Как да посадим дърво?

Как да посадим дърво?

Според поверието един мъж е задължен в рамките на земния си път да посади дърво, ние обаче смятаме, че това е завет не само към силния пол. Във времена на обезлесяване и тегнещ над главите ни сив смог, няма нищо по-удовлетворяващо и смислено от засаждането на още един бял дроб. Ако желаете да сторите това в двора си, със сигурност никой освен близките ви няма да се противи. Друг е въпросът, ако решите да извършите това добро дело на обществен терен, за съжаление ще се наложи да поискате разрешение. Разбира се, че тази дейност не се съблюдава толкова стриктно, но е в интерес на вашето бъдещо дърво да разпитате за условията на даденото място. Може в тази част да върлува болест по дърветата или влажността, слънчевото греене и други условия да не са подходящи за фиданката. Съществува вероятност вашето дърво да се превърне в конкурент и заплаха за ендемични видове.

Като най-добър сезон за засаждане се очертава есента – нито е прекалено топло за листата, нито прекалено студено за корените. Ако го посадите през лятото, меките му малки листенца, ще изсъхнат прекалено бързо. Иглолистните дървесни видове са по-издръжливи, тях може да посадите и през зимата.

Нужни пособия:  фиданка по ваш избор (нека е вид, подходящ за местния климат), лопата, гребло, пръст (поне една голяма торбичка), лейка, колче (приблизително толкова дълго, колкото безлистната част от стеблото на вашето дръвче), канап,  строителна количка или кофа, чук и ръкавици.

1. Потърсете някое слънчево до полу-сенчесто място с достатъчна отдалеченост от други дървета и храсти.

2. Направете с лопата дупка, която да е по-широка и по-дълбока от корените на дръвчето. Запазете изровената пръст – ще ви потрябва.

3. Ако земята вътре в дупката е твърда и гладка, я разровете с греблото.

4. Смесете изровената от дупката пръст с докараната от вас.

5. Преди да посадите дръвчето, забийте колчето с чука; добре е да го сторите от страната, от която духа вятъра.

6. Сложете фиданката в дупката (тя трябва да е толкова дълбока, че като сложите в нея дръвчето, горната част на буцата корени да се изравни със земята), разгънете опаковката около корените и ги засипете с приготвената пръст. Накрая стъпчете внимателно образуваната купчинка.

7. Завържете с канапа дървото за колчето. Дървото не бива да се огъва по посока на кола, а да остане напълно неподвижно. Същото се отнася и за колчето.

8. Полейте обилно – ще ви трябват повече от 20 литра вода. Известно време посещавайте младото дръвче, проверявайте дали има нужда от повече вода.

Share This

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published.