Как да предотвратим напрежението в очите, причинено от компютъра?

Как да предотвратим напрежението в очите, причинено от компютъра?

За съжаление, да седим пред компютъра по цял ден е реалност за много от нас, както и последиците от това. Най-засегнатата област на тялото ни е несъмнено са очите, които силно натоварваме след дълги периоди на използване на компютър. Ето няколко лесни за изпълнение съвета, които значително ще намалят чувството за напрежение и умора в очите Ви след дълъг работен ден:

Отпуснете очите си

1. Използвайте правилото 20-20-20

Това е наистина лесен и ефективен начин за намаляване на напрежението на очите, докато работите на компютър. На всеки 20 минути отклонете погледа си от екрана и в продължение на 20 секунди гледайте към обект, който е на поне 20 метра от Вас.

35

2. Мигайте по-често

Мигането е процес, свързан с овлажняването на окото. Гледането към екрана на компютъра ни кара да мигаме много по-малко, отколкото обикновено. За да предотвратите отрицателните ефекти от това, просто мигайте по-често, докато работите.

3. Завъртете очи

Раздвижване на окото ще помогне за облекчаване на мускулното напрежение. Всичко, което трябва да направите, е да затворите очите си и да ги завъртите кръгообразно. Можете да ги завъртите както по посока на часовниковата стрелка, така и обратно на часовниковата стрелка.

4. Упражнения за очи

Затворете очите си и погледнете нагоре, доколкото можете, без да ви е неудобно. След като сте го направили, задръжте очите си още няколко секунди, след което погледнете бавно надолу, като продължавате да държите очите си затворени. Направете същото упражнение като гледате наляво и надясно. Процедурата повторете няколко пъти и оставете очите си да починат за момент.

36

5. Променете позицията на вашия екран

Ъгълът на екрана спрямо очите Ви може да окаже значително влияние върху напрежението на очите, което изпитвате. З да намалите чувството за дискомфорт, оптимизирайте положението на екрана спрямо очите. Горната част на екрана трябва да бъде подравнена с очите Ви, а самият екран трябва да е разположен малко по-ниско от нивото на очите. Експериментирайте с различни позиции, за да видите при коя ще се чувствате най-добре.

6. Настройте яркостта и контраста
Намаляването на яркостта и контраста на екрана на компютъра също ще Ви помогне да намалите напрежението в очите. Твърде високата яркост е нятоварваща за очите, както и липсата на ясно разграничение между тъмни и светли цветове.

7. Регулирайте осветлението
Осветлението в стаята, в която работите, трябва да е приблизително толкова ярко, колкото светлината, излъчвана от екрана Ви. Идеалното работно пространство се състои от меко изкуствено осветление, ограничена естествена светлина, без флуоресцентно осветление и неотразяващи повърхности.

 

Share This

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *