Вредни хранителни навици, които повишават холестерола

Вредни хранителни навици, които повишават холестерола

cholesterol

Ако Вашият лекар Ви каже, че имате висок холестерол, това означава, че  Вашите LDL показатели (лош холестерол) са завишени и това може да доведе до блокиране на артериите. Ето няколко основни хранителни навици, от които трябва веднага да се откажете:

Винаги избирате най-тлъстата пържола

Steak

За да намалите нивата на наситените мазнини, които консумирате, потърсете чисти меса.

Ако готвите пържоли у дома, отстранете колкото се може повече мазнини преди приготвянето и излейте разтопената мазнина след готвене. Грил, печенето, варенето и задушаването са по-здравословни начини за приготвяне на месо. Освен това, също така е добра идея да се избягва органно месо, като черен дроб и бъбреци, тъй като те са с високи нива на холестерол.

Не ядете често риба

Red fish

Някои видове риби, като сьомга, скумрия, херинга и пъстърва, съдържат по-високи нива на омега-3 мастни киселини (добри мазнини), които не повишават нивата на LDL холестерола. Омега-3 мастните киселини също така помагат и да се увеличи добрият холестерол. Намаляват триглицеридите (вид мазнини в кръвта) и намаляват кръвното налягане.

Стремете се да консумирате поне два пъти седмично порция риба от 350 гр, за предпочитане с по-високи нива на омега-3 мастни киселини.

Вашият основен източник на млечни продукти е млякото в кафето Ви

coffee-milk

Увеличаването на количеството калций във Вашата диета може да повиши нивата на HDL холестерола и да намали концентрациите на LDL холестерола. Млечните продукти са най-добрият източник на калций, а твърдите сирена са с най-висока концентрация. Поради това трябва да включите нискомаслено или обезмаслено мляко, сирене и кисело мляко като задължителна част от Вашето меню.

Обичате пържени и/или пакетирани храни

not healthy

Повечето от тези храни съдържат транс-мазнини, което може да увеличи нивата на лошия холестерол и да понижи нивото на добрия холестерол. Дори да проверявате за транс-мазнини върху етикета на хранителните стойности, съгласно правилата за етикетиране в ЕС, ако дадена храна съдържа по-малко от 0,5 грама на порция, тя може да бъде означена като 0% на опаковката.

Вместо да ядете тези храни, по-добре е да си приготвите печени продукти у дома. Ако направите това, можете да отстраните повечето масла и маргарини и да ги замените с неподсладени ябълки или пюре от банани.

Във вашето меню няма фибри

Fiber

Ако нивата на LDL вече са високи, консумирането на храни, които са богати на фибри, като боб, леща, овес, плодове, пълнозърнести храни и зеленчуци, може да помогне за понижаване на нивата. Тези храни се свързват с лошия холестерол и помагат да се изхвърли от организма.

Мислите си, че протеинови шейкове са само за фитнес маниаци

cc3c01d203b04adefbe6b5714c01e0bc

Протеиновите шейкове са полезни за здравето, тъй като произлизат от млечни продукти. В проучване, когато субектите консумират суроватъчен протеин като добавка, той понижава както LDL, така и общия холестерол. Можете да намерите суроватъчен протеин на прах в хранителните магазини и онлайн.

Консумирате твърде много алкохол

alcohol

Пиенето на твърде много алкохол може да увеличи холестерола Ви. Мъжете трябва да приемат не повече от две алкохолни напитки на ден, а жените по една.

Съвет:

Храненето с храни, които съдържат мононенаситени и полиненаситени мазнини, може да помогне за предотвратяването и управлението на високи нива на лош LDL холестерол и триглицериди, като същевременно ще повиши нивата на HDL холестерола.

Share This

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *