Креативни приложения на яйчените черупки, които ще облагодетелстват Вашата градина

Креативни приложения на яйчените черупки, които ще облагодетелстват Вашата градина

Не е тайна, че яйцата са пълни с протеини, минерали и витамини, и са сред най-употребяваните храни на планетата. Според статистиката средно човек консумира около 150-200 яйца годишно. Това е над един трилион яйца! Сега попитайте себе си: “А какво се случва с всички тези яйчени черупки?”

Яйчената черупка е около 96% кристали от калциев карбонат, които са свързани заедно с протеини. Общите търговски методи за преработката на яйчени черупки включват използването им като торове или като източник на калций в храните за животни, но средният потребител просто ги изхвърля в кошчето за боклук. Ако сте един от тези хора, моля, прочетете нататък, за да откриете няколко творчески начина за използването на яйчените черупки, които ще са от полза и за Вашата градина.

Тор


Яйцата са блестящ начин да добавите калций към Вашия компост. Тъй като яйчените черупки  се разлагат много бързо не е нужно дори да се притеснявате, че трябва да ги стерилизирате или смилате – просто изхвърлете черупките на купчината и ги обърнете надолу. Алтернативно, можете да добавите раздробени яйчени черупки директно на дъното на  дупките за засаждане през пролетта.

През зимата разпределете черупките върху парцела, където ще се засаждате през пролетта. След като се затопли земята, когато прекопаете земята ще заровите черупките в почвата. Ако не Ви харесва идеята да имате черупки от яйца в градината през цялата зима, можете  да почистите и съхранявате черупките, до сезонът за засаждане.

Докато калцият се счита за вторично хранително вещество за растенията, то Вашата градина определено ще оцени добавените минерали, особено ако отглеждате домати и чушки, тъй като тези растения са често боледуват именно поради недостиг на калций.

Обезвреждане на вредителите

Ако имате проблем с охлюви или плужеци, наръсете едро раздробени черупки около растенията, с които тези вредители обичат да се хранят. Острите ръбове на черупките издират чувствителните и незащитени части на всяко мекотело, което се опита да премине през преградата.

Храна за птиците


Преди и след мътенето на яйцата, майките птици се нуждаят от много калций. Стерилизирайте Вашите яйчени черупки, като ги изпечете на около 120 градуса по Целзий за 10 минути, така че черупките да са сухи, но не кафяви отвътре. След това раздробете черупките и ги поставете на открито (в хранилка за птици или дори просто на земята) през пролетта и лятото. Тези птици ще Ви се отблагодарят, тъй като тяхната основна храна са всякакви червей, гъсеници, насекоми и други вредители, които биха могли да опустошат Вашата градина.

Мини саксии за семена или разсад


Тъй като яйчените черупки бързо се разграждат, когато се попаднат в почвата, те могат да се използват и като перфектни саксии за семена. Когато отваряте яйцата, за да използвате съдържанието, опитайте се да отчупите само малка дупка в края на черупката. Почистете вътрешността на яйчените черупки (врящата вода е за предпочитане) и пробийте малък дренажен отвор в дъното на всяка празна черупка. Поставете ги обратно в картонената кутия, напълнете всяка черупка с влажна почва и добавете вашите семена. След като разсадите израснат от “саксиите”, можете да ги засадите, заедно с черупката, директно в по-големи саксии или навън в градината.

Естетична стойност


Фино смлените яйчени черупки могат да бъдат много хубави. Ако имате голямо семейство или просто ядете много яйца, сварете черупките, за да ги стерилизирате, след това ги натрошете и ги пуснете в голям стъклен буркан за съхранение. След като сте събрали достатъчно парчета черупки, поръсете ги около и между Вашите растения. Не само черупките ще помогнат да се контролират вредителите и ще се добави калций в почвата, а и белият цвят ще донесе красив акцент във Вашата градина.

Share This

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published.