Как да бъдете готови за училище навреме?

Как да бъдете готови за училище навреме?

Забелязвате ли, че ставането сутрин за училище се усеща доста по-трудно, отколкото през уикенда? Е, това не е задължително да е така. С малко подготовка, излизането навреме всеки ден е не само възможно, но и напълно осъществимо. Това просто отнема малко усилия.

Първа част 1. Предварителна подготовка

 1. Създайте рутина. Първата стъпка в ограничаването на закъсняването е да решите кога да си легнете и кога да ставате сутрин и след това да се придържате към него всеки ден. Обикновено е най-добре да легнете в разумен час, за да можете да се отпуснете и да сте готови да реагирате на алармата сутрин.
 • Ако сте свикнали да се забавлявате по време на лятната или зимната ваканция, опитайте да се впуснете обратно в график постепенно. Вместо да опитате да станете в зори първия ден в училище, поне няколко дни по-рано, опитайте да настроите алармата си малко по-рано всеки ден, докато не успеете да се станете в подходящото време.
 • Всеки път, когато ставате навреме или рано, дайте си награда, независимо дали ще гледате телевизия преди да излезете или да се разходите около блока.
 1. Изберете дрехи предишната вечер. Ровенето в чекмеджета и шкафове е излишно време, ако го правите точно преди да се наложи да излезете. Ето защо е по-добре да изберете ризата, панталоните, чорапите и обувките си през нощта, като ги поставите там, където лесно можете да ги намерите сутрин.
 2. Къпете се вечерта. В случай, че станете късно сутринта, уверете се, че вече сте взели душ. По този начин всичко, което трябва да направите, е да срешете косата и да измиете зъбите, лицето и ръцете, преди да се облечете.
 3. Пригответе обяд предварително. В нощта преди училище, фиксирайте каквото възнамерявате да ядете за обяд на следващия ден и го опаковайте в хладилника.
 • Ако вашето семейство закусва заедно, пригответе масата от вечерта и се уверете, че всички храни или подправки са лесно достъпни. Това ще спести време.
 1. Прегледайте дейностите за следващия ден. Не забравяйте да прегледате дейностите вечер и да си напомните, ако трябва да бъде подписано разрешение или ако имате планирани пътувания на следващия ден, като например посещение на място или училищно мероприятие. Тези дейности могат да изискват специално облекло или да е необходимо да вземете допълнителни пари.
 2. Напишете домашната работа навреме. Уверете се, че цялата ви домашна работа е завършена вечерта така че не е нужно да бързате да го вършите сутрин – или, още по-лошо, да имате проблеми, защото изобщо не сте го предали. Това означава, че трябва да приключите всичко, преди да излезете, за да излезете с приятелите си следобед, или да седнете, за да гледате телевизия или да играете видео игри. Ако имате нужда, първо закусете леко, но колкото по-дълго отлагате работата си, толкова по-вероятно е да не я завършите.
 • Същото важи и за групови проекти, за спортни или извънкласни дейности като група или драматичен клуб. С изключение на проекти, възложени от вашите учители, участието в тези други дейности е доброволно, така че домашното все пак трябва да свърши.
 1. Уверете се, че всичко, от което се нуждаете, е с вас. Едно нещо е да завършите цялата си домашна работа и да съберете каквито и да било разрешения или подписите на родителите, които може да се нуждаете от предната вечер, но няма значение, ако забравите да ги вземете със себе си в училище. Част от вечерната Ви рутина е да се уверите, че всичко, от което се нуждаете, е опаковано в чантата ви и е готово, когато стигнете дотам.

Втора част. Бъдете ефективни сутринта

 1. Първо се облечете. Преди да закусите, уверете се, че сте напълно облечени и измити. Това ще спести време, когато се приготвяте за излизане, защото няма да се налага да се връщате в стаята или в банята. Ще бъдете готови да излезете в момента, в който сте се нахранили.
 2. Делегиране на задачи. Помолете родителите си да ви помогнат да създадете система за споделяне на задачи, за да спестите време сутрин. Ако имате братя и сестри, Вашите родители могат да се уверят, че всеки от Вас има конкретни задачи, които да свърши преди излизане, така че един човек не носи отговорност за всичко, което трябва да направите, преди да започне денят. Това ще отнеме твърде много време.
 • Например, Вие измивате съдовете, сестра ви може да събере всички раници, друг може да изведе кучето на разходка – всичко това едновременно. Всички Вие ще приключите с тези задачи за минути, ако работите заедно.
 1. Съберете училищните материали на едно място. Изберете централно място, където да се съхраняват всички предмети, свързани с училището (чанти, учебници, кутии с моливи). По този начин всеки може да вземе бързо това, от което се нуждае, и никой няма да търси липсващи предмети в последния момента.
 2. Придържайте се към приготвянето на лесна закуска. Ако не сте я приготвили предишната вечер, сложната закуска може да отнеме твърде много време, за приготвяне и почистване сутринта. По-добре е да консумирате неща като зърнени храни и препечен хляб, които могат да бъдат готови за минути.
Share This

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published.