Как да заздравите връзката между децата си?

Как да заздравите връзката между децата си?

Така наречените „братски съперничества” започват още в ранна възраст. Вие обаче, можете да помогнете за укрепването на връзката между Вашите деца. За да помогнете на братята и сестрите да намерят връзка, трябва да ги ангажирате с общи дейности, които да насърчат взаимното доверие. Избягвайте дейности свързани със съперничество и победители и им помогнете да се научат как да решават конфликти.

Простите игри  се оказват най-ефективни. Насърчавайте децата си да играят роли заедно. Оставете децата да изследват въображението си. Да се вживяват в различни роли и да се преструват заедно може да им помогне да  изградят по-добри взаимоотношения. Помислете какво искат да направят Вашите деца и намерете начин да включите всички. Например, те могат да се преструват, че са царе и царици в замък или животни в джунглата.По-голямото дете може да се представя за лекар, докато по-малките братя и сестри са пациентите. Едните да бъдат готвачи и сервитьори в ресторант, другите може да са клиентите и т.н.

Подчертайте, че вашите деца са екип. Клишето “работа в екип прави работа- мечта” е вярно. Ангажирайте децата с игри и задачи, които изискват работа в екип. Работата заедно за постигане на обща цел може да им помогне да изградят по-добра връзка помежду си, като се избягва конкуренцията за вашето внимание.

Играйте игри тип „ Деца срещу Родители”. Вместо да оставяте децата си да се състезават един срещу друг, нека се състезават срещу вас и партньора ви. Например, можете да играете жмичка, монополи, компютърни игри по двойки и т.н!

Избягвайте да сравнявате децата си. Сравняването на Вашите деца е един от най-бързите пътища за създаване на съперничество. Не забравяйте, че Вашите деца са различни хора. Те правят нещата по различен начин и имат различни характери и предпочитания, и това е съвсем нормално.

Поддържайте границите, подходящи за възрастта. Въпреки, че прекарването на време заедно е важно за братята и сестрите, просто има някои дейности, които няма да могат да направят заедно поради възрастовата разлика. Например, не позволявайте на по-малките деца  да си играят с опасни играчки или да се возят на велосипеди, които са твърде големи за тях, колкото и да настояват.

Не забравяйте също, че вашето по-голямо дете все още е дете, а не мини детегледачка. Избягвайте непрекъснато да го принуждавате да играе с по-малките си братя и сестри – това е път към възмущението и озлоблението, а не към обвързването. Уверете се, че давате на по-голямото си дете време да бъде дете и да играе с деца на неговата възраст.

Share This

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *