Как да изберем между ски и сноуборд?

Как да изберем между ски и сноуборд?

Ските винаги са били в списъка на изтънчените, грациозни и дори аристократични спортове. Но от повече от 20 години пистата им режат бунтарите на една дъска. Ако се чудите кой от двата зимни спорта да подхванете или вече сте пробвали единия и искате да разберете какво предлага другия, надяваме се тази информация да ви бъде от помощ.

Всеки от тях си има преимущества и недостатъци, да видим какви са те:

Изучаване

Ски: Първоначалните уроци се усвояват лесно, защото хората приемат като по-привично придвижването с два крака. Изучили завоите на рало, начинаещите скиори вече могат да се пускат по пистите, освен ако не са прекалено стръмни. Не след дълго и завоите с успоредни ски се овладяват без особени затруднения. Проблемите при ските идват от това, че ви позволяват да се разминете с непохватно и недостатъчно изучено каране. Случва се някои хора да прекарат голяма част от скиорския си опит, правейки завои с извъртане на цялото тяло, но в момента, в който стъпят на трудни трасета, веднага ще бъдат хванати неподготвени. Майсторството идва, когато се научите да завъртате само долната част на краката си, докато горната остава неподвижна.

Ski

Сноуборд: Тези, които вече са направили този избор, ще ви кажат, че изучаването му е дълъг процес, водещ до множество синини и зависимост от наличието на повече пухкав сняг. Затрудняващо е и неестественото положение, в което двата ви крака са вързани за борда. Предстои ви овладяването на два различни завоя – бексайд (backside) и фронтсайд (frontside). При първия вид се закантва с петите, а при втория – с пръстите. За тези, които преди са карали  ски, бексайдът е по-привичен, докато при фронтсайда усещането е по-несвойствено. След като обаче сте усвоили втория вид, той ще ви се стори по-стабилен и естествен. Някои скиори се научават по-бързо, ако първоначално им се предоставят щеки за баланс. Хубавото на сноуборда е, че след като се научите да карате на писта,  когато излезете в необработена зона, ще се почувствате в своя елемент. Именно там се разкрива красотата на този спорт. Щом овладеете борда, няма да сте далеч от изпълнението на всякакви номера, само не си причинявайте мъчението да карате на бабунки.

snowboard

Удобство

Ски:  Носенето на ските от лифт на лифт, към колата или хотела представлява особено предизвикателство. Екипировката на скиорите включва толкова много елементи, които превръщат изпускането на някой от тях в често събитие – налага се да носите щеки, ски, очила, ръкавици и всичко това, докато обувките ви са разкопчани. Опитвате се да изглеждате готини със ските на рамо, като вашия инструктор, но уви постоянно някоя част ви се изплъзва, а  тежестта от ските ви причинява болка. Когато обаче стигнете пистите, вие сте в свои води – седалковите лифтове не са ви проблем, а паничките са създадени за вас.

Сноуборд: Докато се разхождате из курорта и паркинга вие изглеждате като най-готините типове – с по-компактна екипировка, удобни обувки и борд под ръка. Но за съжаление горе в планината прекрасния ви вид не ви помага. За да се качите на лифт, трябва да откачите задния си крак, а новите автомати никак не помагат, тъй като в тях постоянно се задръстват лед и сняг.  Стигнете ли връхната точка с лифта, докато скиорите прехвърчат покрай вас, вие седите на снега и се опитвате отново да прикрепите сноуборда към крака си. А като се изправите пред заплашителните равни части или ще ви се наложи пак да свалите поне задния си крак и да карате борда като скейтборд, задвижвайки го с единия крак, или да подскачате като жаба по пистата, а още по неприятното – да помолите скиор да ви издърпа.

lift

Травми

Ски: Репутацията на спорт, в който често се чупят крака, е малко пресилена, но нерядко се стига до скъсване на коленните връзки. В допълнение се увеличава честотата на наранявания в горната част на тялото и главата, които се получават при сблъсъци с други скиори, дръвчета или неравности. Като основна причина за това може да се посочи нарастващата натовареност на пистите и по-софистицираната екипировка, която кара скиорите да се чувстват по-уверени и да карат по-бързо. Новата мода да се монтира камера на каската, нарушава цялостта й и способността правилно да пренасочва ударната вълна, което води до нейното спукване и съответно до травми на главата.

Сноуборд: Не са толкова чести травмите на краката, въпреки че при сноубордистите обикновено страдат глезените. По-чести са нараняванията на горната част на тялото. При фронтсайд например можете да счупите китка или ключица, а при бексайд може да прекършите опашната кост.

Опасност от лавини

Ски: Медийният интерес към свбодното каране, повишава желанието на все повече скиори да излизат от пистите, въпреки че за масовия спортуващ пистата все още е по-примамливият терен.

Сноуборд: От години сноубордистите са обявявани за причинители на лавини. Щом се почувстват уверени на пистата, новите сноубордисти, биват бързо привлечени от по-пухкавия дълбок сняг извън пистите, свличайки надолу големи снежни маси. Не рискувайте безразсъдно своя живот и този на другите!

Облекло

Ски: Професионалните скиори, носят на състезания и тренировки впити трика заради аеродинамиката. Останалите скиори предпочитат по-свободни, подобни на грейки, облекла. Особено представителите на новото течение, ски акробатика, никога не биха си позволили да бъдат забелязани с нещо, което не е широко.

Сноуборд: Тук сякаш модата е написана със златни букви –  шарени бордове, свободни дрехи с разчупен цветен дизайн. Всеки може да разкрие своята индивидуалност.

 

 

Share This

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *