Как да планираме почивните си дни през 2015?

Как да планираме почивните си дни през 2015?

Щом кратките зимни дни започнат да отстъпват пред надничащото пролетно слънце, желанието за бягство от ежедневието се засилва и започвате да фантазирате за плажове, планински пътеки, идилични села и чуждестранни забележителности.

През 2015 г. имате на разположение 13 дни, които  – съчетани със събота и неделя – предоставят идеална възможност да отдъхнете от делника.

С какво да се съобразите:

  1. С вашия работодател – Има професии, в които отсъствието ви за повече от 5 поредни дни е неприемливо, особено в браншове, в които се изпълняват поръчки, следят се крайни срокове и се съобразяват с работния ритъм на бизнес партньори.
  2. С децата – Ако планирате почивка с деца в училищна възраст, добре е да се съобразите с ваканциите и натовареността им в учението, не са препоръчителни седмиците, в които се оформя крайният успех или ги очакват изпити.
  3. С целта на почивката – Желаете да релаксирате или да изживеете нещо ново? Да се социализирате или да останете в затворен кръг? Да почивате у дома или далеч от него?

Януари и Февруари

Почивни дни: О

За съжаление вече залязващият януари и скоро застъпващият на смяна Малък Сечко не предлагат официални почивни дни. Разбира се, ако имате такава възможност, можете да използвате дни от годишния си отпуск.

Традиционно снежните месеци подканват любителите на зимните спортове да покорят пистите на Пампорово, Боровец и Банско. Откраднете си един петък или понеделник, опаковайте ските или сноуборда. Учениците имат междусрочна ваканция от 31.01. до 03.02. Следователно ако желаете да отидете със семейството си в планините, вземете си отпуск за 2-ри февруари, а 3-ти го оставете на школниците да се подготвят за новия срок.

В случай, че сте любители на Св.Валентин и/или желаете да празнувате Трифон Зарезан (14-ти февруари се пада събота), можете да посетите някой винарски край, да отседнете в хотел с изба и да споделите с любимия човек бутилка хубаво вино. За дегустация извън България е препоръчително да си вземете поне още един ден отпуск – петък 13-ти (за суеверните не звучи много примамливо) или понеделник 16-ти.

Март

Почивни дни: 2-ри (понеделник) и 3-ти (вторник)/Освобождение на България

Първото предложение е да обедините съботата на 28-ми февруари с неделята на  1-ви март заедно с почивните 2-ри и 3-ти март. А тези, на които няма да се наложи да пишат извинителни бележки, могат да вземат отпуск за 4-ти, 5-ти и 6-ти  и така да получат малко повече от цяла седмица.

Ако датата 3-ти март резонира в сърцето ви, се отправете към някое от прекрасните възрожденски градчета, където ще се радвате на автентична атмосфера и досег със събуждащата се природа. Какъв по-добър фон да заприказвате децата си на тема история? Да избягате от настоящия си адрес е добър повод да пропуснете приятелските обаждания за размяна на мартеници на 1-ви март. Може би е време да посетите и роднините на село, само внимавайте да не се разболеете от студените нощи в неотопляема къща. Ако пък напълно искате да избягате от патриотичния мартенски популизъм, отправете се на екскурзия до някоя по-топла страна. Защо по-топла? Няма да ви е приятно да замените пред-пролетния си дом за северняшки студ. Все ще се намери някой от спътниците ви, който през тракащи зъби да каже: „Мама каза, че в България е слънчево!”

Април

Почивни дни: 10-ти (петък) и 13 (понеделник)/Великден

Тук дните сами се сливат в четири почивни. Учениците почиват от 2-ри април до 13-ти (до 11-ти клас включително, 12-ти клас – от 8.04 -13.04), така че можете да прекарате повече време с децата на Велики четвъртък (9-ти април). Традиционно повечето хора си остават у дома за великденските чествания или отиват родния си град/село. Неправославните християни и тези, които не са особено вярващи, със сигурност ще пропуснат семейната врява и да си отпочинат у дома или в някой СПА-хотел.

Май

Почивни дни: 1-ви (петък), 6-ти (сряда)/ Ден на труда, Гергьовден

Календарът не предвижда сливане на дните, оставяйки 5-ти и 6-ти работни, но само с два отпускни дни можете да получите 6 почивни. Пролетта е идеален сезон за почивка сред природата, каране на колело, селски туризъм и др. Съвсем спокойно можете да се отправите на обиколка из Централна Европа или да опаковате куфарите за няколко дни към Флоренция, Порто и др. Ако финансите и времето не ви го позволяват, можете да се насладите на първите майски дни в парка или в покрайнините на града, където да си спретнете хубав обяд.

Юни, Юли, Август

Почивни дни: О

Като че ли нарочно най-топлите и призоваващи към живот на открито месеци са лишени и от един срамежлив почивен ден. Време е да извадите скътаната отпуска и да я подготвите за излежаване на плажа. Седем дни звучат достатъчно. Не и за вас? Бъдете по-пестеливи с отпуската през годината и ще се радвате повече на морския бриз. Морската почивка е прекалено тривиална? Планините ви очакват! Напълно сте прави, там се почива по-добре – никой не хвърля пясък в очите ви, тихо е, по-евтино и т.н.

Септември

Почивни дни: 21-ви (понеделник) и 22-ри (вторник)/ Независимост на България

Питате се къде е 6-ти (Съединението)? За съжаление се пада неделя! Да се съсредоточим върху утешителната награда: листата жълтеят, денят намалява, но лъчите още проблясват между клоните и ви приканват към последни дни сред природата. Ако ви е останал ден на отпуск – пощадете го. Идват октомври и ноември.

Октомври, Ноември

Почивни дни: О

Октомври все някак се преживява след лятната почивка и приятния септември, но през ноември дори Денят на будителите не спасява учениците, защото е неделя. Но какво да се прави през ноември? Да, този месец не е особено благотворен – още няма сняг, слънцето рано потъва под хоризонта. Работете и планирайте коледните и новогодишни празници.

Декември

Почивни дни: 24-ти, 25-ти (четвъртък и петък) и 31-ви  (четвъртък)

Подготовката за празниците изисква повече време, така че можете да помислите за отпуск на 23-ти или ако се готвите за пътуване към планински курорт или облян в светлини чуждестранен град, ви съветваме да резервирате 28-ми, 29-ти и 30-ти за последния си годишен отпуск. Ако нямате планове, а ви липсва вълнение по отношение на празниците, съсредоточете се върху новата година и новите почивни дни.

Share This

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *