Как да разпознаем футболна засада?

Как да разпознаем футболна засада?

Засадата е тема на едни от най-разпалените футболни дискусии. Желаете ли да разберете защо толкова много фенове “благославят” страничния съдия? Искате да се включите с компетентна позиция  във вълнуващите спорове?

Причината засадата да е толкова важен елемент от играта се състои в това, че използването ѝ представлява значително преимущество за достигане до гол, съответно неправилното отсъждане може да спре чисто положение или атака, а даже и реализиран гол и и по този начин да промени хода на мача.

В своята цялост правилата не са трудни за разбиране, изключенията са тези, които завишават сложността.

Кой е в засада?

В положение на засада попада играчът на атакуващия отбор, намиращ се в противниковото поле и:

1. е активен играч –

а) докосва топката;

б) включва се в борба за топката;

в) влияе на или препятства действията на защитата;

г) извлича от положението си ползи за своя отбор.

2. по-близо до противниковата гол-линия от предпоследния играч на защитата (когато пред акатуващия има само един или няма нито един играч на защитаващия се отбор);

3. по-близо до противниковата гол-линия от топката (тя остава зад него).

Активният играч не се намира в засада, когато:

1. се намира в своето поле;

2. е на едно ниво с предпоследния играч от противниковия отбор;

3. директно получава топката от тъч, от удар на вратаря или корнер.

Други пояснения

Страничният съдия отбелязва наличието на засада с вдигане на флаг.

Работата на съдиите се усложнява в ситуациите, в които повече атакуващи играчи участват в пласирането на топката в противниковото поле и една част се намират в потенциална засада, а други – не. Тогава съдията трябва да изчака и да прецени кой от играчите ще навлезе в активна засада.

Всяко ново докосване на топката от атакуващия отбор се счита за нова игрова ситуация, съдията преценява наличието на засада при всяка една ситуация. Ако при предишното докосване, той не е вдигнал флаг за засада не може да го направи постфактум при вече ново докосване, разбира се при положение, че и новото положение не е засада. Затова съдиите трябва да реагират много бързо в рамките на всяка нововъзникнала ситуация.

Неволните действия като рикушет например също могат да поставят привидно пасивен играч в положение на засада, тъй като на място не може да се прецени координираността на действията му .

Ако топката попада в краката на атакуващ играч в позиция на засада от футболист от противниковия отбор, нямаме наличие на засада.

Случаи

Да разгледаме някои положения, които могат да дадат повече яснота. В червено е отбелязан атакуващият отбор, в синьо – защитата на противниковият.

Abseits

Тук имаме положение на чиста засада. Играч от атакуващия отбор отправя топката към свой съотборник, намиращ се по-напред от предпоследния защитник. Топката също е зад него.

Abseits-aufgehoben

Засадата е отменена, защото пред активния нападащ играч има предпоследен футболист от защитаващия се отбор.

Passives-abseits

Съдията не вдига флаг за засада, защото играчът, който попада по-напред от предпоследния защитник се намира в пасивна засада, т.е той не играе с топката, тя е подадена към играч, който не е в засада.

Kein-abseits-ball

Няма засада, защото топката се намира по-близо до гол-линията от играча, пласирана е от по-предна позиция към по-задна.

Kein-abseits-gegner

Тук също няма засада, защото топката идва от противниковия играч.

Abseits-abprall

Топката идва от рикушет във вратаря (или последен защитник, ако вратарят не е на мястото си) или някоя от гредите, затова няма засада.

Kein-Abseits-aufgehoben

Засадата е отменена заради играч на защитата, намиращ се зад вратарското поле.

Засадата като тактика

Често нападателите използват тактиката за игра на ръба на засадата. Те стоят на една линия със защитата и в момента, в който топката попада в тях, излизат напред. Атакуващият играч обаче може да не прецени правилно момента и да попадне в засада. Как става това? Когато той излезе пред предпоследия от защитата в мига, в който топката е още в краката на пасуващия съотборник или в момента, в който той му подава. Затова виждате толкова често внимателни повторения, проследяващи точния момент на подаване на топката. Виртуалните линии на телевизионния екран проследяват дали и в каква степен активният играч попада в засада. Тук се съблюдава позицията на частите от тялото му, които могат да реалзират гол, ръцете и рамете не попадат в засада.

 

 

 

 

 

Share This

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *