10 скрити функции на телефони с Android

10 скрити функции на телефони с Android

Смартфоните с Android са изпълнени с прекрасни настройки и функции, които правят живота ни по-лесен. Докато много от тях използваме ежедневно, то има и доста изключително полезни функции, за които много хора не знаят, и ще намерите десет от любимите ни по-долу, както и как да ги активирате.


1. Намерете телефона си лесно

Ако сте склонни да губите телефона си по-често, отколкото бихте искали да допуснете, тогава може да искате да активирате вградената система за проследяване на Android. За да направите това, влезте в “Настройки”, докоснете “Защита и местоположение” и след това “Намерете моето устройство”. Щом го направите, ако отново загубите телефона си, просто влезте през всеки браузър в профила си в Google. След това ще бъде показана карта, която ще Ви помогне лесно да намерите телефона си отново.

2. Увеличете размера на шрифта

Ако когато погледнете екрана на телефона  напрягате очите си, предлагаме Ви да се отправете направо към приложението Настройки. Оттам докоснете Дисплей и след това изберете Размер на шрифта. След това просто плъзнете плъзгача наляво или надясно, за да стигнете до желания размер на шрифта. Можете дори да отворите прозорец за предварителен преглед, за да проверите как ще изглежда, преди да запазите промените.

3. Проектирайте телефона си на по-голям екран

Продуктите с Android вече са снабдени с функция Cast, която ще Ви позволи да отразявате екрана на телефона си на всеки телевизор, на който е настроено устройство Chromecast. За целта просто отидете в приложението Настройки. След това отидете на Свързани устройства и докоснете Cast.

4. Променете разрешенията за приложения

Ако искате да проверите до каква част от информацията Ви има достъп до определено приложение, просто отидете в “Настройки”. След това докоснете Приложения и известия и изберете кои разрешения на приложението искате да видите. След това просто изберете Разрешения, за да прегледате и редактирате достъпа му. Например, може не сте дсъгласни, когато дадено приложение има достъп до вашия списък с контакти, да има достъп и до Вашите лични снимки.

5. Регулирайте времето за заключване на екрана

С намаляването на времето, необходимо на телефона ви да заключи екрана, ще спестите живота на батерията и ще намалите вероятността някой да грабне телефона ви и да го използва, докато той все още е отключен. За да изберете период на изчакване, който работи за вас, отворете Настройки, докоснете Дисплей, след това докоснете напред и най-накрая изберете Sleep.

6. Покажи информация за спешни случаи

Ако някога попаднете на сериозна злополука, лесното достъпната ключова медицинска информация на телефона Ви може да означава разликата между живота и смъртта. За да се покаже на заключения екран, отворете Настройки, докоснете Потребители и профили, след което докоснете Аварийна информация. От тук можете да добавите данни като спешни контакти, кръвна група, алергии, заболявания и т.н.

7. Направете WiFi включен автоматично

За да спестите време, можете да настроите смартфона си да се свързва автоматично със силни и надеждни Wi-Fi мрежи, които сте използвали, дори когато Wi-Fi е изключен. За да направите това, отворете Настройки. След това докоснете Мрежа и интернет, след това WiFi и изберете WiFi Предпочитания. Накрая, докоснете бутона за включване “Автоматично включване на WiFi и готово.

8. Автоматично освобождаване на място за съхранение

Ако устройството ви е с ниско ниво на съхранение, можете да се възползвате от интелигентното хранилище на Android, което автоматично ще изтрива копията на видеоклипове и снимки, които вече са безопасно прехвърлени в Google Фото. За да включите тази функция, отидете на “Настройки”, докоснете “Съхранение” и след това натиснете върху превключвателя за превключване към “Интелигентно съхранение”, за да я активирате.

9. Активирайте телефона с гласа си

Ако телефонът ви има достъп до Google Асистент, няма нужда дори да докосвате телефона си, за да използвате тази функция. За да настроите тази функция, отворете приложението Google, докоснете бутона за менюто (трите хоризонтални линии), след което докоснете Настройки. Изберете Глас (Voicе) и накрая изберете Гласово съвпадение Voice Match. Сега ще можете да използвате фразата “OK Google”, за да комуникирате с телефона си, дори и да е заключен.

10. Намалете използването на данни

Повечето устройства с Android съдържат система, която може да постави ограничения върху това колко приложения за фонов тип данни могат да използват, когато не сте свързани с WiFi, което може да Ви спести много пари в дългосрочен план. За да включите тази функция, отворете Настройки, докоснете Мрежа и интернет, след това Използване на данни, а след това – Защита на данни.

Share This

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published.