Собствениците на кучета имат по-здрави сърца

Собствениците на кучета имат по-здрави сърца

Кучетата могат да направят много повече, отколкото само да Ви осигурят компания. Ново проучване, проведено в продължение на 12 години и състоящо се от над 3,4 милиона шведи на възраст между 40 и 80 години, установи, че притежанието на куче е пряко свързано с по-добро сърдечно-съдово здраве.

Изследването също така установи, че най-здравите от всички участници са тези, които живеят сами с кучета. Изследователите дори са в състояние да определят, че ловните породи, като териер и ретривър, са “най-полезните” породи кучета, които да отглеждате.

Установено е, че собствениците на едно куче имат 33% по-нисък риск от развитие на здравословни проблеми, свързани със сърдечно-съдови заболявания, както и с 11% по-малка вероятност да получат инфаркт на миокарда в сравнение с индивиди, които са живели сами и не притежават кучета.

По отношение на всичко казано по-горе, важно е да се отбележи, че изследователите не са в състояние да кажат окончателно дали отглеждането на куче действително води до по-добро здраве на сърцето – те биха могли само да посочат някакви взаимовръзки, които са открили между собствеността на кучетата и по-доброто сърдечно здраве.

Независимо от това, предходните проучвания, като например проведеното през 2013 г. от Американската асоциация за сърдечни заболявания, също установиха подобна връзка между доброто здраве на сърцето и отглеждането на кучетата. Домашните любимци като цяло се свързват с по-рядко заболяване на коронарната артерия и се смята, че това е така, защото домашните любимци помагат да се отхвърли всякаква самота и социална изолация, която собствениците им могат да усещат.

Още едно проучване, което открива доказателства за връзката между собствеността на домашни любимци и доброто здравословно състояние на сърцето, е проведено през 2002 г. Освен ниските нива на стрес, които собствениците на домашни любимци са имали по отношение на не-собствениците, заедно с положителния психосоматичен ефект върху сърдечносъдовото им здраве, по-проста причина за връзката е именно фактът, че собствениците на кучета излизат ежедневно на разходки и получават повече упражнения от хората, които не се грижат за куче.

 

Share This

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published.