Как да поискаш пари от семейството си?

Как да поискаш пари от семейството си?

falitИскането на пари от семейството е нормална част от живота, така че не е нужно да се чувствате неудобно. Искащият винаги ще се почувства малко неудобно, но за да бъде по-лесно, бъдете честни за това, защо имате нужда от парите. Седнете и проведете сериозна дискусия със семейството си за това, от колко пари ще имате нужда и как ще го върнете. Направете  споразумението в писмен вид, за да се уверите, че вие и вашето семейство се чувствате комфортно и разбирате ситуацията.

Стъпка 1:

 1.1 Въведете финансите си в ред, преди да попитате някой за пари. Седнете и анализирайте Вашите финансови навици. Обърнете внимание на сметките си и колко харчите за един месец. Намерете начини да намалите разходите и да спечелите повече пари. Започнете персонален бюджет, който да следите всеки месец. Ще трябва да знаете колкото е възможно повече за финансовото си положение, за да представите на семейството си убедителен случай. Например, ако видите, че губите твърде много пари за хранене в ресторанти, започнете да готвите вкъщи.

1.2 Попитайте хората, на които имате доверие за заем. Повечето хора отиват при мама или татко за пари. Ако имате стабилна връзка с тях, страхотно! Но Вие и члена на семейството, когото питате, трябва да си имате доверие и да се чувствате свободни да комуникирате открито. Да попитате далечен братовчед не би било подходящо, освен ако двамата нямате такъв тип връзка. Колкото повече доверие има във взаимоотношенията ви с другия човек, толкова по-вероятно е те да ви дадат заем.

1.3 Избягвайте да питате хора, които не са финансово сигурни. Отделете време да помислите за финансовото положение на другото лице. Да попитате някой, който не е финансово стабилен, няма постоянна работа или има значителни медицински сметки, би изглеждало неуважително. Опитайте се да не упражнявате натиск върху някой, който вече е подложен на такъв. Най-добрият Ви приятел може да е човекът, на когото най-много се доверявате, но той не е човекът, който да попитате, когато той самият се бори да плаща сметки.

Стъпка 2:

2.1 Помислете защо имате нужда от заема. Отделете известно време в тиха обстановка, за да си обясните точно за какво имате нужда от пари. Честността е най-добрият начин да обясните ситуацията си и да поддържате доверие в отношенията си. Например, да речем: „Трябваше ми да направя голямо плащане на моя училищен заем и нямам достатъчно пари да си платя наема този месец.“

2.2 Поискайте точната сума, от която се нуждаете. Би било добре да донесете копие от разходите, като например сметка или договор за наем, ако е налице. Да искате повече, отколкото се нуждаете или да вземете по – малко и впоследствие да искате пак, би изглеждало безотговорно.

2.3 Създайте разходен бюджет за големи заеми. Когато трябва да заемате много пари, за да платите няколко сметки или бизнес заем, отделете време, за да опишете как ще разпределите парите. Изготвянето на ясен и кратък план може да убеди човека, че сте отговорен. Това също е чудесен начин да проверите дали Вашите лични финанси са в ред.

2.4 Обяснете колко време ще трябва да върнете парите обратно. Оценете личния си бюджет или бизнес план, за да разберете прогноза за времето. Това зависи от размера на заема и колко пари имате на разположение всеки месец. Може да се наложи да се върнете към бюджета си и да намалите разходите си, за да изплатите дълга възможно най-скоро. Например, малко пари за покриване на вечеря могат да се върнат в рамките на една седмица, но голям бизнес кредит може да отнеме месеци или години. Искането на пари трябва да се третира като искане на бизнес заем независимо от размера на заема, нито колко сте близък с другия човек.

2.5 Изгответе на план за погасяване. Обсъдете колко често ще бъдете задължени да върнете част от парите. Ако заемате голяма сума, вероятно няма да можете да платите всичко веднага. Работете със семейството си, за да установите минимум, който ще плащате през определен период от време, например всеки месец. Установяването на план ви държи на път. Никога няма да забравите да изплатите заема или да го включите в бюджета си. Подходете творчески! Членовете на семейството могат да разчитат и на нестандартни дейности като косене на тревата като част от вашето изплащане. Не боли да питаш.

2.6 Предложете да платите някаква лихва. Не забравяйте, че другият човек поема риск, вместо да използва тези пари, както пожелае. Помислете колко голям интерес биха имали от запазването на парите в банката за един месец. Излезте с нисък лихвен процент, като например 1-2%, и го добавете към това, което дължите всеки месец. Лихвата е положителен начин да покажете благодарност за помощта на член на семейството ви.

2.7 Бъдете готови за последствия от закъснели плащания. Обсъдете какво ще се случи, когато не извършите плащане навреме. Това зависи от вас и вашето семейство. Може да ви напомня за заема или да ви таксува допълнително. Намерете нещо, което ви мотивира да останете на път. Например, бихте могли да дължите на вашето семейство услуга или работа, като гледане на малкия ви брат. Определянето на последствията показва, че приемате това сериозно и може да спомогнете за улесняване на откритата комуникация за това, което иначе е труден въпрос.

2.8 Подпишете „договор“. Можете да отидете онлайн и да намерите шаблони за отпечатване. Запишете детайлите, които вие и вашето семейство обсъждате, след това подпишете всички имена. Това превръща искането ви във физическо обвързващо споразумение. Физическото копие е полезно, за да накара всички да се чувстват комфортно и да изчистят всяко объркване, което може да възникне в бъдеще.

2.9 Продължете да комуникирате със семейството си, докато изплащате заема. Информирайте ги редовно как вървят нещата при вас. Ако има някакъв проблем, поради който не можете да  изплатите заема, споменете и това. Възможно е да пропуснете плащане или да изработите алтернативен план за плащане.

shutterstock_523778230

Полезни съвети:

  1. Помислете за алтернативни начини да получите пари. Можете да изтеглите заем, да продавате неща или да приемате почасова работа.
  2. Избягвайте преговорите със семейството си. Вие искате техните пари, така че трябва да играете според техните правила.
  3. Освен ако лицето не заяви, че парите са подарък, се третира като заем, който трябва да бъде върнат.

Внимание: Парите са чувствителна тема за повечето хора. Бъдете подготвени за проблеми във взаимоотношенията с и, ако не сте честни за вашата ситуация!

 

Сподели

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *