Как да изберем подходящи зимни кънки?

Как да изберем подходящи зимни кънки?

Предлагат се различни видове от този зимен артикул, затова първо трябва да се уточни за какъв вид спорт или свободно занимание ще ги ползвате – за хокей, за кънки-бягане, за фигурно пързаляне или други. Каква е разликата?

Кънки за хокей  – имат къси широки остриета, за да може играчът да се движи бързо и  да маневрира лесно по трасето. Обувката предпазва глезена и е подсилена в областта на ахилеса и петата.

 

Кънки за бягане – изцяло от кожа, достигат под глезена, имат дълги тънки остриета, за да достига бегачът висока скорост.

Кънки за фигурно пързаляне – остриетата им са със средна широчина, а обувката достига до основата на прасеца за повече стабилност при завъртанията, подскоците и стъпките.

Намерете в мрежата данни за спортен магазин, заредете се с търпение, повечко пари и подгответе краката си за няколко проби. Не слагайте много дебели чорапи или няколко, защото това ще ви заблуди в избора на подходящ номер.

Много е важно обувката да има оптимален контакт с кокалчето на глезена  (скочна кост), колкото по-здраво държи тази част, толкова повече предпазва от наранявания. При подрастващите това е от особено значение, тъй като тяхната мускулатура е още нестабилна.

Обувките трябва прилегнат идеално, да не притискат краката. Нужно е вътре да има толкова пространство, че да можете спокойно да движите пръстите си.

Обръщайте повече внимание на качеството, по-добре е да купите по-скъп продукт, отколкото да си навредите. Кънките от по-висок ценови клас са направени от по-качествени материали, прилягат по-добре, осигуряват максимален комфорт и по-трудно се износват.

В спортните магазини ще откриете и кънки, които приличат на маратонки с острие. Те са по-удобни, което е преимущество за начинаещите. Мъжете предпочитат хокейните кънки, заради по-мъжествения дизайн, докато жените най-често се спират на варианта за фигурно пързаляне. Ако търсите кънки за откритите пързалки – само за забавление – всеки от споменатите варианти ще ви бъде полезен, но условията за комфорт и безопасност остават същите.

Share This

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *