Как да поправим цип?

Как да поправим цип?

Проблемите с този закопчаващ механизъм са една от причините да захвърлите поредната дреха на дивана, редом до блузата с петно, измачкания панталон и скъсаните чорапи. Вярно е, че точно в хаотичната забързана сутрин, няма да имате време да поправите точно онзи развален цип, но поне ще се опитаме да ви спестим ходенето до майстора.

Първи случай: Ципът не помръдва

Плъзгачът е заклещен и не ви позволява да се съблечете, карайки ви нервно да го дърпате, докато водачът не остава в ръцете ви. Ако ципът е защипал плат, опитайте се внимателно да го отстраните, докато раздвижвате плъзгача. В случай, че малката авария не може така лесно да се отстрани, вземете един графитен молив и натъркайте с върха му зъбчетата. Това не помага? Тогава ще се наложи да използвате друга смазка като сапун или вазелин за устни. Намажете зъбчетата по цялата дължина като се съсредоточите върху мястото под плъзгача. Дръпнете внимателно надолу, нанесете пак смазката, още малко придърпайте надолу – пак намажете и така докато плъзгача стигне до основата.

Втори случай: Зъбците не се затварят

Понякога горният прийом може да помогне и за такъв проблем, ако не се получи, значи плъзгачът не е изправен. Проверете все пак дали плъзгачът не е захапал плат или конец. Второ, проверете самите зъбци – ако някое от тях се е изкривило, наместете го с тънки клещи. Ако не е причината в зъбците, единственият възможен виновник остава плъзгачът. Продължителната употреба води до това плъзгачът да се разширява, което от своя страна не му позволява да прихваща добре зъбците. С клещи се опитайте да го стиснете и притворите.

При дънките и други панталони има малко усложнение. Намерете стопера в края на ципа и го отстранете, на негово място направете обшиване, което да държи зъбците заедно. Може да се наложи да шиете и в средата на ципа.

Трети случай: Плъзгачът не стои вдигнат

Почти всеки е чувал шеговитата фраза: „Магазинът ( дюкянът) ти/ви е отворен”. За съжаление дългосрочното решение на този проблем е цялостната смяна на ципа. Но има и временни способи: най-лесно е да сложете халка от ключ (захванете я за плъзгача, а после – за копчето), можете да пробвате и с кламер, гумено ластиче и др.

Четвърти случай: Плъзгачът е счупен.

Ако плъзгачът е изкривен, счупен или отказва да се движи, можете да го смените като го счупите с клещи. Извадете го и на негово място сложете нов.

Пети случай: Пада водачът на плъзгача

Когато водачът се счупи, се затруднява вдигането на ципа. Добрата новина е, че това е най-лесният за коригиране проблем. Въпреки не особено естетическия си вид, ще ви помогнат  например кламер, безопасна игла, част от ключодържател и др.

Share This

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published.