Как да избегнете скритите разходи при нискотарифен полет?

Как да избегнете скритите разходи при нискотарифен полет?

Ако някога сте купували билет за нискотарифен полет, вероятно сте забелязали, че почти всяка допълнителна екстра или услуга, която искате – независимо дали става дума за багаж, самолетни ястия, избор на седалка и т.н. – Ви струва много допълнителни пари , а понякога води до толкова високи такси, че евтината и съблазнителна цена, предлагана от тези авиокомпании, вече става доста скъпа в сравнение с редовния полет.


За да ви помогнем да идентифицирате всички важни неща, които трябва да обърнете внимание при закупуването на евтини самолетни билети, ние сме подготвили за Вас пълен пътеводител за нискотарифни полети, който ще Ви помогне да организирате следващата си почивка без нежелани изненади и разходи.

Важни правила на нискотарифните полети
Преди да поръчате билета, влезте в уебсайта на авиокомпанията и потърсете раздел със заглавие “Информация” или “Често задавани въпроси”. Опитайте се да извлечете от тези страници колкото е възможно повече подробности относно политиката на фирмата, като например чек-ин, избор на място, багаж /дали и до колко кг. е включен в плащането/ и т.н., за да вземете информирано решение дали цената на полета наистина ще е изгодна за Вас след всички допълнения.
Ако не сте резервирали полета на официалния уебсайт на авиокомпанията, а на външен сайт, вероятно ще бъдете отведени до уеб сайта на авиокомпанията, за да завършите процеса на поръчка и да изберете желаните ъпгрейди. Не е нужно да избирате екстрите, които искате, когато плащате билета си, тъй като обикновено можете да се върнете на сайта след покупката, за да направите промени в поръчката си, но имайте предвид, че някои от услугите могат да бъдат намалени или затворени, както ще видите по-долу.
След като направите резервацията, наблюдавайте имейлите, които получавате от авиокомпанията, и следвайте инструкциите, за да избегнете ненужно или неочаквано плащане поради липса на внимание. Знайте, че някои компании ще ви дадат купони или точки, които можете да използвате, за да намалите цената на текущия или следващия полет.
Таксата за получаване на услуги, които бихте искали или ще трябва да закупите в последната минута ще бъде много по-високи.
Моля, обърнете внимание, че нискотарифните полети често се приземяват на вторични и отдалечени летища от градските центрове, тъй като летищните такси са по-високи в централните летища. Вземете това предвид и се подгответе за времето и разходите за пристигане от отдалечено летище до центъра на града или до Вашия хотел.
Някои полети с ниска цена предлагат полет “с прекачване”, които могат да Ви доведат до желаната дестинация в средата на нощта и да Ви заведат вкъщи рано сутринта – което означава, че ще загубите ден от вашата почивка.
Ако сте закупили междуконтинентален нискотарифен полет, включващ “свързващ” полет, е възможно евтината и рентабилна цена да бъде изплатена в пълен размер чрез много дълги часове на чакане между полетите.
Нискотарифните полети се очаква да бъдат значително по-евтини от обикновените или чартърните полети, но имайте предвид, че в период на голямо търсене, като празнични или  ваканционни дни, цената на тези полети може да бъде същата като на редовните полети или незначително по-евтина, затова е най-добре да сравнявате цените особено през тези периоди.

Избор на седалка
Ако летите сами и не Ви е грижа дали ще седите до прозорец, по средна или до пътеката, можете да прескочите къмо следващата секция. Ако това не е така, и Вашето място в самолета е важно за Вас, изборът на седалка е необходимост. Някои от компаниите с ниска цена заплащат за избор на седалка – и всяка седалка се дава приоритет: например, седалка до авариен изход с много стая за краката ще струва повече от “редовен” стол. Между другото, ако не закупите определена седалка предварително, ще ви бъде дадена една на случаен принцип. Що се отнася до летенето с деца, разбира се, трябва да се подготвим предварително, за да се уверим, че всички ще седят заедно.

Храна
Повечето от нискотарифните авиокомпании не включват храна в цената на самолетен билет и затова ще трябва да купите храната отделно, като същевременно има авиокомпании, които забраняват внасянето на храна в самолета – затова проверете уебсайта на авиокомпанията, преди да опитате да го направите. Въпреки това, дори и да не го направите предварително, няма да гладувате по време на полета, защото авиокомпаниите искат да Ви продадат колкото се може повече неща в самолета, включително храна, напитки, сувенири и т.н. Между другото, можете да платите храната и безмитните продукти в самолета – в долари, евро, в местната валута или с банкова карта, но обърнете внимание, че използването на банкова карта извън страната обикновено включва високи такси.

Багаж
Преди да пристигнете на летището, претеглете багажа си вкъщи, след като проверите в уебсайта на авиокомпанията за размера на теглото на  багажа. Има фирми, които определят само размера на куфара, без ограничения за тегло. Някои компании дори не позволяват извършване на превоз без допълнително заплащане, така че ще трябва да изпратите багажа си, за да бъдете натоварен и да се качите само с чанта.

Потвърждаване /чек-ин/
Потвърждаването е начинът на авиокомпанията да се увери, че възнамерявате да се качите в самолета, а също така е и друг начин да ви накара да платите много пари, ако забравите да направите това просто нещо предварително. Възможността за потвърждение се открива между един месец и 48 часа преди полета – в зависимост от авиокомпанията и нейните правила, и се затваря от два до три часа преди заминаването. Процесът е безплатен, стига да се направи предварително на сайта на компанията и понякога изисква отпечатване и представяне на бордовия паспорт, който ще Ви бъде предоставен от сайта на компанията. Някои компании Ви позволяват да се регистрирате в мобилното си приложение, без да е необходимо да отпечатате бордови паспорт. Във всеки случай, независимо дали имате куфари или само ръчен багаж, трябва да завършите регистрацията, преди опцията да бъде затворена – както за полета за заминаване, така и за връщането поотделно – и следвайте изискванията на авиокомпанията за сайта или приложението му относно трябва ли да отпечатате билета. Ако не се регистрирате, преди да пристигнете на летището, е много вероятно да заплатите висока глоба, която може да надвиши цената на целия полет. Друга възможност е билета Ви да бъде анулиран и няма да Ви бъде възстановена сумата.

Airplane make of money in the Sky

Анулации и промени в полета
Ако сте принудени да отмените или да промените времето на полета, това обикновено води до такса, определена от авиокомпанията. Таксата за анулиране или промяна зависи от цената на билета, който сте платили предварително, а датата на анулиране или промяна, в зависимост от датата на полета. Най-добрият начин да получите информация по тази тема е да бъдете информирани предварително чрез сайта на Вашата авиокомпания. Ако промените полета си за друго време, и цената е по-висока, вероятно ще бъдете помолени да доплатите разликата, но не е ясно дали ще получите възстановяване, ако алтернативният полет е по-евтин.

 

Share This

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *