Как да преодолеем зимната депресия?

Как да преодолеем зимната депресия?

Този вид депресия представлява сезонно обусловено явление и се обвързва със слабото слънчево греене и произлизащия от него дефицит на витамин D. Страдащите се оплакват от честа смяна на настроенията, негативизъм, намалена работоспособност, умора и сънливост, промени в хранителните навици; с идването на пролетта някои изпадат във временно чувство на еуфория.

Симптоми

Сезонната или зимната депресия е психичен проблем обвързан с конкретен период от годината, той не е свързан със социални стресови фактори. Обикновено изчезва с идването на пролетта. За диагностицирането е важна честотата на депресивните моменти. Типичното депресивно състояние се свързва с постоянна отпадналост (като при грип), трудна концентрация, невъзможност за изпитване на положителни чувства като радост; незаинтересованост, нерешителност, забавеност на реакциите, демотивараност, прекалена ранимост, дори раздразнителност и агресивност. Съвкупното психологическо състояние на индивида го довежда до чувства на безпомощност, вина и вътрешна празнота. Тялото от своя страна също страда: проблеми със съня, особено придружени от ранно събуждане с чувство на безпокойство, загуба на апетита и съответно промени в теглото, стомашни проблеми и такива на отделителната система, мигрена, задух, сърцебиене, мускулни крампи и схващания, намалена чувствителност, топли и студени вълни, смущения в сексуалната активност. Депресираните личности проявяват склонност към изолация и за съжаление понякога ги обземат мисли за самоубийство. Ако цялата тази картина ви е изплашила, време е да ви успокоим, че сезонната депресия протича по-леко, по-лесна е за овладяване. Има и две основни разлики с хроничното депресивно състояние: при зимната депресия не се наблюдава безапетитие, а напротив – засилен апетит, особено желани стават въглехидратите под формата на захарни и тестени изделия; втората разлика е в съня, тук имаме противоположното явление – засилена нужда от сън, сънливост.

Терапия:

1. Разходки

Положителното на зимната депресия е, че тук причинителят е известен – недостатъчна светлина. Още през 19-ти век се практикува зимния туризъм към планинските равнини и към Средиземноморието. При първият удобен случай се отправете към някое по-окъпано от лъчи местенце. Но и тези, които са закотвени в своя град, могат да си позволят поне едночасова дневна разходка, важното е да сте навън, дори слънцето едва да прозира през млечно-сивия зимен похлупак. За съжаление срещу депресия това може да има само спомагателни функции, защото хора с такива оплаквания обикновено попадат в затворения кръг на липсата на настроение, последвана от обездвиженост, което от своя страна води до ограничаване на излизанията и досега с дневна светлина, докато се върнем към изходната точка – липса на настроение.

2. Фототерапия

Понеже разходките могат да се окажат недостатъчни, най-вече при мъгливо или влажно време, е препоръчиелна светлинната или фототерапията. Тя е адаптирана към спектъра на естествената слънчева светлина и има повече от 10 пъти по-силен интензитет от нормалната стайна светлина. Можете да направите превантивни процедури през есента, които ще намалят възможността изобщо да изпаднете в сезонно депресивно състояние. При терапията със синя светлина пациентът трябва да покрие очите си със специални очила, в противен случай е заплашен от проблеми със зрението. Други странични ефекти от фототерапията са болки в главата, нервност и гадене. Затова в никакъв случай не бива да преминавате към тази терапия без да се посъветвате с лекар. Уредите с бяла светлина са по-щадящи и подходящи за домашно ползване.

light-therapy

3. Лечение с жълт кантарион

При леките депресивни състояния като зимните, жълтият кантарион повлиява положително. Важи отново правилото за получаване на съвет от лекар или лекар-хомеопат или хомеопат-фармацевт. Билката не дава сериозни странични ефекти, но все пак със самоинициирана терапия, можете да съкратите времето за налагане на по-подходящо за вас лечение. Като всеки хомеопатичен продукт и жълтият кантарион трябва да се приема дълго, в определена дозировка и в съпътстващи ограничения в диетата и дневния режим.

johanniskraut

Превенция

Опитайте се да използвате по-слънчевата и топла есен за споменатите ежедневни едночасови разходки на открито. Проблемът при повечето хора е, че независимо от желанието си да имат добро здраве не правят нищо на практика; казват си: „С какво може да ми помогне разходката в това ужасно време?”или „С какво ще ми навреди поредното хапче?”. Избягвайте медикаментите и не забравяйте да се възползвате от всеки един час от светлата част на деня. За съжаление почти всички работещи са заети от тъмно до тъмно през зимата, а и през есента. Съветът ни е да избягвате изкуственото осветление, разхождайте се по време на обедната почивка на открито, събота и неделя посветете на излета поне 2-3 часа, за да компенсирате за седмицата. Яжте повече плодове и растения като спанак, коприва и други с повече желязо, консумирайте ядки, риба и т.н. Храненето с въглехидратни храни само временно ще подобри настроението ви, а ще ви остави неудовлетворени от качените килограми. През есента приемайте витамин D (не забравяйте да се посъветвате с лекар) и не забравяйте да си припомняте, че и този сезон ще свърши и скоро пак дните ще станат дълги, а всичко ще се покрие с цвят. Това му е хубавото на четирите сезона!

Share This

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *