Как да ни е топло в студеното време?

Как да ни е топло в студеното време?
Когато зимните температури започнат да падат, пребиваването при температури под нулата наистина може да се окаже неприятно усещане. Като използвате няколко трика, обаче, можете да Ви е топло въпреки студеното време.

Първа част. Да ти е топло навън

 1. Носете допълнителен пласт от дрехи. Това е лесен начин да Ви е по-топло, без да се налага да правите много. Допълнителен слой е слой от дрехи, който се намира под основното ви облекло. Този слой може да има много форми, но всеки може да ви помогне да Ви е топло, без да извършвате допълнителни стъпки.
 • Общите елементи под облеклото включват чорапи, термо ризи и дълго бельо.
 • Важно е да имате предвид, че ако имате допълнителен слой, може да се почувствате неудобно, ако сте в топло помещение и имате допълнителни слоеве. Например, ако шофирате, за да работите в топъл офис, може да откриете, че допълнителния слой дрехи е ненужен.
 • След като карате ски, може да се наложи да свалите вашите термо дрехи, когато седите пред камината.
 1. Носете водоустойчив външен слой от дрехи. Когато знаете, че има вероятност да се намокрите, важно е да имате водоустойчив слой, който да Ви помогне да се чуствате топло. Ако водата прониква през дрехите ви, ще Ви стане студено.
 • Можете да сложите дъждобран под топло, но по-малко водоустойчиво палто, например. Когато купувате палта, потърсете материали, които са много водоустойчиви и топли, като неопрен.
 1. Носете дрехи, които задържат топлина. Освен да се запазите сухи, потърсете облекла, изработени от изолиращи материали. Вероятно сте чували за вълната, но този плат не е за всеки. Разберете кои опции са подходящи за Вас и след това отидете на пазаруване.
 • Носете вълна, ако можете. Това е един от най-добрите изолационни материали, въпреки че може да е скъп. Можете също да използвате вълнени дрехи, вместо само вълнени палта. Много евтини артикули от вълна могат да бъдат намерени в магазините.
 • Други топли материали включват пух, кожа и неопрен.
 • Вълната ще продължи да ви топли, дори ако е мокра. Това не е вярно за повечето материали като кожа или ватиран памук.
 1. Защитете крайниците си. Не е напълно вярно, че губите X процент на топлина от главата или краката си или каквото и да е. Въпреки това, вярно е, че оставянето на тези зони непокрити може да попречи да задържите топлината. Когато сте навън, опитайте се да запазите главата, ръцете и краката си покрити с шал, шапка, ръкавици, чорапи и ботуши. Можете също така да носите два слоя чорапи или термо чорапи под дънките си. Няма да ви накара да изглеждате модерни, но ще Ви бъде топло.
 • Много е важно всички тези елементи да бъдат водоустойчиви, тъй като това са областите, където е най-вероятно да забележите влажност и студ. Например, използвайте кожени ръкавици, ако можете.

 

 1. Защитете се от проявленията на времето. Когато сте принудени да отидете навън, останете колкото се може по-далеч от неща като дъжд, сняг, локви, лед и вятър. Това, което те кара да се чувстваш студено е приближаването до тези проявления. Вашите дрехи и тяло обикновено могат да се справят с температурата на въздуха добре. Движете се бързо между сградите, използвайте кола, когато можете, и когато трябва да сте навън, опитайте да се разхождате под навес.
 2. Носете затоплящи материали. Можете да носите някои топлинни източници с вас, ако се мъчите да задържите топлината. Малки предмети, като загряващи ръкави за многократна употреба, могат да бъдат поставени в джоба, за да свършат работата, когато ръкавиците просто не са достатъчни. Други предмети, като чанти за пътуване, пълни със супа, могат да се използват за затопляне отвътре навън.
 • Можете дори да направите свой собствен затоплител на ръцете, ако не можете да намерите къде да ги купите на добра цена. Има много уебсайтове с инструкции и всичко е лесно да се направи с правилните материали.
 1. Носете облекло с подходящ размер. Знаем, че искате да изглеждате добре, но има причина, поради която ескимосите носят тези големи палта и свободни панталони. Когато дрехите ви пасват плътно, те не могат да ви затоплят и да се чувствате комфортно. Вместо това, ако искате да задържите топлината, уверете се, че дрехите, които носите, са Ви свободни. Това създава защитен слой топъл въздух между кожата и околната среда от другата страна на тази тъкан.
 2. Раздвижете се, за да създадете топлина. Ако дрехите не могат да ви затоплят, нека тялото ви да създаде топлина. Раздвижването ще изгори енергия в тялото ви, което се изразява като топлина. Опитайте да се упражнявате или поне се опитайте да не стоите неподвижно.
 • Подскоците са добра опция, ако сте вътре. Въпреки това, когато сте навън това движение, може да бъде опасно поради хлъзгави зимни условия. По-добър начин да се раздвижите, когато сте навън, е да правите малки подскоци, които създават по-малко шансове за подхлъзване.

Втора част. Да ти е топло вътре

 1. Облечете се така, че да можете да се приспособявате към различни среди. Най-основното нещо, което можете да направите, за да Ви е топло както вътре, така и навън, е да носите различни слоеве от дрехите. Попитайте всеки, който е живял в някои от по-студените части на света, като Аляска и Норвегия, и те всички ще ви кажат: носете дрехите си на различни слоеве. Това ви позволява да разполагате с облекло за деня, което лесно се настройва за снежните атмосферни условия, както и да превключвате естествено към топлината на офиса.
 • Примерна екипировка ще включва чорапи, джинси, риза с дълъг ръкав, риза с копчета, пуловер и палто. С всички тези неща, или комбинация от тези неща, можете лесно да се приспособите към гореща класна стая, ледена канцелария, неутрален магазин за хранителни стоки и температури на замръзване навън без никакъв проблем.
 1. Изолирайте дома си. Уверете се, че вашият дом е толкова изолиран, колкото е възможно. Също така можете да направите още по-основни неща, като поставяте плътни завеси и одеала на прозорците.
 • Можете също да изолирате прозорците и стъклата на вратите с изолационен филм, пластмасов материал, който е прозрачен и се прилепва към цялото стъкло.
 1. Затворете неизползваните стаи и се съсредоточете върху отоплението в основната стая. Често е по-лесно и по-евтино да се фокусирате върху поддържането на топлината в една стая, отколкото на поддържането на топъл апартамент или къща. Изберете една стая, в която вашето семейство се задържа в ранните часове и го запечатайте от останалата част. Затворете вратите и ги покрийте с одеала.
 2. Запечатайте празнини, които пропускат студен въздух. Най-често срещания пример е пролуката под вратите, но може да откриете и някои прозорци, които пропускат студен въздух.
 • Навитите одеяла и килими могат лесно да се използват за покриване на тези пролуки.
 1. Подгответе леглото си. Вероятно ще искате леглото ви да е поне малко топло, преди да заспите. Има много начини, по които можете да приготвите леглото си, преди да е дошло време за сън. Опитайте:
 • Бутилка с гореща вода, поставена под одеалото в долната част на леглото, или прекарайте одеялото си през сушилня за 10-20 минути на средна или висока температура.
 1. Изпечете бисквити. Или нещо друго. Фурната ви, когато е включена и загрята до обичайната температура на печене, може да работи достатъчно, за да направи стаята топла.
 • Прането също може да затопли близките стаи.
 1. Пийте нещо горещо. Независимо дали става дума за гореща чаша лимонов чай ​​или кафе, пиенето на гореща течност може да увеличи топлината, която се изпитвате отвътре.
 • Може да мислите или да сте чували, че добавянето на алкохол към гореща напитка ще ви накара да се чувствате по-топло, но това всъщност не е най-добрият съвет. Алкохолът всъщност понижава температурата на тялото ви, въпреки че ви дава това “изгарящо” чувство. Ако е опасно студено във вашия дом, трябва да избягвате алкохола.
 1. Вземете горещ душ или вана. Топъл душ или вана може да бъде достатъчно, за да възвърне на тялото ви нужната топлина. Уверете се, че сте добре облечени веднага щом излезете, с топли дрехи, халат и пантофи за дома. Това ще помогне на тялото ви да запази топлината на банята.
Share This

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *