Как да измием прозорците?

Как да измием прозорците?

В списъка на най-неприятните домакински задачи със сигурност попада вечният „любимец”  – чистенето на прозорци. Обикновено удовлетворението от освежителните дейности идва с постигането на видим ефект, а що се отнася до прозорците сте в ръцете на времето, съседите, фините градски частици прах, птици и насекоми. Дори и прозорците да преодолеят тези замърсители, още първият дъжд изпъстря с малки петънца прозрачната повърхност. Или другият популярен сценарии – чистите внимателно, всичко изглежда идеално и щом слънцето огрее стъклото, виждате останалите от парцала или гъбата линии.

Почистване без драскотини

Ако прозорците са покрити с прах и полени, е препоръчително първо да почистите с мека четка. Сериозните замърсявания отстранете с мокра гъба, използвайте само меката част, тъй като абразивната може да надраска стъклото. Към използваната от вас топла вода добавете и веро, а срещу калк прибавете малко оцет към разтвора. Лененото масло ще ви е от полза, ако с времето прозорците са се матирали – намажете и го оставете малко да подейства, след това обаче трябва хубаво да го измиете с препарат.

Избърсване

След като сте насапунисали прозореца от горе надолу, идва ред на попиването. Ако имате стъклочистачка, изчистете с хоризонтални движения прозореца, започвайки от горе надолу. Гумената лента трябва да е в контакт със стъклото, проверете предварително дали не е скъсана или нагъната, за добро почистване тя трябва да е идеално права. Почиствайте периодично стъклочистачката от насъбралата се вода. Със стъклочистачката трябва да се работи умело, с резки  движения. Ако сте прекалено бавни или чистите в посока нагоре, зацапванията са неизбежни. Избършете останалата вода или образуваните линии с микрофибърна кърпа. При липса на стъклочистачка използвайте стария метод с вестници. Започнете със сух намачкан вестник от горе надолу, правейки хоризонтални движения от край до край. Не бива да боравите с мокър вестник, затова го сменете със сух, когато усетите, че започва да се разкъсва. Единственото, за което трябва да внимавате при чистенето с вестници, е да не оцветите ръцете си и рамките на прозорците с печатарското мастило. Сложете ръкавици и си пригответе хартиене кърпичка, за да избърсвате изцапаното.

Без директна слънчева светлина

За да не се образуват замазани места, е по-добре да не чистите, когато прозорецът ви е окъпан в лъчи. Знаем, че именно тогава най-много ви лазят по нервите замърсените стъкла, но недейте точно в този момент да хващате препаратите. Причината: на слънце прозорците изсъхват много бързо и се образуват така неприятните линии.

Иновации

Знаете ли, че съществуват стъкла, покрити с наночастици от титанов диоксид. Този пласт предотвратява задържането на замърсявания, а новопоявилите се ги измива първия дъжд. Тези стъкла струват с около 15-20% повече от обикновените.

Share This

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *