Как да накарате децата да спят в леглото си?

Как да накарате децата да спят в леглото си?

Много нови родители очакват момента, когато детето им ще започне да спи в собственото си легло, което обикновено се случва между 3 и 5 годишна възраст. Обаче реалността е малко по-различна, тъй като повечето деца, дори и много над тази възраст, все още се катерят в леглото на своите родители, защото се страхуват да спят сами, а уморените родители просто се предават и им позволяват да го направят.
Истинският проблем започва, когато те непрекъснато се движат в съня си, ритат ни в гърба и ни пречи да спим толкова спокойно и комфортно, колкото се нуждаем. Добрата новина е, че можете да научите детето си да спи само, но лошата новина е, че ще трябва да инвестирате много усилия и време, а и самият процес не е лесен за децата. Това няма да се случи за една нощ, но ако искате децата Ви да спрат да се катерят в леглото ви през следващите няколко години, следвайте тези стъпки, за да накарате децата Ви да разберат, че трябва да спят в собствените си легла.


Преди лягане
Първото нещо, над което трябва да помислите, преди да започнете процеса е: “Днес е добър ден да започнете да учите децата си да спят сами?” Ако сте в процес привикване към гърне, отивате скоро на почивка или очаквате ново бебе, може да искате да изчакате, докато не приключите тези неща. Въпреки че децата Ви все още ще споделят леглото Ви, за да ги накарате да спят в леглото си, трябва да се придържате към рутина, която да не се променя за няколко нощи.
След като сте решили да започнете процеса, разговаряйте с децата си следобед, след като сте ги взели от детската градина, за вашите очаквания за нощния сън, така че те да знаят точно какво очаквате от тях, когато му дойде времето. Опитайте се да им обясните накратко: “Мама и татко спят в собственото си легло и децата спят в собственото си легло”, препоръчва Джил Спивак, семеен консултант, който също използва този метод с дъщеря си. Също така можете да си направите “книга за сън” или да измислите “приказка за сън”, където Вие и Вашите деца сте герои, които след много подвизи отиват щастливи да спят в леглото си. Откъде да получите идеи? От живота! Ако например наскоро сте се преместили и децата Ви имат нова стая с ново легло, използвайте тази история в книгата/приказката си. Историята трябва да се съсредоточи върху края, в който героят отива да спи в собственото си легло и се радва на това. Разказвайте тази история всяка вечер, преди лягане.

След загасването на лампите
Ако често се предавате на плача на децата си в други ситуации, може лесно да се поддадете и сега и да решите, че в крайна сметка ще се научат сами да спят в собственото си легло. Но ако предпочитате това да се случи сега, а не в бъдеще, трябва да се подготвите за трудно, но полезно пътуване.
Като цяло, всички експерти препоръчват, че когато започнете процеса на самостоятелно заспиване на децата, не трябва да ги оставяте да спят в леглото ви, дори и за 5 минути.
Това означава, че когато дойдат в леглото ви в полунощ, трябва да ги върнете обратно в собственото им легло. Завийте ги, целунете ги и се върнете в леглото си. Ще има плач, крясъци и възражения от страна на децата и дори може да откажат да останат в леглото, но в крайна сметка детето ще разбере и ще приеме новите правила.
Най-лесното решение е да оставиш децата си да спят в леглото Ви, но нещата се усложняват, когато стане навик. В такава ситуация трябва да предприемете различен подход, който вероятно няма да Ви хареса. Намерете удобно място в стаята на детето си, където можете да спите през нощта, но не и в леглото си. “Ако сте в стаята на детето си, докато те заспиват, но не сте там, когато се събудят, те бързо ще намерят пътя към спалнята Ви”, казва Дженифър Бергер, детски консултант. “Преспиването на родител в детската стая за една нощ помага на децата да отхвърлят притесненията, които са имали заспивайки. Ако се събудят и видят родителите си с тях в стаята, те ще могат по-лесно да се върнат да спят в леглото си и да свикнат с това”.
За две или три нощи започнете да седите в стаята, докато заспиват, но не говорете с тях и просто им кажете, че трябва да заспят – нали искате децата Ви да се отегчат и да заспят.
“Ако децата стават и Ви търсят през нощта, трябва да останете спокойни и безразлични – да ги придружавате обратно в стаята им всеки път, когато станат”, казва Бергер.

На сутринта
Как се справят Вашите деца с тази нова рутина? Ако не се е получило много добре, насърчете ги и им напомнете, че това е новото правило. Ако са показали подобрение в поведението си, похвалете ги за това. Можете дори да им дадете малка награда и да направите “спален чувал с изненади”, от който да давате малък подарък всеки път, когато спят в леглото си или са подобрили поведението си през нощта. Можете също така да оставяте стикер или малка играчка под възглавницата им, когато спят през цялата нощ в леглото си – нещо като феята на зъбите. С всички тези методи тази рутината може да бъде настроена в рамките на една седмица.

Разбира се, отделянето на Вашите деца може да отнеме повече време, докато свикнат да спят в собственото си легло, но независимо от това, трябва да сте последователни и да не се отказвате или предавате. Ако сте упорити и последователни, можете да сте сигурни, че Вашите деца ще спят в леглото си, без да Ви причиняват проблеми през нощта, а Вие ще се насладите на спокойния сън, който сте чакали толкова дълго време.

Share This

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published.