Как да сварим яйца?

Как да сварим яйца?

Имате чувството, че е въпрос на късмет как ще сварите яйцата – ту рохки, ту твърдо сварени и никога не са идеални? Сега е моментът да сложите край на яйчения проблем!

Потопете яйцата в студена вода, така че почти изцяло да ги покрива. Не бива да се притискат при варенето, затова не слагайте много яйца наведнъж. Нагласете котлона на средновисока температура и в момента, в който заври (по дъното на водата се образуват балончета), започнете да отброявате времето. Докато врят нагласете котлона така, че да се запази тази температура. Ако не намалите котлона, водата ще кипне, а яйцата ще се спукат, ще станат гумени и твърди.

kochende-eier

Рохки: За рохки яйца отбройте 2 минути от момента на завиране. Белтъкът ще се стегне, а жълтъкът ще остане течен.. Този вид яйца не се белят, затова с лъжичка счупете острия край на яйцето и направете отвор, през който да изгребете съдържанието.

Средно сварени: 4-5 минути от момента на завиране. Жълтъкът е стегнат, но е оранжев, по-мек, с повече водно съдържание и плътен в средата.

Твърдо сварени: 8 минути – жълтъкът е твърд, светложълт и ронлив. Ако сте го преварили,  около него ще има зеленикав или сив кръг.

Eier

Обелване

Ако предпочитате да обелвате черупките на едри парченца, ще ви се наложи да изчакате малко след закупуването на яйцата. Когато те престояват, губят от влажността си през порите на черупката, а въздушният джоб откъм острата част нараства. Ph-то в белтъка също се променя от по-ниско към по-високо, което го прави по-лесно отстраним от черупката. Свежите яйца от село няма да ви се дадат така лесно, но ако ги запазите за седмица-две в хладилника, после обелването няма да е проблем.

Ако все пак ви се ядат свежи яйца, щом те се сварят, внимателно излейте част от горещата вода и ги оставете в тенджерата. Пуснете върху яйцата да тече студена вода, докато те не достигнат температура, която да ви позволява да ги хванете. При трудно отстраняване на черупката, можете да ги обелите под течаща вода.

 

Сподели

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *