Как да се подготвим за интервю за работа

Как да се подготвим за интервю за работа


Вече сте поканени на интервю за работа? Има няколко задължителни стъпки, които трябва да предприемете преди интервюто, за да си гарантирате, че ще оставите добро впечатление у потенциалния си работодател.

1. Анализирайте позицията

Важна част от подготовката за интервю е да направите обстоен анализ на обявата за работа. Проверете отново изискванията за позицията, помислете и какво търси компанията в кандидата.

Направете списък на знанията, уменията, професионалните и личните си качества, които биха впечатлили работодателя.

2. Проучете компанията

Преди да отидете на интервю за работа, е важно да проучите компанията. Това е важна част от подготовката за интервю. Проявеният интерес към компанията винаги прави добро впечатление на интервюиращите. Така ще разберете също дали средата и фирмената култура са подходящи за вас.

3.  Помислете дали отговаряте на изискванията

След като създадете списък с преимуществата си, е добре да ги съпоставите с изискванията за работа.

Създайте списък с до 10 свои преимущества, които съответстват на изискванията за позицията. Това са качества, знания, сертификати, опит, професионална квалификация и т.н. Така ще осъзнаете ясно защо сте подходящ за позицията и ще придобиете повече увереност и ще бъдете готови да споделите преимуществата си по време на самото интервю.

4. Упражнявайте се

Отделете си време, в което се упражнявате да отговаряте на въпрос, които вероятно ще ви бъдат зададени на интервюто. Това ще ви помогне да се подготвите и ще допринесе за спокойствието ви по време на срещата с интервюиращия.

5. Пригответе дрехите си

Не чакайте последната минута, за да решите какво да облечете за интервюто

Независимо от позицията за която кандидатствате, първото впечатление трябва да бъде страхотно. Облечете бизнес облекло, ако позицията го изисква.

Ако кандидатствате в магазин или ресторант, също е важно да сте спретнати, подредени и добре поддържани, за да се представите в добра светлина пред работодателя.

6. Как да се подготвите за видео интервю

Този начин на подбор на персонал все още навлиза в България. Към момента има само една платформа – https://www.live-interview.com/bg-BG/, която предоставя услугата, затова е малко вероятно да ви поканят на такава виртуална среща. Ако все пак това се случи, освен гореизброените стъпки, трябва да се погрижите и за още няколко неща:

  1. Подгответе техниката си. Изпробвайте уебкамерата и микрофона.
  2. Организирайте обстановката. Подгответе си място, което ще ви представи добре, като го подредите и декорирате. Малките неща правят впечатление.
  3. Изберете тихо и спокойно място, където няма да бъдете прекъсвани по време на интервюто.
  4. Осигурете подходящо осветление. Дали ще дръпнете завесите или ще включите допълнителна лампа, важното е да се виждате добре и светлината да пада под най-подходящия ъгъл.
  5. Облечете се подходящо. 
Share This

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published.