Как бактериите стават устойчиви към антибиотици?

Как бактериите стават устойчиви към антибиотици?

Антибиотиците, както всички знаем, са лекарства, които се използват за предотвратяване и лечение на бактериални инфекции. Проблемът с антибиотичната резистентност обаче бързо се превръща в един от най-големите научни въпроси в съвременното време. Ако учените не могат да измислят ефективно решение на този проблем, смъртността от обикновени инфекции ще се увеличи значително.

В тази статия ще разгледаме в по-голяма степен антибиотичната резистентност и това, което учените правят, за да разрешат този проблем.

23
Как протича антибиотичната съпротива?
Резистентността към антибиотици е естествен феномен. Когато се използва антибиотик, тези бактерии, които са способни да се съпротивляват, имат много по-големи шансове за оцеляване от тези, които не са. Тези чувствителни бактерии се инхибират или убиват от антибиотика, което води до селективно оцеляване само на щамове на бактерии, които са устойчиви към антибиотици.

Не бива да се пренебрегва и факта, че настоящите високи нива на антибиотик-резистентни бактерии се дължат на злоупотреба и/или прекомерна употреба на антибиотици. Например, в някои страни антибиотиците могат да бъдат закупени без лекарско предписание и чрез интернет. Освен това, пациентите понякога приемат ненужно антибиотици, за да лекуват вирусни заболявания като обикновена настинка.

Как бактериите стават устойчиви?

Бактериите могат да станат резистентни по два начина:

1) чрез генетична мутация

2) чрез придобиване на резистентност от друга бактерия.

Мутациите са редки спонтанни промени в генетичния материал на бактериите, и се смята, че се срещат при около един милион до един от десет милиона клетки. Различните генетични мутации дават различни видове съпротива. Някои мутации дават възможност на бактериите да произвеждат мощни ензими, които обезсилват антибиотиците, докато други мутации елиминират клетъчната мишена, която атакува антибиотиците. Други затварят входните портове, които позволяват на антибиотиците да навлязат в клетката, а трети мутации произвеждат механизми за изпомпване, които изхвълят антибиотика извън клетката, така че да не може да достигне целта.

Бактериите могат да получат гени за резистентност към антибиотици от други бактерии по много начини. Чрез извършване на прост процес на свързване, известен като конюгиране, бактериите могат да прехвърлят генетичен материал, включително гени, кодиращи резистентност към антибиотици от една бактерия в друга. Вирусите са друг механизъм за преминаване на резистентни признаци между бактериите. Резистентните черти от една бактерия са съхранени в главната част на вируса. Вирусът след това пренася тези характеристики на резистентност във всяка нова бактерия, която атакува.

Всяка бактерия, която придобива резистентни гени, независимо дали от спонтанна мутация или чрез генетичен обмен с други бактерии, има способността да се съпротивлява на един или повече антибиотици. Следователно, тъй като бактериите могат да събират множество съпротивителни свойства с течение на времето, те могат да станат резистентни към много различни антибиотици.

21

Защо антибиотичната устойчивост е глобален проблем?

Увеличаването на бактериалната резистентност към антибиотици застрашава способността ни да лекуваме общи инфекциозни заболявания, което води до продължително заболяване, инвалидност и дори смърт. Без ефективни антибиотици за предотвратяване и лечение на инфекции, медицински процедури като трансплантация на органи, диабетно лечение, химиотерапия при рак и при сложни операции стават с много висок риск. Смята се, че глобалните смъртни случаи от инфекции, устойчиви на антибиотици, ще достигнат 10 милиона годишно до 2050 г.

В лабораториите по целия свят учените са в надпревара с времето да култивират нови микроби, които унищожават молекулите на бектериите, но това не е лесна задача.

plant with roots

Намиране на нови антибиотици в почвата
Както знаем, епохата на модерната медицина започва, когато Александър Флеминг се завръща от почивката си, за да открие, че една от Петриевите блюда (лабораторно стъкло за култивиране на микроорганизми), които е забравил да почисти, е покрита с бактерия, убиваща мухъл – така случайно е открил пеницилин, първият антибиотик в света.

С голямо зачитане към приносът на Флеминг, микробиологът Шон Брейди вярва, че сега е време да сменим тактиката. Ето защо, вместо да се размножават антибиотици в Петриево блюдо, той се надява да ги намери в почвата.

“На всяко място, където стъпвате, има 10 000 бактерии”, казва Брейди. Повечето от тези бактерии се държат по начини, които все още не са напълно разбрани и произвеждат молекули, които още не сме виждали досега.

Надява се, че в почвата има резервоар от антибиотици, с които все още не сме се сблъсквали и изглежда, че идеята му вероятно е правилна. В проучване, публикувано в списание Nature Microbiology, той и неговите колеги съобщават за откриването на нова класа антибиотик, извлечен от неизвестен микроорганизъм, живеещ в почвата. Този клас, който наричат ​​малацидини, убива няколко вида резистентни бактерии без да предизвикват съпротива. Въпреки това, скоро няма да откриете този антибиотик във Вашата аптека, тъй като ще отнеме години докато бъде разработен, тестван и одобрен за разпространение, но откритието му е доказателство за теорията на Брейди: има цял свят на потенциално неизползвано биоразнообразие, който все още чака да бъде открит.

Докато новите антибиотици станат общодостъпни, има няколко неща, чрез които можем да ограничим разпространението на резистентността.

• Използвайте антибиотици, само когато са предписани от сертифициран медицински специалист.
• Никога не изисквайте антибиотици, ако Вашият лекар Ви каже, че нямате нужда от тях.
• Винаги следвайте съветите на Вашия лекар, когато приемате антибиотици.
• Никога не споделяйте и не използвайте остатъчни антибиотици.
• Предотвратявайте инфекции, като редовно миете ръцете си, подготвяте хигиенично хранене, избягвате близък контакт с болни хора, практикувате безопасен секс и актуализирате ваксинирането си.

 

Share This

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *