Как да предотвратим напрежението в очите, причинено от компютъра?

Как да предотвратим напрежението в очите, причинено от компютъра?

За съжаление, да седим пред компютъра по цял ден е реалност за много от нас, както и последиците от това. Най-засегнатата област на тялото ни е несъмнено са очите, които силно натоварваме след дълги периоди на използване на компютър. Ето няколко лесни за изпълнение съвета, които значително ще намалят чувството за напрежение и умора в очите Ви след дълъг работен ден:

Отпуснете очите си

1. Използвайте правилото 20-20-20

Това е наистина лесен и ефективен начин за намаляване на напрежението на очите, докато работите на компютър. На всеки 20 минути отклонете погледа си от екрана и в продължение на 20 секунди гледайте към обект, който е на поне 20 метра от Вас.

2. Мигайте по-често

Мигането е процес, свързан с овлажняването на окото. Гледането към екрана на компютъра ни кара да мигаме много по-малко, отколкото обикновено. За да предотвратите отрицателните ефекти от това, просто мигайте по-често, докато работите.

3. Завъртете очи

Раздвижване на окото ще помогне за облекчаване на мускулното напрежение. Всичко, което трябва да направите, е да затворите очите си и да ги завъртите кръгообразно. Можете да ги завъртите както по посока на часовниковата стрелка, така и обратно на часовниковата стрелка.

4. Упражнения за очи

Затворете очите си и погледнете нагоре, доколкото можете, без да ви е неудобно. След като сте го направили, задръжте очите си още няколко секунди, след което погледнете бавно надолу, като продължавате да държите очите си затворени. Направете същото упражнение като гледате наляво и надясно. Процедурата повторете няколко пъти и оставете очите си да починат за момент.

5. Променете позицията на вашия екран

Ъгълът на екрана спрямо очите Ви може да окаже значително влияние върху напрежението на очите, което изпитвате. З да намалите чувството за дискомфорт, оптимизирайте положението на екрана спрямо очите. Горната част на екрана трябва да бъде подравнена с очите Ви, а самият екран трябва да е разположен малко по-ниско от нивото на очите. Експериментирайте с различни позиции, за да видите при коя ще се чувствате най-добре.

6. Настройте яркостта и контраста
Намаляването на яркостта и контраста на екрана на компютъра също ще Ви помогне да намалите напрежението в очите. Твърде високата яркост е нятоварваща за очите, както и липсата на ясно разграничение между тъмни и светли цветове.

7. Регулирайте осветлението
Осветлението в стаята, в която работите, трябва да е приблизително толкова ярко, колкото светлината, излъчвана от екрана Ви. Идеалното работно пространство се състои от меко изкуствено осветление, ограничена естествена светлина, без флуоресцентно осветление и неотразяващи повърхности.

 

Share This

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published.