Хранителните разлики между преработения и суровия мед

Хранителните разлики между преработения и суровия мед

Всички знаем, че медът е по-здравословен от всеки синтетичен подсладител и рафинирана захар, защото съдържа растителни химикали и антиоксиданти, които предпазват тялото от заболяване и преждевременно стареене, но дали меда, който купуваме без колебание в супермаркета, и здравословен за нас? Следващата статия ще ви просвети и информацията, която предоставя, ще ви изненада.
Какво е “преработен” мед?


Вие сте достигнали рафта с буркани мед в хранителния магазин, разглеждате няколко продукта, и най-накрая поставяте избрания буркан в пазарската количка. Чувствате се спокойни, защото продуктът е маркиран като съдържащ 100% мед без добавки. Но истината е, че има много неща, с които не сте наясно относно процеса, през който преминава медът от момента, в който е извлечен от кошера. В този процес, който обикновено започва, след като пчелите приключат с съхраняването на нектара и обработването му в кошерите на кошера, медът се екстрахира и се обработва и филтрира по начин, който променя неговия състав.

Медът е пастьоризиран, което означава, че се нагрява до висока температура, за да се отстранят дрождите в него, което позволява по-дълъг срок на годност и по-гладка текстура. Освен това медът преминава през усъвършенствани филтриращи процеси, предназначени за отстраняване на едри парчета и въздушни мехурчета, така че меда, който достига до потребителите, да изглежда по-ясен, прозрачен и привлекателен. Тези търговски и усъвършенствани скринингови процеси са разкрити в различни проучвания като потенциално намаляващи наличието на здравословните хранителни вещества в меда, като полен, ензими и антиоксиданти.

Освен това има производители, които работят без надзор, и на този етап добавят захар и други подсладители, за да увеличат рентабилността от продажбата си. Заедно с тях съществуват производители, които допълнително обработват меда чрез още по-сложен процес, наречен ултрафилтрация, която също вреди на хранителните вещества в него. Въпреки че медът може да намали риска от сърдечни заболявания, дължащи се на високо кръвно налягане и холестерол, да помогне за зарастване на рани и лечение на кашлица, има голяма вероятност тези ползи да не са толкова значителни в преработения мед, колкото в продукт, наречен суров мед, който съдържа по-голямо количество антиоксиданти, ензими и хранителни вещества, които са отговорни за тези ползи за здравето.

Какво е суров мед?


Суровият мед е медът, който е в  пчелния кошер. С други думи, по време на процеса на екстракция, медът се филтрира само през плат или найлонова мрежа, за да се отстранят остатъците като пчелен восък и мъртви пчели, и след това директно преминава към опаковане и продажба. Това означава, че суровият мед не се подлага на процесите на нагряване, пастьоризация и филтриране, използвани в промишлената преработка.

Някои от предимствата на суровия мед са, че съдържа 2 аминокиселини, 31 различни минерала и различни витамини и ензими, необходими на организма, но трябва да се отбележи, че съдържанието на  витамини и ензими е сравнително незначителни, тъй като количеството на тези хранителни вещества е минимално в пчеления мед. Най-същественото предимство на суровия мед е високото съдържание на биоактивни растителни съединения, които не са били засегнати от индустриалната обработка. Тези съединения, наречени полифеноли, които действат като антиоксиданти, са с доказани противовъзпалителни свойства и намаляват риска от сърдечни заболявания и рак. В суровия мед, разбира се, няма добавени подсладители. Поради факта, че суровият мед не претърпява обработка, която да го прави по-течна и гладка, той става по-твърд, кристализиран и гранулиран, което също е добър начин да го разпознаете. Освен това, органичният мед не може да се нагрява и поради това някои видове органичен мед също се считат за сурови.

Според проучване, сравняващо броя на антиоксидантите в преработеният мед и в суровия мед, беше установено, че суровият мед има 4,3 пъти повече антиоксиданти от обикновения мед. По-нататъшни изследвания установиха, че суровият мед и медът с минимална обработка имат подобни количества минерали и антиоксиданти, но суровият мед има по-голям брой ензими.
Друга съществена разлика между преработения и суровия мед е съдържанието на цветен прашец. Пчелите преминават от цвят на цвят и събират нектар и полен, които носят обратно в кошера и достигат до медената кухина – което се предполага, че е пчелен източник на храна. Поленът съдържа над 250 различни хранителни вещества, включително аминокиселини, витамини, есенциални мастни киселини и антиоксиданти. Поленът помага на тялото да се бори с възпалението, да подобри функциите на черния дроб и да намали риска от сърдечни заболявания и инсулт.

Субстанцията се счита за толкова питателна, че прашецът е признат за лекарство. За съжаление обработката на мед, като нагряване и ултрафилтрация, може да намали наличието на полен в меда, което го прави малко повече от естествен подсладител. В неофициално проучване на 60 проби от търговски мед, две трети от тях не съдържаха полен. Друга важна съставка, която можете да намерите в меда, е ензимът, наречен глюкоза оксидаза, който помага при производството на молекули, които дават на меда антибактериални свойства, но този ензим също е уязвим към процесите на обработка като промишлена филтрация и нагряване.

Опасностите от яденето на мед
Както е добре известно, не се препоръчва да се дава мед на деца на възраст под две години, поради страх от излагане на токсина, отделен от Clostridium botulinum, който може да се открие в меда, и до известна степен забраната се отнася и за бременни жени. Рискът от бактерии е налице както в нормалния, така и в суровия мед, поради което ако забележите нежелани реакции като гадене, повръщане или диария след консумация на мед трябва незабавно да съобщите на Вашия лекар.

Къде може да намерите суров мед?
Суровият мед може да бъде открит главно в малки частни кошери и в магазините за натурални храни. Потърсете информация и препоръки в интернет за тези кошери, техния метод за добив и преработка, както и къде продават продуктите си. Също така е добра идея да се възползвате от почивните дни или уикендите и да предприемете пътуване до място, където се прави мед, само за да се уверите, че получавате най-доброто. Най-важното е да сте наясно с меда, който консумирате, и разбира се, не забравяйте да се насладите на вкуса му.

 

Share This

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published.