Скритите тайни в 7 от най-известните картини на всички времена

Скритите тайни в 7 от най-известните картини на всички времена

Великите художници от минали векове оставят зад себе си творения, които са вечни печати на тяхното наследство. Микеланджело, Да Винчи и Ван Гог, са само част от имената, които много от нас знаят и чийто картини са лесно разпознаваеми, но определено има повече в тези картини, от това, което виждат очите. Някои от най-известните творци на всички времена са оставили тайни в творбите си, които могат да бъдат открити само при строг преглед. По-долу са седем тайни, които ще Ви изненадат:

Произведенията в Сикстинската капела в Италия са известни по целия свят и когато ги видите, стотици години след създаването им, ще разберете защо. В тези сложни стенописи художникът Микеланджело описва решаващи моменти от Библията и Новия завет и също така скрива някои изненадващи неща в тях.

В картината, в която Бог докосва човека и му дава искрата на живота, зад Бог е нарисувано наметало, което има формата на човешкия мозък! Изследователите дори са намерили артерия и хипофизната жлеза в това уникално изображение и има много спекулации за причината за това странно допълнение. Много учени твърдят, че умът представлява знанието, което Бог е дал на Адам, но една по-популярна теория е, че Микеланджело използва тази картина, за да протестира срещу католическата църква, която отказва да напредва с науката по онова време.

Друга рисунка в Сикстинската капела съдържа по-скоро цинична тайна. Микеланджело има силно послание за човека, поръчал работата, а именно папа Юлий II. Папата не е бил особено популярен, а напрежението между него и Микеланджело е добре документирано. Художникът решава да изрази силните си чувства към папата в тази вечна картина, в която той изобразява Юлий II в образа на пророк Захария, с два ангела зад него.

Ако погледнете по-отблизо, можете да видите един от очарователните малки ангели, да прави жест с ръка, който се нарича “смокинята”. Този жест е всъщност стар световен еквивалент на средния пръст, който е гениално съчетан в картината.

Леонардо да Винчи е скрил доста тайни в известните си творби, които дори са били документирани в поредицата от книги и филми на Дан Браун – “Ангели и демони” и “Шифърът на Леонардо”.

В най-известната си картина “Мона Лиза”, Да Винчи е написал името си по специален начин, който не може да се види с просто око. В дясното око на Мона Лиза можете да видите инициалите на Да Винчи (LV), но само когато го гледате под микроскоп.

Има много спекулации и дискусии около картината “Тайната вечеря” на Да Винчи, които включват намиране на улики за бъдещето на Исус след смъртта му и дори намек за края на света. Едно от най-специалните открития разкрива нестандартна тайна за тази картина, която ще изненада много от вас.

Италианският музикант Джовани Мария Пала установява, че има 40-секундна мелодия вградена в картината, която не може да бъде забелязана без музикална експертиза. Когато нарисувате 5 успоредни хоризонтални линии и свържете ръцете на апостолите и филиите хляб на масата, получавате музикални ноти! Четенето и свиренето на тези ноти от дясно на ляво създава 40-секундна мелодия, която е специална тайна, скрита от най-големия художник в света.

Тайната вечеря, която изобразява Исус, заобиколен от дванадесетте апостоли във вечерта, в която той им казва, че един от тях ще го предаде, е една от най-известните творби на Да Винчи и е обстойно обсъждан в художествени и религиозни среди. Някой изследователите казват, че картината на Винсент Ван Гог, “Кафе тераса през нощта”, всъщност пресъздава известната картина на Леонардо, но под друга форма.

В картината на Ван Гог може да видите мъж с дълги коси, застанал прав, заобиколен от други фигури – общо 12. Зад изправената фигура, идентифицирана като Исус, има осветен прозорец, разделен на кръст, и се вярва, че Ван Гог, който е бил силно религиозен, включва тези скрити елементи от оригиналната вечеря заради вярванията си.

Баварският художник Ханс Холбейн не е добре известен на повечето от нас, но е известен в света на изкуството благодарение на специалните му творби по време на Възраждането. В картината на Холбейн “Посланиците” виждаме двама мъже и на пръв поглед е не се забелязва нещо необичайно.

Ако обаче погледнете в долната част на картината, в средата на стаята ще откриете, че Холбейн е нарисувал череп, който е наклонен настрани със специална оптична илюзия. Трудно е да видите този череп, ако не се съсредоточите върху него, но щом забележите уникалния детайл, определено вече не можете да го пренебрегнете.

Известният ренесансов художник Сандро Ботичели изрисува по време на живота си много красиви и колоритни картини, като например “Раждането на Венера”, която е добре запазена в галерия “Уфици” във Флоренция. Тъй като художникът имал силна привързаност към растенията, те винаги са добавяни към картините му по много пъстър и сложен начин. В своята картина “Примавера” ботаникът-художник включва повече от 500 различни вида растения по толкова изкусен и реалистичен начин, че  учените успяват да ги идентифицират много години по-късно.

 

Share This

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published.