Разберете защо гневните изблици са добри за Вашите деца

Разберете защо гневните изблици са добри за Вашите деца

Много е трудно да се успокоят малките деца, когато изпаднат в яростен гняв. В повечето случаи това се посочва като една от най-проблемите ситуации, с които да се справяте като родител. От една страна, ни се иска да се разкрещим на децата си, но дълбоко знаем, че гневът и нервите ще влошат ситуацията. Като цяло се чувстваме спокойни, когато виждаме децата ни усмихнати и щастливи, но изпитваме чувство на безпомощност, когато започнат да ритат и да крещят. Но вярвате или не, гневът на Вашето дете е важна част от неговото емоционално и психологическо развитие и е препоръчително да се справите спокойно с тези изблици.

Когато нашите деца изпаднат в гняв, те обикновено започват и да плачат. Сълзите, които произлизат от тъга и чувство за несправедливост, съдържат кортизол, хормона на стреса и когато децата плачат, те всъщност освобождават този хормон от телата си. Вероятно сте забелязали, че след плач, детето много бързо се успокоява и се връща в “щастливо състояние”, стига ние, родителите, да им осигурим необходимата подкрепа. По време на гнева им, не трябва да се опитвате да спрете сълзите си, като казвате: “Спри да плачеш като бебе”, защото сълзите не са просто израз на емоцията, която детето изпитва, а процес, чрез който се освобождава от тази емоция.

Понякога децата изпитват гняв, когато не са в състояние да направят нещо, дори ако просто изграждат кула от кубчета. В такива моменти децата са разочаровани и не знаят как да го изразят. Това често води до избухване, след което обикновено се връщат към това, което правят с нова енергия. За децата постоянното учене е естествено нещо като дишането и чувствата, които изпитват в моменти на провал, им помагат да се научат как да се справят със ситуации, в които не всичко върви както очакват.

Проблемите на съня сред децата често произтичат от това, че родителите смятат, че най-добрият начин да се справят с гневните изблици е да ги предотвратят още преди да се случат. Това, което се случва, е, че децата потискат чувствата си и не ги пускат навън. Вследствие на това, точно като нас, възрастните, те могат да останат будни през нощта, за да преодолеят чувствата си. Ако позволите на децата си да изразят чувствата си по някакъв начин, това ще им помогне да спят по-добре през нощта.

Може да ви е трудно да повярвате, но когато Вашите деца са ядосани може да не Ви харесат много. Нека да освободят чувствата си, без да се опитвате да ги спрете, предложете им няколко успокояващи думи, но не говорете твърде много. Предложете им и топли прегръдки и докато го правите по време на яростните моменти, вашите деца ще усетят безусловната Ви любов и ще знаят, че те могат да разчитат на Вас, когато се чувстват зле, дори в тийнейджърските си години и по-късно в живота.

Колкото по-големи са Вашите деца, толкова по-малко ще плачат, отчасти защото, като пораснат, се научават да контролират емоциите си. Втората част е, че те научават как да се държат в едно общество, което обикновено не гледа на плача и изблиците на гняв благосклонно. Когато възрастните изпитват гняв или стрес, също трябва да плачат, но се научихме да спираме това желание както поради желанието ни да контролираме нашите емоции, така и поради това, че обществото не приема такова поведение. Нека децата Ви да бъдат свободни и да им позволите да изразят чувствата си по начина, по който телата им усещат, че имат нужда точно сега, в този ранен стадий от живота си.

Когато видим, че нашите деца се поддават на чувства на гняв и тъга, ние също изпитваме подобни чувства. Възможно е в миналото нашите родители да не са били съпричастни с чувствата ни в моментите на гняв и затова такива моменти в живота на Вашите деца събуждат спомени и чувства, с които дори не сте запознати. Родителството може да излекува и нашата психика, когато се занимаваме с емоционални предизвикателства, които сме пренебрегвали в миналото – сега имаме възможност да постъпим правилно чрез нашите действия. След като се справите с гнева на детето си, отделете малко време да седнете със себе си и да разберете чувствата, които изпитвате.

Share This

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *