Как да приготвим чай?

Как да приготвим чай?

В тази статия ще ви занимаем с приготвянето на чай, но не полуготовият, а този направен от вашите любящи ръце. Каквото и да правите, има някои основни правила, които да съблюдавате за качествен чай.

Общи правила

 • Колкото повече билка варите, толкова по-силен ще стане вкусът на чая.
 • Колкото повече време престои билката в запарката, толкова по-интезивен ще бъде чаят.
 • Когато купувате чай, обръщайте внимание на това кога е произведен и при възможност се поинтересувайте кога е набран. В идеалният случай е хубаво да е набран в рамките на една година, така ще бъде по-добър и вкуса на чая.
 • Колкото по-гореща е водата, толкова по-кратко време ще отнеме на водата да поеме от билката.
 • Различните сортове чай изискват различна температура на водата. Врящата вода ще развали нежните листенца на зеления и белия чай.
 • Избирайте по-малки чайници, така ще можете по-внимателно да сипвате чая, запазвайки вкуса му.

Съхранение

Под влиянието на светлината, влагата и различните миризми чаят губи своите вкус и аромат. Затова го съхранявайте на тъмно, сухо и хладно място в кутийки или бурканчета; хартиени и всякакви други  торбички не са подходящи за продължително съхранение. Ароматът на чая е особено чувствителен към промените на средата, защото листчетата имат абсорбираща склонност. Не оставяйте билките в един и същи шкаф с кафе и подправки, особено чувствителни сортове като белия, черния и зеления чай трябва да бъдат изолирани от други ароматизирани чайове. Не използвайте един и същ съд за различни сортове. Купувайте чай в малки количества, които да можете да приключите за един-два месеца. След два месеца качеството на съхранявания чай започва да спада.

Водата

Винаги използвайте чиста студена вода за приготвянето на чай, най-добре да е с изворна вода. Не се препоръчва използването на дестилирана вода, добре е все пак във водата да има някакви минерали, иначе чаят ще има  по-белезникав вкус. Топла вода от чешмата също не е от добър вариант, тъй като има по-ниско съдържание на кислород и носи вредни вещества от тръбите.

Водата се оставя леко за заври преди приготвянето на чая, т.е да бъде загрята до степен, в която от съда се издигат нежни балончета. Процесът на варене елиминира вредните бактерии и запазва нужното съдържание на кислород. Поставянето на билките във вода, която е кипяла, прави чая по-слаб. Въпреки че качеството на водата от водопреносната мрежа се е подобрило през годините, завирането на водата ще извлече най-доброто от вкусовите качества на чая.

Температура

Това е много важен фактор за качествения чай. Всеки вид чай изисква различна температура на приготвяне. Заради деликатните си листенца, зеленият чай например има нужда от по-ниска температура, докато за извличането на характерната сладост на черния чай ще се нуждаете от по-гореща вода. Важното е да запомните, че билките не се слагат във вряща вода.

Запарката

По-деликатните сортове се запарват за по-кратко време, други имат нужда от повече минути за извличане на есенцията. В крайна сметка продължителността на запарването и съответно интензитетът на чая зависят от културните особености и личните предпочитания.

Материал на чайника

Тук не става въпрос за съда, в който завира водата, а в който запарвате чая. Повечето любители на чай като че ли не обръщат особено внимание в какъв съд изсипват чая. За тази цел често се упротребяват тенджери, метални чайници, чаши  и други пособия или  обикновено го оставят в съда, в който са варили водата. Ако обаче желаете да извлечете максималното от вкуса на чая, ще се наложи да промените навиците си или по-точно кухненските си принадлежности. Когато избирате подходящия чайник е добре да се съобразите с вида на чая, който предпочитате. Желязото по-дълго съхранява топлината, докато стъклото и порцеланът отдават повече топлина. Затова ви препоръчваме чайниците от желязо и други по-солидни материали за приготовлението на сортове, нуждаещи се от по-висока температура,  те ще помогнат за извличането на аромата. Зеленият и белият чай имат нужда от по-ниска температура, поради това за тях е препоръчително използването на порцелан.

Чаена чаша

Навсякъде по света понятието чаена чаша има различно количествено изражение. На територията на Европа става въпрос за обем от 125 до 150 мл, докато големите чаши побират 230 мл и повече. Традиционната китайска или японска чаша за зелен чай е в рамките на 50 до 100 мл.

Приготвяне

 1. Използвайте току-що налята студена вода, по-добре изворна, налейте я в тенджерка или метален чайник за котлон.
 2. Щом водата започне леко да ври, отстранете от котлона.
 3. Изсипете загрятата вода в чайник; полейте и приготвените за чая чашки, за да се уеднакви температурата им с бъдещия чай; прибавете и тази вода в чайника.
 4. Сложете в чайника правилното количество чай и го оставете похлупен.
 5. Оставете чаят да изстине до поносима температура, съобразете се с подходящото за сорта време.
 6. Прецедете в друг чайник или директно в чашите.

 Вид чай Количество Температура Запарка Материал на чайника
Билков 1-2 с.л. 100°C 3 мин. стъкло, порцелан
Черен1. цели листа2. натрошени 1-2 с.л.1-2 с.л. 95°С95°С 3-5 мин.2-3 мин. порцеланпорцелан
Зелен1. китайски2. японски 2 с.л.1-2 с.л. 80-85°С70-80°С 2-3 мин.1-2 мин. стъкло, порцеланстъкло, глина
Бял 2-3 с.л. 80-85°С 3 мин. стъкло, порцелан
Share This

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *