От какво се оплакват гражданите на другите държави?

От какво се оплакват гражданите на другите държави?

Често намираме нещо, за което да се оплакваме, когато става дума за страната ни. Независимо дали става въпрос за правителството, данъците, бюрокрацията, времето и т.н., то едва ли има тема, по която да нямаме забележки. Нима “тревата” в останалата част от света е “по-зелена”? Напротив – навсякъде – от изток на запад, от най-богатите и най-големите страни до най-малките и най-бедните – гражданите винаги ще имат от какво да се оплакват. Така че съставихме списък с най-често срещаните оплаквания от гражданите на различни страни по света.

Зимбабве
Зимбабве някога е била известна като “рай” за африканския континент, тъй като се е възползвала от многото полета с памук и пшеница, от които са спечелили добри печалби. Но оттогава държавата успя да се влоши и да достигне до икономическо дъно, като загрижеността и оплакванията на нейните граждани са насочени главно към бума на инфлацията, която е една от най-тежките в света. За да разберете размера на кризата, трябва да знаете, че през 2009 г., когато местната валута беше обезценена, в централната банка обменяха 5 щатски долара за 175 квадрилиона (с 15 нули) Зимбабвийски долари!

Швеция
Швеция се счита за една от най-успешните държави в света по отношение на гражданските права и икономическото равенство. И така, какво притеснява шведските граждани, които се радват на така добре развита социална държава? Оказва се, че социалните кодекси, използвани в страната – особено така нареченият “Закон Jante” – според който се приема отрицателно да афишираш свой личен успех, считайки това за неприлично и неучтиво – предизвикват възмущение сред младите шведи, които се интересуват от демонстриране на по-голяма лична гордост и разбиване на стари социални митове.

Австралия
Слънце, море и невероятни сърф плажове – това са образите, които се появяват, когато си мислим за най-малкия континент в света, на хиляди километри разстояние. Австралийците, разбира се, също имат неща, от които да се оплакват – един от основните проблеми е високите разходи за доставка, налагани от пощенската служба в замяна на изпращането и получаването на пакети, което води до дистанцирането на континента от останалата част от света.

Ирландия
Ирландия е известна с прекрасната си бира и невероятни гледки от високите си брегове – но под повърхността има стара вражда сред жителите й, която се разпространява като горски пожар над страната. Въпреки че кървавият конфликт между поддръжниците на независимостта на острова (ИРА) и онези, които се стремят да го обедини с Великобритания под короната на кралица Елизабет, завърши с мирно споразумение, подписано от двете страни през 1998 г. в местното политическо блато старото съперничество и омраза все още съществуват и водят до разделение и поляризация сред гражданите.

Южна Африка
Престъпления, насилие, отвличания и корупция в правителството – това е съдбата на твърде много невинни южноафриканци, които за съжаление са свикнали с тази ситуация. Въпреки че Южна Африка се счита за една от най-богатите и най-напредналите страни на африканския континент, ежедневното насилие е едно от най-тежките страдания на местното общество. По-специално, степента на сексуално насилие е сред най-високите в света, а властите все още не са намерили решение за това.

Германия
Оказва се, че една от най-често срещаните оплаквания в една от най-големите и най-влиятелните страни в Европейския съюз е от телевизията. Не че германците не харесват телевизионното съдържание, което се излъчва, но обществените канали са намалени, а за сметка на това обществените данъци за телевизията са се повишили. Голяма демонстрация срещу този данък бе организирана по улиците на Берлин през 2016 г., но протестът бе неуспешен, а скандалната такса все още съществува.

Норвегия
Дори в скандинавската страна, богата на нефт и природни минерали, където гражданите се радват на икономически просперитет и относително изобилие, има какво да се оплакват. Това, което норвежците нямат повече от всичко друго, е слънчева светлина – в страна с големи области в Арктическия кръг, има почти 60 дни в годината, когато слънцето изобщо не блести, в едно явление, наречено “полярна нощ”. Въпреки че през лятото има и дни, в които слънцето е даже ярко и топло, това не е достатъчно за гражданите.

Гърция
В тази любима средиземноморска страна укриването на данъци се счита за “национален спорт”. Мащабът на този феномен е толкова широк, че го сравняват с епидемия, а оценката през 2016 г. показва, че между 11 и 16 милиарда евро не са събрани от укрити данъци през цялата година. Гражданите, които спазват закона са, разбира се, основните жертви на бича в Гърция, където доверието в правителствените институции – които се смятат за най-корумпирани – е на изключително ниско ниво.

Малайзия
Тази мюсюлманска страна от Източна Азия обикновено се радва на икономически просперитет и се смята за най-големият износител на чай в света, както и собственик на екстензивна текстилна промишленост. Обаче това, което обезпокоява неговите граждани, е тежката демографска поляризация сред различните популации, които живеят в нея – чести прояви на расизъм, идващи от малайзийското мнозинство (около 53% от населението на страната) на малцинства от китайски произход (около една четвърт от населението) и жителите от Индия (около 7%) е значително препятствие, заплашващо да наруши крехкия мир и деликатната социална структура на страната.

Мексико
Красивите плажове и процъфтяващият туризъм в карибското крайбрежие на страната не могат да прикрият чумата, която опустошава Мексико от десетилетия – нарко картелите, които са завладели и унищожават почти всяка добра част от страната от Централна Америка и са опустошили много региони с кървави нарко войни. Пипалата на картелите са навсякъде, от медиите и от училищата до армията и правителството – и средният мексикански гражданин може само да мърмори тихо срещу неправдата, за да не бъде “отстранен”.

Share This

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published.