Как да разпознаем добрия лекар?

Как да разпознаем добрия лекар?

Личните ни преживявания с професионалистите в бели престилки крият истории, достойни за филмов сценарии, в който надеждата проблясва само в кратък момент на разбиране и грижа. В повечето случаи е въпрос на късмет, географско разположение (голям град, малък град или село), финансови възможности и дори демографски характеристики дали ще намерите добър специалист. Но ако имате дори най-малката възможност за откриване на истински лечител , постарайте се в името на здравето. Нека да започнем с мечтите сега:

Лекарят, който наистина се интересува от здравостловното ви състояние ще има време за вас независимо от пълната чакалня и продължителността на работното му време. Той/Тя ще изслуша внимателно вашите показания, ще отговори на питанията ви и съответно ще отправи към вас уточняващи върпроси, ще се поинтересува от алергиите и поносимостта ви към отделни лекарства, а не да ви предпише цялата продуктова линия на фаворизирана от него марка. Често пациентите не описват добре симптомите си или пропускат важни факти, затова професионалистът не бива да се води по вашите сведения, а да направи подробен преглед и да назначи нужните изследвания без разбира се да изтощава пациента и да харчи парите му за излишни процедури. Случва се да има лекари, които нарочно предписват скъпи лекарства и изследвания, за да получат пари от касата или от вас ако сте неосигурено лице. Затова ако е налична добра алтернатива на дадено скъпо лекарство, загриженият специалист би ви го предложил. Също така се замислете дали да не потърсите друг личен лекар, ако настоящият ви предписва антибиотици при всяка малка инфекция или грип. Благодарение на тях сигурно по-бързо се възстановявате, но в дългосрочен план те правят имунната ви система по-уязвима и пасивна към нападащите я вируси.

Чували сте сигурно, че има медицински лица с божествен комплекс – егоцентрична вяра в своята правота и в правото да взимат решения за живота и смъртта на хората. Добрият професионалист знае, че не е безгрешен и особено при по-тежки случаи с нееднозначни симптоми е препоръчително да потърси мнението и на свой колега. Не забравяйте и вие да направите свое собствено проучване за поставената ви диагноза.

В допълнение лекарят не бива да бъде прекалено концентриран в един метод на лечение, а да бъде по-гъвкав и склонен дори на хомеопатични методи, ако това е по-доброто решение за конкретния пациент. Лекарската работа не е като труда във фабрика например, където се извършва една и съща дейност винаги по еднакъв начин. Всеки индивид е различен и има своите специфични потребности и особености на организма.

Много често докторите не смятат за нужно да обяснят на пациентите си спецификата на заболяването или използват прекалено научни термини. Лекарят не трябва да ви кара да се извинявате за това, че сте болни. Вие сте страдащият, но и имате главна роля в запазването, поддържането и възстановяването на вашето здраве. За съжаление ежедневното текучество от пациенти и сблъсъка със смъртта, неминуемо водят до понижена емпатия.  Ако лекарите съчувстваха на всеки страдащ, нямаше да могат да вършат работата си и да останат със здрав разсъдък. Все пак обаче има много медицински лица, които осъзнават отговорността си и смисъла на призванието си, те заслужават уважение и признание за труда си. Двете страни – пациент и лекар – в идеалният случай трябва да подхождат един към друг с разбиране и внимание. Недейте да злоупотребявате с времето и търпението на вашия лекар, той/тя има и други пациенти, а също колкото и често да забравяте, той/тя има свой личен живот и своя грижа за собственото здраве и това на близките му/ѝ. Помнете, че лекарите са склонни и имат право да допускат грешки. Вярно е, че никак не е справедливо това да става за ваша сметка, но статистически погледнато няма начин всеки един специалист, колкото и добър да е той, да не допусне грешка. Всички хора имат моменти на самозаблуда, умора, нервност, некомпетентност; разликата е в това, че при повечето няма фатални последствия. Само психологически нездрава личност ще ви причини умишлино вреда.

Да намерите точно такива лекари не е никак лесна задача, още повече че за преглед при тях може да се наложи да чакате. В търсенето много ще ви помогне разпространението на информация от уста на уста. Именно други пациенти могат да ви дадат най-достоверните сведения. Хубавото на интернет е, че ви дава възможност да намерите именно такива мнения. А ако се чувствате жертва на лекарска небрежност, се обърнете към Националната пациетска организация.

Преди да изберете своя личен лекар или такъв, към който да се обърнете за лечение на конкретен проблем, отговорете си на следващите въпроси. Ако отговорите на повече от половината с „Не“, това означава, че би било по-добре да се обърнете към друг при наличие на такава възможност.

  1. Лекарят приема ли сериозно вашето състояние?
  2. Чувствате ли се добре информирани?
  3. Търси ли вашият лекар второ мнение и допълнителни източници на информация?
  4. Държи ли ви в течение и съобразява ли се с вашето мнение в процеса на диагностициране и лечение?
  5. Получавате ли доброжелателно и уважително отношение?
  6. Вашият лекар спазва ли дискретност и пази ли вашите лични данни?
  7. Виждате ли старание за спазване на хигиенни, процедурни норми; стремеж към създаване на по-добра работна атмосфера или по-гъвкави методи на лечение?
Share This

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *