Как да се отървем от махмурлука?

Как да се отървем от махмурлука?

„Повече никога няма да пия!” си мисли всеки след като се събуди след тежка пиянска нощ с ужасно главоболие и  световъртеж. Ето няколко съвета как да избегнете това.

 

Част 1: Преди и по време на пиене

1. Пийте вода. Преди да отидете на парти, пийте повече вода, за да сте достатъчно хидратирани. Това ще разреди алкохола, който ще изпиете.

voda

2. Хапнете нещо мазно. Мазнините са вършат по-добра работа от въглехидратите, когато се касае за забавяне на абсорбирането на алкохол от вашия организъм. Хапнете, пържола, наденици, пържена храна или пица преди да отидете на парти. Мазнините оставят в организма ви поне за 12 часа и помагат за по-бавното усвояване на алкохола.

3. Почивайте между питиетата. Изпийте чаша вода или безалкохолно между отделните питиета. Така ще разредите алкохола в тялото си.

4. Пийте по-лек алкохол. За да намалите усещането за махмурлук, изберете бира или някоя бистра напитка (водка, ракия, джин). Мътните такива (например уиски или ром) причиняват главоболие на следващата сутрин. Същото причиняват и танините в червеното вино.

Част 2: На следващата сутрин

1. Вземете хапче. Изпийте един аспирин или ибупрофен. Ефектът на болкоуспокояващите трае около четири часа, така че вземането на хапче преди да си легнете е безсмислено. Ефекта ще е изчезнал до сутринта.

2. Пийте повече вода и енергийни напитки. Това ще ви хидратира и ще облекчи симптомите на махмурлука. Процесът по разграждане на алкохола произвежда млечна киселина и други елементи, които блокират производството на глюкоза в организма. Затова приемането на енергийни (спортни) напитки са добра идея. Те ще възстановят електролитния баланс в организма. НЕ приемайте кофеинови напитки, те само допълнително ще ви дехидратират.

3. Яжте препечени филии. Овъглената препечена част помага да се филтрират примесите. Това се прилага и при приетите в болница с алкохолно натравяне – дава им се въглен, за прочистване на стомаха.

filia

4. Яжте сухи храни като сухари или бисквити. Това не се прави за да абсорбира алкохола, както смятат всички. Прави се , за да увеличи захарта в кръвта ви.

Алкохолът понижава нивата на захар в кръвта ви като затруднява производството й, а ниската кръвна захар води до умора и слабост. Комплексните въглехидрати в този случай (зърнени храни, хляб) са добър избор.

5. Направете си бульон, за да възстановите солта и калия. Калият е необходим за нервите и мускулите, а вие губите много с урината след употреба на алкохол. Банан, авокадо, картофи или чаша портокалов сок също ще помогне да възстановите калия.

bananas-for-hangover-537x357

6. Приемайте храни или напитки, съдържащи фруктоза. Това ще ви помогне да изгорите алкохола по-бързо. Яденето на плодове и пиенето на плодови сокове ще ви помогне да се почувствате по-добре.

Изследване от 1976г, обаче, показва, че въпреки че фруктозата помага да се облекчат метаболитните ефекти на алкохола, тя не помага за симптомите на махмурлука.

7. Направете си сандвич с бекон. Хлябът ще повиши кръвната захар, а протеинът в бекона се разгражда до аминокиселини, които ще увеличат мозъчните невротрансмитери, намалели от алкохола.

8. Бъдете щастливи. Изследване от 1997 на British Medical Journal показва, че хора, чувстващи се виновни, че са пили, ядосани или депресирани докато пият, както и хора преживяли неприятни неща през последните 12 месеца са предразположени към махмурлук, независимо колко и какво пият.

9. Дъвчете джинджифил. Дъвчете малки парченца джинджифил, за да облекчите махмурлука. Като алтернативен вариант, може да сварите 10-12 парчета пресен корен в около четири чаши вода, добавете сок от портокал, половин лимон и половин чаша мед. Този коктейл бързо ще облекчи усещането за махмурлук, като стабилизира нивата на кръвна захар.

10. Яжте яйца. Те съдържат аминокиселина, наречена цистеин, който също балансира необходимите за организма вещества и облекчава симптомите.

iaice

11. Наспете се. Сънят е един от основните методи за лечение на махмурлук, тъй като в повечето случаи организмът ви не може да достигне до състояние на дълбок сън, което възстановява нивата на глутамин в организма ви.

 

Част 3:  Някои митове за предпазване от махмурлук

1. Редът на пиене на алкохолните напитки не е определя факта дали ще имате махмурлук на следващата сутрин. На това влияе повече какъв вид напитки приемате.

2. Диетичните напитки няма да ви помогнат да облекчите махмурлука.

3. Коктейла за събуждане (алкохолен) сутрин няма да предотврати а само ще отложи махмурлука. Избягвайте приемането на такива сутрин.

4. Хапчетата за махмурлук, направени от естествени съставки като мая или артишок, много слабо облекчават симптомите, но не и да премахне цялото усещане за махмурлук.

Share This

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *