Как да сме щастливи – 7 неща, които трябва да спрем да очакваме от другите

Как да сме щастливи – 7 неща, които трябва да спрем да очакваме от другите

Нашите взаимоотношения с хората около нас са диктувани и повлияни от много фактори, включително очевидни или скрити очаквания, които имаме към тях. Много пъти ние сме се разочаровали, когато хората около нас не отговарят на нашите очаквания, което може да ни накара да развием постоянно чувство за неудоволетворение и неразбиране. За да избегнем такива ситуации, е важно да имаме реалистични очаквания, за да можем да развиваме здрави отношения с другите.

1. Да се съгласяват с теб

Едно от нещата, към които се стремим, е да почувстваме, че отношенията ни с хората в живота ни вървят гладко. Много хора правят грешката да мислят, че за да се случи това, е важно хората около тях да одобряват и да се съгласяват с действията им. Наистина е хубаво да знаем, че хората в нашия живот виждат нашите действия положително, това не винаги е възможно и няма причина да избягваме определени неща само защото се опасяваме от реакцията на околните.

Трябва да разберете, че всички хора са фундаментално различни един от друг и следователно е невъзможно да постигнат съгласие за всичко, особено по отношение на някои възгледи и начини, по които се държат в живота. Продължете по избрания от Вас път и не очаквайте хората да се съгласяват с Вас, винаги и по всяко време, защото ще останете разочаровани. Вместо това, вярвайте, че хората, които са близки до Вас, ще Ви приемат каквито сте, а тези, които не могат, вероятно не трябва да са в живота Ви.

2. Да правят нещата по начина, по който искате

Точно както не искате другите да се опитват да Ви променят, не трябва и да очаквате от другите да променят себе си или поведението си заради Вас. Ако очаквате хората около Вас да се държат по определен начин по всяко време, то сте в сериозна грешка. Освен това, може да се скарате с тези хора и в крайна сметка може да се разочаровате от тях. Можете да намалите тази пропаст между фантазия и реалност, ако просто престанете да очаквате хората да действат така, както си мислите, че трябва. След като направите това, ще се почувствате много по-добре и ще започнете да оценявате хората около себе си, както те заслужават. Освен това, когато спрете да губите време, опитвайки се да промените другите, ще ги опознаете по-добре и ще откриете неща, които дори могат да надминат Вашите очаквания.

3. Да очаквате уважение, което не сте заслужили

Много пъти ние жадуваме за чувство за любов и уважение от околните и дори се чувстваме слаби без нея. За да получим обич и уважение от хората около нас, първо трябва да обичаме и да уважаваме себе си и едва тогава да очакваме другите да се чувстват по този начин. Ако не го направите, ще проектирате само вашата несигурност, което ще накара другите да реагират на нея.

Започнете първо да изпитвате уважение и любов към себе си, така че да осъзнаете, че уважението, което трябва да преследвате, е това, което чувствате към себе си. Започнете да действате по начин , който ще вдъхнови във Вас и в близките Ви уважение към Вас.

4. Опитваш се да се харесаш на всяка цена
Никой от нас не е съвършен и понякога има хора в живота ни, които са склонни да ни напомнят за този факт и да ни накарат да се почувстваме зле. Много от нас се опитват да угодят на тези хора на всяка цена, само за да получат привързаност и приятелство. В действителност това е невъзможно, тъй като отрицателните хора винаги ще имат какво лошо да кажат и това няма нищо общо с Вашия характер, а с техните. Инвестирайте времето и енергията си в поддържането на взаимоотношения с хора, които си струват.

5. Четене на мисли
Колко пъти се скарахте с партньора си, само защото искахте нещо, но те не разбраха какво? Много от нас са изпадали в подобна ситуация и ако сме честни със себе си, ще си признаем, че проблема обикновено идва от нас, очаквайки партньора ни да “прочете мислите ни” и да разбере какво искаме.

Когато наистина се замислите за това очакване, става ясно колко е несправедливо. Никой, без значение колко добре ни познава, не може да знае какво се случва в главите ни. Важно е да избягвате да очаквате другите да четат мислите ви, защото всеки път ще се провалят, без да имат вина. Вместо това използвайте способността си да говорите, за да изразите това, което искате – може да не го постигнете, но поне няма да сте имали двойно разочарование от разочарованото очакване заедно с отхвърлянето на молбата ви.

6. Внезапни промени в навиците
Всички познаваме хора, които имат дразнещ навик и много искаме да се промени. Очакваме и мислим, че това ще се случи във всеки един момент и сме силно разочаровани, когато не се случва. Ако не ви харесва определено поведение, говорете за това! Не можете да очаквате хората да променят навиците си само защото Ви дразнят или не Ви харесват. Ако досадното поведение продължава и смятате, че не сте в състояние да живеете с него, може да искате да разгледате естеството на връзката между Вас и този човек. Ако поведението не е  приятно, но можете да живеете с него, то вероятно си заслужава търпението и тези навици скоро ще изглеждат незначителни.

7. Че те винаги ще бъдат наред
Когато достигнем определена възраст или етап от живота, започваме да очакваме животът да бъде спокоен и да мислим, че другите хора също живеят спокойни и безпроблемно. За съжаление, животът не работи по този начин и много хора крият много болка, която ги обсебва и засяга тяхното поведение. Те могат да изглеждат депресирани и да започнат да се дистанцират от Вас, нещо, което може да разтърси мирното ни блаженство. Когато хората около Вас разбият балона, в който всичко в живота Ви е наред, не се разочаровайте. Вместо това ги подкрепете в тяхната борба и им помогнете да си възвърнат вярата и самочувствието. Оставете очакванията си настрана и подкрепете хора, които са ценни за Вас.

Share This

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published.