Как да бъдем добри с родителите си?

Как да бъдем добри с родителите си?

От момента, в който децата започнат да развиват собствено самосъзнание и да отговарят за поведението си, отношенията в семейството добиват двустранна динамика – детето също се прeвръща в активна страна и носи своя дял във взаимното разбирателство и демонстрация на обич. Родителят полага основите на тези отношения още от люлката, а според някои твърдения – от утробата, но вие като деца също имате своите задължения спрямо тези, които в най-добрия случай са ви дали цялата си обич.

1.Поставете си го за цел

Помислете си за качествата, които ще ви помогнат по-добре да обгрижвате родителите си и да им спестявате тревогите. Имате право на свой житейски избор, но не правете неща, които нямат отношение към него и само целят да демонстрират вашия инатлив бунт срещу авторитетите. Съсредоточете се върху нуждите и нещата, които трябва да се подобрят, за да се осигурите по-добро качество на живот за родителите си. Поставете си го за цел. Не позволявайте приятели и любовни партньори да ви внушават, че веднъж превърнали се в самостоятелни индивиди, вие не дължите нищо на родителите си или че не сте длъжни да им давате сведения за живота си. Връзката родител-дете е една от най-важните в живота на всеки човек, приемете родителите си като свои първи приятели, които за разлика от другите не биха ви предали и оставили в критичен момент. Как може да позволявате на хора, които са на практика чужди, но наричате приятели, да се месят в живота ви, да изискват вниманието и присъствието ви, а отказвате това право на най-близките, само защото искате да докажете колко сте самостоятелни и независими? Изнервеното и дистанцирано отношение към майка и баща, ако не е продиктувано от физически или психологически тормоз, е абсолютна поза.

2.Споделете от времето си

Дори малко време, прекарано с родителите, често може да помогне за постигането на по-добро разбирателство между вас. Отделете време, за да бъдат засегнати въпросите, които се нуждаят от вниманието ви. За вас техните проблеми изглеждат маловажни, както поради вечното приоритетизиране на вашите проблеми, така и заради идеята, че вие сте тъй важното бъдеще, а те – залязващото минало.

images (64)

3.Жертвайте нещо за тях, без нищо в замяна

Родителите са нашата сила. Да жертваш нещо за тях е най-щедрия жест, който би могъл един син или една дъщеря да направи. Това ще им донесе голяма радост и ще ви накара да се чувствате желани и необходими. Направете обаче това тайно и без да причините на себе си страдание, тъй като за родителите вашата болка е много по-силна от собствената им, съответно вашето щастие стои пред тяхното.

4.Покажете на родителите ви вашата загриженост

Винаги бъдете с тях в радост и мъка. Дарете ги с много грижи, дори те да ги отказват, защото не искат да изглеждат безпомощни. Поемете повече домакински задължения, като например готвене, миене на чинии, пране, изхвърляне на боклука, пазаруване; помагайте в бюрократични действия като плащане на тока, телефона или парното.

321

5. Вслушвайте се в съветите им

Родителите имат по-голям житейски опит, в резултат на това всеки техен съвет се основава на срещнати трудности. Техните съвети са само за ваше добро, нямате повод да бъдете мнителни, както често се случва в ситуации с чужди хора.

Потърсете мнението на родителите си, когато взимате важни решения; покажете им, че за вас техните съвети имат особена тежест.

images (68)

6.Представете се добре в учението или работата

Няма по-щастлив момент за един родител усещането, че е създал личност с по-високи цели. Все пак обаче не бъдете твърде строги със себе си, ако не постигнете големи успехи. Има много неприятни типажи, които желаят да се хвалят с децата си и да търсят компенсация за собствените си неуспехи в постиженията на създадените от тях личности. Типичният добър родител не иска успехите за себе си; майка ви и/или баща ви са тези, които ще поставят здравето ви над всичко друго, ще ви окуражат и поддържат в трудностите.

7. Поставете се на тяхно място

Опитайте се да видите света от техните очи. Покажете благодарност и признайте приноса им своя живот. Ако чувствате, че между вас има неизчистени противоречия, изслушайте ги и се опитайте да разберете поведението им в детството си – защо не са се радвали на оценки, защо не са ви давали да правите купони вкъщи, защо не са ви глезили с играчки или обсипвали с целувки и патетични признания като “Обичам те”. Вие като родители също ще правите грешки, колкото и малки да са те като онова незакупено червено колело, децата все ще намерят за нещо да ви укорят. Ако вие сега вините родителите си за вашите проблеми – може и да са действително виновни – бъдете сигурни, че и вашите деца ще имат някакви претенции. Това е неразделна част от такива взаимоотношения. Подарете разбиране и изкажете собствената си позиция без да търсите нови и нови обвинения.

Share This

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *