Препоръки за подобряване на дишането

Препоръки за подобряване на дишането

Всеки човек на земята трябва да диша, за да живее, но тъй като дишането изглежда като нормално нещо, неправилното дишането може да засегне много различни аспекти на Вашето умствено и физическо здраве. Неправилното дишане може да повлияе негативно на съня, настроението, храносмилането, сърцето и нервната система. Това също така ще рефлектира върху Вашите умствени способности, както и върху формирането и развитието на структурата на зъбите и лицето Ви. Неправилното дишане може доведе до стесняване на дихателни пътища и в крайна сметка ще доведе до по-малко производство на енергия.

Стъпки

  1. Дишайте през носа си. Макар че това може да изглежда очевидно, повечето хора не го правят толкова често. Дишането през носа има много предимства, като най-важното е филтриращата способност на носа. Когато дишате през устата, автоматично вдишвате студен, нефилтриран въздух, който е пълен с различни вируси и бактерии, но повечето от тях се филтрират, когато дишате през носа.
  2. Дишайте през диафрагмата. Въздухът не се всмуква автоматично в стомаха Ви, това всъщност изисква много мускули, за да го направите, като диафрагма, корем, гръден кош, врат и рамене. 70-80% от Вашето дишане трябва да бъде направено от диафрагмата. Това има много предимства, като някои от тях са:
  • натискът в гърдите ви намалява, което не позволява на сърцето да работи толкова силно;
  • това е много по-ефективно от дишането с другите мускули, защото по-ефективни мускули влязат в употреба;
  1. Дишайте ритмично. Всичко в нашето тяло има природен ритъм и дишането не е по-различно. Хормоните в тялото ни следват естествен ритъм, а когато дишате ритмично, осигурявате по-добро и по-ефективно дишане.
  2. Поддържайте изправена поза. Когато стоите / седите с прав гръб, диафрагмата ви ще има повече пространство за дишане, което в крайна сметка ще доведе до по-ефективно дишане (вижте стъпка 2). Изправеното положение Ви помага да дишате през носа си по-лесно.
  3. Дишайте бавно. Бавното дишане ще доведе до по-нисък сърдечен ритъм и кръвно налягане, а също така ще се чувствате по-спокойни. Дишането със скорост от 10 или по-малко дишания на минута ще доведе до по-добро и по-спокойно дишане.
Share This

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published.