как да разрешаваме на лични конфликти

как да  разрешаваме на лични конфликти

image

1.Избягвайте поведение, което ще влоши проблема

Когато имате проблем с някого, независимо дали това е Ваш близък  или просто приятел, понякога е по-лесно да се правят неща, които влошават ситуацията, вместо да  даде възможност да се подобри.

Например, ако сте се скарали  с приятелката си, защото тя мисли, че ти изневеряваш (дори и да не го правиш), не прави проблема по-голям, като прекарваш  много време навън с други момичета. Това само ще ви накарат да изглежда по-зле. Вместо това, си вземете почивка от приятелите, докато не оправите отношенията си с нея.
Друг пример за проблем с приятел е, ако най-добрият ти приятел ти е ядосан, защото си пропуснал купона му, за да прекарваш времето си с някой друг. В тази ситуация, ще е зле да го избягвате, с цел да не нараните чувствата му. Вместо това, опитайте се да направите нещо хубаво за него.

 

2. Бъдете наясно какъв е проблемът.

Когато спорите с някой, преди да се стигне до решение какъв точно е проблемът, който двамата имате, не забравяйте да се уверите какво всъщност го/я притеснява. Понякога хората изглеждат ядосани за едно нещо, но всъщност те са ядосани за нещо друго. Ако искате наистина да разрешите проблема, добра идея е да се уверите, че работите над реалният проблем.
Например, гаджето ти може да каже, че е ядосан/а, защото сте решили да отидете на голямо държавно училището в съседния град, вместо да отидете в местния колеж с него/нея. Разбира се, вие ще бъде в състояние да се виждате от време на време, но това, което наистина много го/я  притеснява е, че през цялото това време, когато не сте заедно може да срещнете някой нов.

3. Опитайте се да видите други перспективи.

Когато спориш с някой, е лесно да  чувстваш, че ти си прав или твоят начин на действие, е най-добър. Ти работиш със собствения си мозък в края на краищата. Въпреки това, хората рядко спорят, само за да са в противоречие. Те правят най-доброто, което могат, с това, което знаят и ситуацията може да изглежда много по-различна от тяхната гледна точка. Опитайте се да видите нещата от тяхната страна на полето. Това ще Ви помогне да намерите начин да се срещнете по средата.
Понякога, ако е трудно да разберете тяхната гледна точка, може просто да ги попитате. Помолете ги да обяснят, подробно, защо мисля, че би било по-добре да се вземе друго решение. Кажете нещо от типа: “Можеш ли да ми обясниш защо мислиш така? Наистина бих искал да те разбера по-добре.” Като вникнеш в техните чувства и мисловен процес, можете да получите по-добро разбиране за проблема и как да го решите заедно.

 

4. Уверете се, че те се чувстват уважавани.

Когато хората се чувстват неуважавани или притиснати в ъгъла, те често стават по-аргументирани и войнствени, дори ако те обикновено се съгласяват с вас. Ако усетите, че такава ситуация  се развива, опитайте се да вземе мерки, като ги накарате да  чувстват, че имат по-голям контрол и уважаваш мнението им. Ще откриете, че изведнъж те са много по-склонни да говорят.
Например, не ги обиждайте и не използвайте обвинителен език като “трябва да имате ______”.
Накарайте ги да се чувстват оценени, като им дадете възможности за избор се съобразите с решението им.

5. Разговаряйте

След като сте предприели тези основни  стъпки към решаване на проблема, вие трябва да започнете наистина да разговаряте за разрешаването му. Комуникацията е ключова тук и под комуникация не се разбира просто да им кажете какво мислите. Вие ще трябва да мислите, преди да говорите, като внимавате как това, което казвате се разбира. Вие ще трябва да бъдете един наистина добър слушател, който се е фокусирал върху това, което му се казва и полага усилия да го разбере.

За тези сериозни, проблем-разрешаващи разговори, обикновено следва да се отдели голяма част от времето и да се проведат на място, което е лично и тихо. Това ще премахне отвличане на вниманието и неща, които добавят повече стрес.
Това, че разговаряте показва на другия човек, че сте поставили като приоритет, разрешаването на проблема, което може да ви спечели малко точки и да улесни намирането на решение.

6. Намерете средно положение.

Решението на повече междуличностни конфликти може да бъде средното положение. Това означава, че ще трябва да спрете да гледате на нещата в черно и бяло. Да не виждате “моя начин” и “неговия начин”. И двамата сте страхотни хора и имате толкова много да предложите един на друг, така че се опитайте да намерите “нашия път”.
Например, ако приятелката ти е разстроена, защото не можете да решите при кое семейството да прекарате Коледа, можете да предложите трети вариант: да прекарате седмицата преди Коледа със нейното семейството, а седмицата след със вашето семейството, а Коледата просто един с друг.

Или, ако вашият приятел е разстроен, защото иска да е в един клас с вас, но вие искате да сте в друг клас, можете да се разберете, де сте в  отделни класове, но двамата да учите заедно по общите предмети и така да прекарвате повече време един с друг.

 

 

Share This

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *