Разглезеното дете – шест грешки, които всички правим

Разглезеното дете – шест грешки, които всички правим

Отглеждането на деца не е лесна задача, защото има различни неща, малки и големи, които могат да ги засегнат и да оформят характера на хората, които ще станат. Естествено е, че като родители понякога правим грешки, които в крайна сметка ни дават възможност да се научим да действаме в бъдеще, но за съжаление някои от тези грешки могат да имат дълбоки последици и да разглезят децата ни. За да не попаднете в графата родители с разглезени деца, е важно да идентифицирате проблематичното поведение при децата и да го отстраните още в началото.

Това са осемте неща, които правят децата разглезени, и които трябва да спрете да правите сега, за да предотвратите да станат разглезени възрастни!
1. Обяснявате нещата на Вашите деца твърде много

Когато давате на децата си причини и обяснения за това, което искате от тях, те наподобяват това поведение и правят точно това, което и Вие правите. Изречения като “Ако не почистиш стаята си, няма да можеш да намериш нищо в тази бъркотията”, карат децата да мислят, че са необходими причини за всичко и те ще Ви отвърнат по същия начин с въпроси като “Защо трябва да почистя стаята си, като така или иначе пак ще се разхвърля?”. Този механизъм на въпрос-отговор-причина ще накара всеки родител да се обърка, ядоса и в крайна сметка да се поддаде на волята на детето, което в резултат покаже на детето, че не е необходимо да вършат нещо, ако не са посочени необорими причини за това.

Какво е решението?
За да разрешите проблема с аргументацията, трябва да сте уверени и да накарате детето Ви да разбере, че има някои неща, които трябва да бъдат направени, дори и да не искаме да ги правим, като почистването на стаята. Дайте им ясни инструкции, без излишни обяснения, като “Трябва да почистиш стаята си, преди да гледаш телевизия”. За да сте по-уверени в себе си, приемете общи фрази, които можете да използвате в различни области като “В това семейство, всеки трябва да почиства стаята си”, така че детето да разбере, че има ясни правила и не е необходимо да му даваш причина или обяснение за всичко.

1-4

2. Купувате твърде много неща за вашите деца
Ясен знак за прекалено разглезени деца е искането на неща, без които те “не могат да живеят”. Това се случва, когато децата ни “разяждат” за нещо, което искат от определен магазин, и ние им го даваме, защото така е по-лесно. Ако детето ви започне да вика и да се тръшка, и Вие отстъпите пред него, то научава, че всичко, което трябва да направи, за да получи това, което иска, е само да вдигне малко шум. Друг фактор за оформянето на разглезени деца е фактът, че понякога купуваме неща за нашите деца, просто за да ги изненадаме приятно и да ги зарадваме, но когато това ни стане навик, те не оценяват подаръка толкова, колкото преди. Това пре-задоволяване им отнема от радостта да чакат нещо, което ще им отнеме време да получат, и радостта, която изпитват, когато получат уникален подарък.

Какво е решението?
Ако ще пазарувате с децата си, предварително ги подгответе за целта на пазаруването, като например: “Ще отидем в магазина за играчки, за да купим подарък за братовчедка Ви”. Ако Вашите деца започнат да настояват за някоя играчка и да се опитват да Ви принудят да им я купите чрез рев, викане или тръшкане по земята, ги игнорирайте и продължете с покупките си. Важно е да им се изясни, че те ще получават подаръци при специални случаи, а не в секундата, когато видят нова играчка. Така например, ако Ви помолят да им купите конкретна играчка, кажете им: “Можем да го добавим към списъка с желания за рожден ден”. Освен това, опитайте се да осигурите на децата си положителни емоции, които не са свързани с физически обекти, като например съвместни дейности вътре и извън дома, така че те да не зависят от материалните неща, за да ги направят щастливи.

gallery-1503589024-spoiled-child-landscape

3. Вие обръщате на децата си прекалено много внимание
Понякога, опитвайки се да накараме децата да се чувстват специални, ние несъзнателно им внушаваме, че са “центърът на вселената” и цялото внимание трябва да бъде насочено към тях. Ако детето Ви се опитва да привлече вниманието Ви във всяка ситуация и да обръщате внимание само и единствено на него, например по време на разговор с друг родител на площадката, в по-късен етап от развитието му това може да е доста проблематично. Важно е децата да се чувстват специални и обичани, но ние не винаги можем да бъдем толкова внимателни към тях, и в никакъв случай не бива да ги караме да мислят, че вниманието винаги трябва да бъде върху тях. “Никога не е твърде рано да кажете на Вашето дете:” Ти си много важен, но всички сме важни “, казва д-р Сал Севере, училищен психолог.

Какво е решението?
Освен че е необходимо да обясните значението и на другите хора, важно е да не давате на децата си твърде много индивидуално внимание. Обяснете им ситуации, в които те не трябва да Ви безпокоят, като например: “Когато видите, че говоря по телефона, не ме прекъсвайте”, и когато говорите с друг, а те настояват да кажат каквото биха искали, “ще говоря с теб веднага щом завърша разговора. Потърсете възможности да им покажете, че и другите хора също са важни.

4. Вие помагате на децата си твърде много
“Мамо, аз съм жаден! Донеси ми вода!” Това е изречение, което много родители познават и въпреки че има моменти, когато децата ни всъщност се нуждаят от помощ, не е нужно да бързате всеки път, когато те поискат нещо. Причината, поради която те правят това, е, че са свикнали да им помагате за всяко малко нещо и дори, когато вече могат да направят нещата сами предпочитат да накарат Вас. В много случай това се случва на родителите несъзнателно, затова е важно да сте бдителни за това поведение и да се научите да оставяте децата си да правят нещата сами, щом са в състояние, в противен случай те могат да станат мързеливи и немотивирани възрастни.

Какво е решението?
“Единственият начин да се справите с чувство за неудовлетвореност е да го преживеете”, казва проф. Дан Данллон, психолог в Харвардския университет. Оставете детето да се справи само или да почака. Кажете: “Сега съм зает, но ще ти помогна, след като завърша почистването на кухнята.” Когато го направите, подчертайте на детето си, че той или тя може да направи това, което иска и сам, с изречения като “Аз сигурен съм, че голямо момче като теб, което слиза само по пързалката, може и само да си сипе вода”. Когато направиш това, децата ти ще разберат, че има неща, с които могат да се справят сами и по този начин ще станат независими възрастни със способността да се справят с предизвикателствата.

160621095535-saying-no-to-a-spoiled-child-exlarge-169

5. Оправдавате лошите постъпки с несъзнателното поведение
“Те са просто деца” е изречение, казвано от много родители, но тези три думи могат да имат негативен и дълбок ефект, който може да превърне дацата Ви в разглезени грубияни. Наистина има стадий в ранна детска възраст, когато децата все още не са наясно, но когато се научат да говорят и комуникират, важно е да разберат, че думите им оказват влияние върху чувствата на другите. Не им прощавайте за фрази като “Но аз исках Барби!” когато получат дрехи като подарък за рожден ден, например.

Какво е решението?
Не е достатъчно да кажете “Това е грубо”, тъй като е важно да накарате детето да разбере как се чувстват другите хора. Научете ги да се поставят на мястото на другия: “Как мислиш, че ще се почувстваш, ако прекараш цял следобед да подготвиш подарък за леля си, само за да ти каже:” Не исках това! “. Накарайте ги да разберат положението по достоен и приятен начин, така че да се научат да бъдат внимателни хора.

6. Вие забавлявате децата си всеки път, когато те го изискват

Децата обичат да играят различни игри и да участват в дейности, които са подходящи за тяхната възраст, и е хубаво ако и Вие го правите с тях, но ако прекалявате, ще станете основен източник на забавление за тях. Това ще ги накара да се развалят и да поискат вашето време всеки път, когато се чувстват малко отегчени. Какво е решението? Важно е да внушите на децата си факта, че могат да бъдат сами и да се забавляват, дори и да не сте около тях. Кажете им, че сами играят сами, и им е ясно, че не винаги можете да си играете с тях и да се справят сами. Оставете редовно време да се занимавате с дейности с децата си и същевременно им позволете да се забавляват, за да се научат да го правят сами, без да е необходимо да има родител наоколо.

Share This

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *