Видове болки, които не бива да пренебрегвате

Видове болки, които не бива да пренебрегвате

Би могло да се каже, че физическата болка е част от нашето ежедневие. Изпитваме болка вследствие на нараняване, заболяване или интензивно физическо натоварване като в тези случай няма абсолютно никаква причина да се притеснявате. Много от видовете болка в тялото могат да бъдат обяснени без да се налага да се вижда лекар, но когато няма очевидна причина за постоянното главоболие или острата болка в гърба, важно е да  предприемете действия, тъй като те биха могли да бъдат признаци на нещо по-сериозно. Ето 6 вида болка, които не трябва да пренебрегвате.

1. Изгаряща болка или изтръпване в краката или стъпалата
Ако някога почувствате изгаряща болка или чувство на изтръпване в краката или стъпалата, може да страдате от невропатия или по-специално от диабетна невропатия. За съжаление,  много хора са склонни да игнорират симптомите на диабета, което води до евентуални сериозни последици. Следващите са някои други симптоми, които биха се появили заедно с тази болка:

• суха уста

• постоянна жажда и глад

• сърбяща суха кожа

• бавно да се лекуват рани или порязвания

• често и спешно уриниране

• замъглено зрение

Ако възникнат някои или няколко от тези симптоми, уверете се, че незабавно ще се срещнете с лекар.

2. Неизяснена, упорита болка в гръдния кош, гърлото, челюстта, ръката или корема

Както може би сте наясно, болката в областта на гръдния кош често е по-притеснителна, отколкото ни се иска. В действителност, гръдната болка или дискомфорт често са свързани със сериозни сърдечни проблеми. Тези проблеми обаче могат да бъдат показани и чрез болка в гърлото, челюстта, ръката или стомаха, като в този случай трябва да се обърне внимание, за да не ги объркате за други заболявания. Киселинният рефлукс може да се появи и в резултат на сърдечни проблеми. Така че, ако наблюдавате някой от тези симптоми, уверете се, че не ги пренебрегвате.

3. Силно главоболие
Главоболието е често срещана болка, която изпитваме в резултат на дехидратация, задръствания на синусите или стрес, и може да се избегне, като се изпие много вода и се отделя време за медитация или спокоен сън. Ако обаче, след като изпробвате тези решения, а виждате, че главоболието Ви все още продължава да е непоносимо, приемете го като сериозен предупредителен знак. Екстремните случаи са трудни за пренебрегване, но се уверете, че предприемате спешни медицински действия, тъй като причините за изключително тежко главоболие може да означават сериозни заболявания.

4. Внезапна или режеща болка в гърба

Болката в гърба е една от най-често срещаните физически оплаквания, предизвикани от заседнал начин на живот, лоша поза, физическо натоварване, а понякога и хронични състояния. Това е обезпокоителна болка, която може да причини нежелан дискомфорт. Но ако болката е остра и внезапна, това може да е признак за заболяване на което веднага трябва да се обърне внимание. Освен това, ако усетите болка в гърба между раменете, това може да се дължи на високо кръвно налягане, проблеми с кръвообращението, диабет и тютюнопушене, затова не забравяйте да проверите незабавно.

5. Силна коремна болка
Болката в коремната област може да бъде свързана с няколко здравословни състояния, особено ако тя е внезапна, остра и интензивна. Това може да е признак за проблеми в жлъчния мехур (включително камъни в жлъчката), панкреатит, стомашни или чревни язви и възпаление или разрушаване на апендикса. Страданието от необикновено силни болки в областта на стомаха или червата изисква незабавно пътуване до лекаря.

6. Болка или подуване на крайниците

Усещането за крампи на крайниците може да не е задължително да е сериозен симптом, но когато е придружено от подуване в областта или ако болката продължи, може да се помисли за наличието на животозастрашаващо състояние. Дълбоката венозна тромбоза (ДВТ) се превръща в животозастрашаващо състояние, когато част от кръвния съсирек се разпада и преминава надолу през сърцето в белодробната циркулационна система и се задържа в белия дроб. Ето защо диагностиката и лечението на ДВТ е от съществено значение, за да се предотврати белодробната емболия (блокиране на една от белодробните артерии в белите дробове). Един от предупредителните признаци на ДВТ е в действителност чрез болка или подуване на краката, както и:

• топлина в кожата на засегнатия крак

• червена или обезцветена кожа в засегнатия крак

• видими повърхностни вени

 

Share This

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *