Как да изкъпем кучето?

Как да изкъпем кучето?

Козината на кучето има естествен щит срещу влага и замърсявания, а честото къпане може да го наруши. Повечето леки замърсявания се отстраняват с четка, можете да използвате и сух шампоан  – напудрете, оставете да подейства и пак изчистете с четка. Но след задължителната разходка домашният любимец понякога се прибира и с по-неприятни замърсявания от обикновена кал, определено не можете да го оставите да обикаля дома ви и да си играе с децата в този вид. Тогава съвсем естествено се налага една топла баня. Важното е да съблюдавате правилото: къпете го, колкото пъти е нужно и колкото може по-рядко.

Къпане

Четириногите ни другари се справят с хлъзгавите повърхностни по-зле и от нас – за да намалите стреса от къпането и да предотвратите наранявания, сложете гумена постелка във ваната или под душа преди да преминете към къпане. Нагласете водата така че да не е много топла и започнете миенето, като избягвате зоните около очите и носа – за кучетата това са особено чувствителни места. Използвайте мек кучешки шампоан (в никакъв случай не прибягвайте до шампоан за хора). Ароматизираните продукти не са подходящи – може на вас да са ви приятни, но кучето много скоро ще изпита желанието да ги изтрие, покривайки се с нов слой мръсотия. С нанасянето на шампоана бъдете още по-внимателни, той не бива да попада в очите, носа и ушите на кучето. Измийте старателно шампоана, всички следи от него по козината на животното трябва да бъдат отстранени. Ако не сте го измили добре, той ще изсуши кучешката кожа и ще предизвика сърбеж.

Подсушаване

След като вече сте измили кучето, подсушете го с кърпа, но не го разтърквайте силно – така може да навредите на козината му. При топло време оставете кучето само да изсъхне навън. Ако то е привикнало към сешоара, можете и с него да го подсушите. Включете сешоара на най-ниската възможна степен и го дръжте на по-голямо разстояние. В зимните месеци оставете кучето да полегне пред парното или печката.

Share This

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *