Защо жените са по-емоционално чувствителни?

Защо жените са по-емоционално чувствителни?

Що се отнася до начина, по който изпитват емоции, изглежда, че има разлика между мъжете и жените. Мъжете са стереотипно разглеждани като рационално мислещи, докато жените често се разглеждат като по-емоционални. Но дали тези предположения са напълно неоснователни? Може би не напълно.

Неотдавнашно изследване, проведено от изследователи в Университета в Монреал, установи, че някои различия във функционирането на мозъка влияят върху начина, по който мъжете и жените реагират на негативните изображения.
Изследователите се вдъхновяват от различията, които наблюдават в психичните заболявания при двата пола. „Не всеки е равен, когато става дума за психични заболявания“, каза Едрийна Мендрек, един от изследователите. „По-силната емоционална реакция при жените може да обясни много неща, като например, защо те са два пъти по-склонни да страдат от депресия и тревожни разстройства от мъжете“.

46
По-ранни проучвания също дадоха основание на теорията, че жените и мъжете реагират на емоционалните стимули по различни начини. Мендрек и нейните съученици преди това са открили, че лимбичната система (център за емоцията на мозъка и центърът на паметта) реагират различно при мъжете и при жените, когато на участниците са показали отрицателни образи. Те решават да направят крачка напред в това проучване като проверят дали хормоналните нива влияят на тази психологическа реакция.
В проучването участват 46 участници (25 жени и 21 мъже), като изследователите изключват потенциално допринасящи фактори като възраст, образование, етническа принадлежност, семейно положение и социално-икономически статус. На всеки доброволец е направен кръвен тест в началото, за да се прецени нивото на тестостерон и естроген, и за да се види по какъв начин ще се повлияят. Те са били изложени на образи, които предизвикват положителни, отрицателни или неутрални емоции, като през това време са наблюдавани и реакциите в мозъка чрез скенер. Участниците е трябвало да преразгледат емоционалните си отговори при разглеждането на всяко изображение.
Като цяло, мъжете далеч по-малко реагирали на емоционалните образи, отколкото жените. По-високите нива на естроген изглежда показват повишена чувствителност към изображенията, докато по-високите нива на тестостерон правят субектите по-рационални.

47

При оценката на реакцията на мозъка към изображенията те открили, че дорсомедиалната префронтална кора (dmPFC) и амигдалата в дясното полукълбо на мозъка се активират както при мъжете, така и при жените. Въпреки това, връзката между тези два компонента е била открита като по-мощна при мъжете, което води до допълнително взаимодействие между тези две части и по този начин допълнително намалява чувствителността към стимулите.
Изследователите обясниха, че реакциите на дорсомедиалната префронтална кора (dmPFC) и амигдалата показват как хората обработват емоциите си. Дорсомедиалната префронтална кора (dmPFC) е частта от мозъка, която помага за образуването на социални взаимодействия и медиира разсъжденията, емоциите и възприятието. Амигдалата, от друга страна, е частта, която се използва за откриване на заплахи и често се задейства, когато някой изпитва тъга или страх.

„По-силната връзка между тези области при мъжете предполага, че те имат по-аналитичен, отколкото емоционален подход, когато се занимават с отрицателни емоции“, казва Стефан Потвин, доцент в катедрата по психиатрия в Монреалския университет. „Възможно е жените да са склонни да се съсредоточават повече върху чувствата, предизвикани от тези стимули, докато мъжете остават малко пасивни към негативните емоции, опитвайки се да анализират стимулите и тяхното въздействие“.

45

Екипът на Мендрек вярва, че изследването им показва как мъжките и женските мозъци функционират по различен начин на психологическо ниво. „Съществуват както биологични, така и културни фактори, които модулират нашата чувствителност към отрицателни ситуации по отношение на емоциите“, казва Менрек. Тя стигна до заключението, че следващата крачка напред е да се изследва точно как хормоните засягат реакциите на хората към различни видове емоции, като тъга, страх или гняв.

Сподели

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *