Как да защитите избора си да нямате деца?

Как да защитите избора си да нямате деца?

images (49)

Децата са радост за всяко семейство. Затова  може би е  трудно за близките ви да разберат, ако сте избрали да нямате деца. Направили сте своя избор и се чувствате добре от това,  но вашето семейство ви преследва при всяка среща с въпроси като:“Кога ще ме дарите с внуци?“ или „Какво чакате, женени сте от пет години“. Но те са ваши близки. Може да е трудно да бъдете мили със семейството си, докато отстоявате вашия избор, затова ви предлагаме няколко съвета как да го постигнете.

1.Не забравяйте, че близките ви ви обичат.

Въпреки безкрайните въпроси и намеци, след известно време разбирате, че причината за това  е че ви обичат и искат най-доброто за вас. Това може да ви помогне да останете спокойни следващия път, когато ви се налага да отговаряне на подобни въпроси.

images (51)

2.Бъдете твърди.

Ако не искате да не ви се налага да отговаряте  отново на тези въпроси следващите 25 години, трябва да заемете твърда позиция и да я отстоявате. Ако сте семейни, кажете на вашия партньор, че е важно и той бидейки на същото мнение, да ви подкрепя категорично пред семейството ви.

Ако отговаряте уклончиво на натиска, това единствено ще подхранва надеждата на вашите близки, че някой ден ще промените мнението си.  Кажете им директно Вашето мнение.Например: „Знам, че не сте съгласни или не ни разбирате, но ние сме взели решение и не искаме да имаме деца. Ще ви кажем, ако някога променим решението си.“

3. Кажете им причините, само ако искате.

Причините за решението  са си лично ваши. Може да им обясните, само ако се чувствате комфортно да споделите тази информация. Ако не желаете – просто не им казвайте. Не е необходимо да оправдавате решенията си пред никого.

images (53)

4. Оставете ги да изразят разочарованието си.

Може би  сте единствен син  и затова те разчитат на вас да продължите рода. Ако е така и нямате деца, вашето родословно дърво ще завърши с вас .  Или сте жена, която просто е решила че не желае да бъде майка. Каквито и да са причините ви, трябва да разберете, че вашите роднини мечтаят да прегърнат вашите деца, още от времето, когато вие сте били такива. Оставете ги да се отдадат на разочарованието си и имайте предвид че вашите действия и решения все пак ги засягат.

И все пак Изборът е ваш и тяхното разочарование, не бива да променя решението ви ако не искате да бъдете родители.

images (48)

5. Напомнете им, че решението трябва да е единодушно.

Ако в двойката има разногласия по въпроса, е по-добре да изберете варианта да нямате деца.

images (50)

Сподели

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *