Как да закупите най-свежите продукти в супермаркета?

Как да закупите най-свежите продукти в супермаркета?

Купуването на храна е част от нашето ежедневие и може би не ни остава време да обърнем внимание на продуктите, които взимаме… Рафтовете, които са подредени и опаковани с различни стоки, заедно с цветните зеленчукови щандове, създават илюзията, че продуктите вече са преминали всички необходими тестове, за да се провери качеството им, и че вече няма нужда да ги разглеждате допълнително. За съжаление, това не е така …
Въпреки че продуктите са преминали предварителни проверки на качеството, те могат да бъдат повредени в процеса на транспортиране или съхранение, така че дори продуктът да изглежда добре и не е с изтекъл срок на годност, това не показва качеството му. За да не купувате дефектни или повредени продукти, които могат да навредят на вашето здраве, трябва да обърнете внимание на следното:

Прясно месо


Какво трябва да проверите, когато отидете да купите прясно месо, освен чистотата на района, където са разположени месарите? Е, първото нещо, върху което трябва да се фокусирате, е цветът на месото, който трябва да бъде в нюанси на червено-розово и да не е лъскаво. Ако цветът му е кафяв или ярко червен, това е знак, че не е прясно месо. Ако можете да докоснете месото или да помолите месаря да натисне месото, направете го, защото прясното месо е гъвкаво и месото ще се върне обратно след натискане, за разлика от размразено или старо месо, което не го прави.

Когато купувате прясно мляно месо, има важно правило, че не трябва да забравяте: Купете месо, което е било смляно пред вас. Помолете месаря да не добавя месото от предишното мелене, което излиза от машината, ако има такова, тъй като останалото месо, оставено в машината, е изложено на неподходяща температура и на различни бактерии.

Майонеза и пакетирани салати


Майонезата е много чувствителен продукт и съхранението при неподходящи условия може да е опасно, така че преди да купите, проверете инструкциите за съхранение на продукта преди и след отварянето. Не купувайте буркан/кофичка с майонеза, който изглежда подут или който има малко мая, изтичаща от него.  Ако майонезата се съхранява в прозрачен буркан, уверете се, че съдържанието е с еднородна структура, без отделена течност и не е обезцветено.

Готовите салати, продавани в пластмасови кутии или стъклени буркани, трябва да се съхраняват в хладилник и съгласно инструкциите на FDA, тези продукти не трябва да се купуват, ако не се съхраняват при препоръчваната температура, която обикновено се намира на опаковката.

Бобови растения и сушени плодове


Бобовите растения и сушените плодове най-често се продават в затворени пластмасови торбички, но има магазини, които ги продават в насипно състояние и по този начин продуктите са изложени на вредители, насекоми, бактерии и други. При възможност винаги проверявайте състоянието на продуктите в опаковката. Например, ако в опаковката има чужди предмети, като например парчета дърво, парчета метал или тънки паякообразни конци, това може да означава, че продуктът е бил държан в неподходящи условия и че може да е остарял, повреден  и неподходящ за консумация.

Зеленчуци


Когато купувате зеленчуци, фразата “ядете с очите си” е още по-точна, защото повредените зеленчуци с блед външен вид, които показват показват липса на свежест лесно се забелязват. Понякога тези признаци дори предупреждават за здравословни проблеми, които могат да бъдат причинени от тях, и въпреки че зеленчуците са символ на здравето и правилното хранене, е много важно да знаете как да ги избирате правилно:

Картофи – Препоръчва се да не се купуват зелени картофи или картофи със зелени петна, защото те няма да узреят у дома, като например бананите. Избягвайте картофи с дефекти или кълнове, защото за разлика от пресните картофи те съдържат голямо количество токсини, които могат да причинят замайване, стомашно-чревни проблеми, проблеми в нервната система, гадене и в екстремни случаи на концентрирана консумация, дори смърт.
Краставици, патладжани, гъби, карфиол и броколи – краставиците е най-добре да се купуват, когато цветът им варира от зеленикаво до тъмнозелено, но ако са жълти или бели, те не са пресни или не са узрели. Краставицата трябва да е твърда по цялата си дължина и да не е твърде дебела. Пресни патладжани трябва да се закупуват само когато са твърди и имат светло лилав цвят. Колкото по-тъмен е патладжанът, толкова по-малко пресен е. Карфиолът и броколите са зеленчуци, които често съдържат червеи, затова не забравяйте да проверите за черни петна по флората и дали не са твърде меки. Гъбите трябва да се купуват само когато са затворени и шапчицата им е прикрепена към стъблото. След като гъбата започне да се отваря, леко потъмнява и започва процеса на стареене. Не свежите гъби са забранени за ядене, а някои са опасни за консумация в това състояние.
Лук – За да изберете добър лук, уверете се, че е здрав, чист и без черни петна или меки повърхности. Ако стъблото е започнало да израства, това означава, че е лежал на рафта дълго време. Надуйте лука и вижте дали мирише странно, ако е така, не го вземайте! Лукът не трябва да има силна миризма, освен ако не е повреден, нарязан или развален. Когато купувате зелен лук, е важно да проверите дали границата между зелените и белите части е ясна, ако перата са с тъмно зелен цвят, то лукът ще бъде твърд и негоден за консумация.

Замразени продукти


Когато трябва да купите замразени продукти по време на пазаруването, уверете се, че ги купувате в края му, тъй като те могат да се стопят и развалят, докато вкарвате други продукти в количката. И какво трябва да се провери? Първо, проверете целостта на опаковката и отбележете срока на годност, уверете се, че продуктът е напълно замръзнал и без меки зони, показващи ранно размразяване. Също така избягвайте да купувате охладен продукт, който не е студен на пипане.

Прочетете инструкциите за съхранение на продукта и проверете при колко градуса трябва да се съхраняват. Потърсете температурния габарит, който прилича на цифров часовник във всеки фризер, и проверете дали градусите не се различават от изброените в инструкциите за съхранение. Ако има значителна разлика между препоръчваната температура на охлаждане на продукта и тази, показана в фризера за съхранение, избягвайте да купувате продукта.

Шоколад


Шоколадът е “капризен” продукт, който се препоръчва да се купува само в климатизирани магазини, тъй като неправилните условия за съхранение могат да навредят на вкуса, качеството и външния му вид. Висококачественият тъмен шоколад трябва да съдържа най-малко 56% какао в сравнение с добрия млечен шоколад, който ще съдържа около 36%. Също така, уверете се, че продуктът съдържа какаово масло или натурално какаово масло, както и никакви други растителни масла. Уверете се, че опаковката е добре запечатана.

Консерви / бебешка храна


Много храни, включително бебешките храни, се продават в кутии, някои от които са изработени от метал а други са от стъкло или гъвкави пластмасови опаковки, през които бактериите могат да проникнат, ако забележите някой от следните признаци:

Консерви от метал- Не трябва да има признаци на течове, ръжда, повреда и, разбира се, не трябва да се купуват подути кутии.
Храна в стъклени буркани – Важно е да се провери дали капакът на буркана е хлътнал, че не е изпъкнал и че е здраво закрепен.
Храни в гъвкави опаковки – Някои храни са опаковани в гъвкави опаковки, като овесена каша за бебета. Обърнете внимание дали опаковката няма външни повреди.

Яйца


Когато купувате яйца, потърсете маркировката, която се поставя на всяко яйце. Всяка от тях има две дати; горната част показва, докога яйцата могат да бъдат продавани, а долната част – до кога могат да се ядат, ако се съхраняват в хладилник. Дори ако яйцата се съхраняват в хладилника в магазина и виждате, че последната дата за годност за консумация е все още валидна, но пазарната дата е изтекла, се препоръчва да не ги купувате.

Риба


При избора на прясна риба има редица показатели, които трябва да бъдат разпознати: Рибата трябва да има характерен аромат, в зависимост откъде идва – море или езеро и да е със слаба миризма. Ако рибата има силна или странна миризма, то тя не е свежа. Очите на рибата трябва да са чисти и да не са мътни и/или изпъкнали, а белите петна в очите на рибата показват, че тя е била замразена и отново размразена. Тялото на рибата трябва да е твърдо и гъвкаво и след лек натиск върху плътта, тя трябва да се върне в първоначалната си форма. Важна информация, която трябва да се вземе предвид – купувайте прясна риба, само ако е в хладилник и е покрита с лед.

Share This

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *