, като любов от пръв поглед.

Share This

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *