Как да даваме съвет?

Как да даваме съвет?

 

Да дадеш съвет не е от най-лесните задачи. Трябва добре да помислиш преди това, защото може неволно да дадеш грешен съвет и да изпаднеш в неприятна ситуация. Просто следвай тези няколко стъпки и ще станеш професионалист в даването на съвети за кратко време!

  1. Не съди!

Първата и основна стъпка при даването на добър съвет е да не съдиш никого. Едно лошо решение или постъпка не е повод да „лепнеш етикет” на някой. Запомни, че всеки човек гледа света под различен ъгъл и никой не знае какво е в главата на другия. Запази спокойствие и си спомни народната мъдрост: „Ако не можеш да кажеш нещо хубаво, по-добре не казвай нищо!”

  1. Отърви се от пристрастията си!

Разбира се, всеки от нас има мнение относно това, кое е правилно и кое не; имаме свое мнение за правилните действия и поведение. Идеята е чрез даването на най-добрия съвет да помогнеш на друг да вземе правилното решение, а не да решаваш вместо него! В разговора опитай да премахнеш пристрастията си и се фокусирай върху това да помогнеш на приятеля, за да вземе той сам правилното за него решение.

Например, ако твоя приятелка има намерение да прави аборт, а ти имаш твърда позиция срещу абортите, не си губи времето да ѝ обясняваш колко лошо е това. Вместо това се опитай да я заговориш за нейните аргументи „за” и „против”, потърсете заедно друг вариант.

Само в случаите, когато те попитат: „Ти какво би направил?”, можеш да изкажеш личното си мнение, но се увери, че ясно си посочил причините, поради които би постъпил по този начин, за да си сигурен, че другият разбира логиката ти.

  1. Бъди честен!

Не създавай впечатление, че си експерт в областта, ако не си такъв. Дори и да си имал подобен проблем в миналото, няма как да си сигурен, че това което е помогнало на теб ще помогне и на друг или че е единственото вярно решение. Успокояващо ще подействат думите: „Знам как се чувстваш” или „ Имаш право да си разстроен от това”.

  1. Покажи, че имаш вяра в способностите му/ѝ!

Понякога единственото, което е необходимо, за да вземеш правилното решение, е да знаеш, че някой вярва в теб и способностите ти. Бъди този човек за приятелите си! Подготви се с изявление, подобно на следното: „ Това е наистина трудно решение, но аз знам, че ти можеш да намериш правилния път. Трябва да проявиш смелост и да оставиш интуицията да ти покаже правилната за теб посока!”

  1. Знай кога да се намесиш!

Намеса е когато даваш съвет без да са те питали, а в повечето случаи никой не го търси, затова трябва да знаеш кога да се намесиш и кога не. Като цяло трябва да се намесиш без покана само в случаите,  в които се притесняваш, че някой може да е опасен за себе си или за другите. Например, ако не одобряваш интимния партньор на приятелката си, защото не харесваш личността или религията му, запази мнението си за себе си. Но, ако се притесняваш, че е жертва на физическо насилие, защото постоянно идва на училище със синини, трябва да се намесиш.

  1. Помогни му да види проблема „отстрани”!

Понякога „не можеш да видиш дърветата от гората”. Често даден проблем има съвсем лесно решение, но не го виждаме, защото сме се вторачили в някаква дребна спънка. Помогни на приятеля си да излезе от този омагьосан кръг и да погледне проблема от друг ъгъл. Например, твоя приятелка е бременна, но не знае как да го каже на мъжа си, защото в дадения момент имат финансови трудности и още едно дете ще затрудни допълнително положението. Поднеси слова от следния тип: „ Разбирам притесненията ти, но ти можеш или да чакаш докато той евентуално получи повишение, или да му кажеш сега и да му дадеш повече време, за да намери начин да се справи с проблема.”

  1. Подчертайте, че не контролирате бъдещето!

Хората, когато искат съвет, често очакват и нещо като гаранция за успех. Напомнете им, че вие няма как да им я дадете, защото не можете да предскажете бъдещето. Накарайте ги да разберат, че дори и нещата да не се развият според техните очаквания – животът продължава.

Share This

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *