Причини, поради които телефонът Ви работи бавно

Причини, поради които телефонът Ви работи бавно

Ако някога сте притежавали устройство, като например мобилен телефон, за по-дълго време, може да забележите, че след известно време той започва да работи по-бавно. Има много погрешни схващания и конспиративни теории около тази тема. Например,  че производителите съзнателно понижават производителността на по-старите устройства със софтуерни актуализации, но няма данни, които да показват това.
Технически казано, компютърният хардуер обикновено не се забавя през живота си. По-скоро има няколко други причини, поради които смартфоните, таблетите и персоналните компютри започват да изглеждат по-малко очарователни. За щастие можете да предприемете стъпки за подобряване на ефективността на съществуващото ви устройство. Ето как:

1. Запълнена памет
Когато приложенията Ви изискват актуализация, те стават по-големи и обикновено включват повече функции. Допълнителната функционалност и блясък изискват устройството Ви да прави повече изчисления, отколкото когато сте го получили за първи път от магазина. След като устройството Ви не ускорява магически, за да компенсира, той разполага с по-малко свободен капацитет, за да реагира бързо. Новите приложения са склонни да заемат много повече място в хранилището на устройството, което води до забавяне. Устройството разполага само с ограничен брой бързи “памети с произволен достъп” (RAM). RAM е един от компонентите за съхранение на данни на устройството, които поддържат нашето устройство бързо и удобно, обаче има ограничен капацитет. Така че, когато устройството ви изчерпи RAM пространство, това може да забави значително работата на устройството Ви.

2. Прекомерно кеширане (Натрупване на кеш)
За да могат приложенията да се изпълняват по-бързо, някои приложения съхраняват копия от тях в оперативната памет, за които предполагат, че потребителят може да иска да види отново, за да ускори нещата. Например, уеб браузър може да запази копие на съдържанието във всеки раздел във всеки даден момент. Това е известно като кеширане и натрупването му кара устройството да работи все по-бавно, докато системата започне да изчерпва паметта си. За да бъде ефективно кеширане, пространството, предназначено за него, трябва да бъде внимателно управлявано от приложението и операционната система на устройството. Има някои разработчици на приложения, които не полагат усилията, които трябва, за да направят това добре, причинявайки забавяне на приложенията им с течение на времето, както и забавяне на останалата част от системата с тях.

3. Все повече и повече софтуер
Не е необичайно полезният софтуер да бъде придружен от по-малко полезни добавки като ленти с инструменти за браузъри, които използват системните ресурси и ефективността на устройството. Допълнителният софтуер може да забави системата по много начини, като запълни мястото за съхранение, използва повече пространство RAM и използва централния процесор на компютъра “на заден план”, без да осъзнава. Следователно, всички тези фактори могат да накарат Вашата система да разполага с по-малко ресурси, за да Ви отговори бързо. Възможно е също така някои от компютърните възможности на Вашето устройство да се използват и от злонамерен софтуер, чрез вируси, червеи или друг злонамерен софтуер.

4. Какво можете да направите?
Няма много какво да направите, за да съответствате на ефективността на новостите на пазара, тъй като по-новите устройства обикновено имат по-бързи компоненти. Но с малко усилия можете да извлечете максимума от съществуващото си устройство. Най-доброто, което можете да направите, е да деинсталирате ненужните приложения и добавки, като прегледате и премахнете всичко, от което не се нуждаете. Една друга стъпка, която можете да предприемете, е след това да изчистите натрупания кеш, и в случай че нямате, да си инсталирате анти вирусна програма.

Share This

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *