Как да изберем гумени ботуши?

Как да изберем гумени ботуши?

Навън вали ли вали, изливат се реки, тук-там се появяват езерца и у вас се появява желението за гумени ботуши. Тази идея има своите положителни и негативни страни.

Правилният размер

– Ботушите не бива да ви бъдат нито прекалено големи, нито малки. Отпред отмерете един-два пръста за празно пространство. За децата е препоръчително да сложите стелки. При по-студено време можете да добавите вълнени, все пак не ползвайте гумени ботуши в типично зимно време.

– Ако не желаете краката ви да изглеждат пълни в ботушите, не купувайте такива, които достигат до средата на прасеца.

– Ако имате нисък ръст, за вас са по-препоръчителни тези, които достигат на  поне 7-8 см под коляното.

– По-добре е да изберете вариант с цип – свалянето на ботушите ще бъде по-лесно, защото като се изпотите кожата може да полепне по гумата.

– За предпочитане са ботушите с грайфер, те ще осигурят повече стабилност на хлъзгаво дъждовно време.

Почистване

Поддръжката е много лесна – само измийте замърсяванията с малко вода и сапун и готово. Важното е да ги оставите да изсъхнат от самосебе си, не ги оставяйте в близост до парното, защото може гумата да се деформира.

Материали

Рядко ботушите са направени от естествена гума, обикновено за външното покритие и подметката се използва синтетичен каучук или друг изкуствен материал. Вътрешната облицовка е от текстил. Всичко това се държи от много лепило. Изкуствените материали могат да се разпаднат и да изпуснат ракообразуващи нитрозамини, които се получават при вулканизацията на гумата. Вредно е и съдържанието на забранени оцветители, фенилпропанол и ацетофенон, които могат да причинят алерии и кожни възпаления.

По възможност избирайте ботуши от естествен каучук и с по-малко съставни части, не ги използвайте ежедневно. Винаги ги носете с дълги чорапи, така че да нямат досег с кожата ви. Дръжте ги далеч от деца.

Share This

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published.