Как да се върнете на работа след отпуск по майчинство?

Как да се върнете на работа след отпуск по майчинство?

Връщането на работа след раждане на бебе може да бъде много трудно. Може да се окажете физически изтощени, след безкрайните нощи в грижи за плачещото бебе и след това да се втурвате в офиса сутрин. Освен това може да откриете, че се връщате на работа с емоционална обремененост – много майки се чувстват тъжни, тревожни или виновни, че оставят бебетата си на грижата на друг човек. За щастие има начини да се улесни процеса:

o-MUM-WORKING-facebook

 

 

  1. Подготовка за завръщане към работа:

– Запазете позитивно отношение. Не забравяйте, че ако сте решили да балансирате кариера и семейство – и това е напълно разумен избор.

– Поддържайте връзка с вашето бебе. След като се върнете на работа, Вашето време с бебето ви ще бъде ограничено, затова през остатъка от отпуска по майчинство се свържете възможно най-много: задръжте и прегърнете бебето си, пейте и се смейте и се насладете на времето, което имате заедно.

– Усмихвайте се на бебето по време на рутинни моменти. Колкото по-щастливи и по-усмихнати сте, толкова повече ще бъде и вашето бебе.

– Намерете някой, на когото имате доверие, за да се грижите за вашето бебе. Надеждното гледане на деца е от решаващо значение за успеха ви в работата и няма да се чувствате комфортно, освен ако не знаете, че лицето, което се грижи за вашето бебе, е човек, на когото можете да се доверите.

– Посъветвайте се със семейството и приятелите си, ако те са на разположение да предоставят грижи за детето, или ако имат препоръки за грижи за деца.

– Проверете дали вашата фирма предлага обезщетения за гледане на деца. Някои работодатели предлагат грижи за децата в офиса; Други предлагат финансова помощ.

 

 

2. Преминаване към работа –

– Задайте график за събуждане за вас и вашето бебе.

– Преминете през обичайните си хигиенни процедури – включително какви допълнителни стъпки ще предприемете, за да бъдете облечени и готови за работен ден.

– Определете стъпките, които могат да бъдат изпълнени вечер, за да улесните сутрешните задължения

– Запознайте се с шефа си. Когато вашият отпуск по майчинство приключи, насрочете среща с вашия началник. Получете актуална информация за това, което се случва на работното ви място и след това отправете въпроси или притеснения, които може да имате във връзка с прехода..

– Обсъдете опции като телекомуникационни или непълно работно време по време на първоначалния преход. Тези корекции може да ви позволят да облекчите отново работата си.

supercv-blog-having-a-baby-or-a-career-is-it-still-a-problem-for-ladies-office-meeting

 

 

 

3.Балансиране на работата и майчинството:

– Има начини да поддържате връзка с вашето бебе през целия работен ден. Ако живеете в близост до офиса, помислете за прибирането на дома си по време на обяд, за да се храните и да прекарате малко време с вашето бебе.

– Бъдете наясно с индивидуалните нужди на вашето бебе. Ако когато ви вижда за кратко през деня, вашето бебе се разстройва, което води до допълнителни прояви на стрес и плач, може да решите, че е по-добре да кажете довиждане веднъж сутрин и след това изчакайте до края на работния ден.

– Може да се почувствате емоционално изтощени, когато се опитвате да посрещнете нуждите на майчинството и кариерата едновременно. Не забравяйте да отделите време за себе си. Отпуснете се в топлата баня, почетете книга, отидете на шопинг, когато бебето заспи.

 

4.  Управлявайте отношението и емоциите си. Положителното отношение ще направи много по-лесно балансирането на кариерата и бебето, така че:

– Обърнете внимание на всички чувства на вина. Потвърдете, че правите това, което смятате за най-добро за вашето семейство.

– Култивиране на чувство за постижение. Майчинството е предизвикателство; Работата е предизвикателство. Вие правите и двете.

– Бъди позитивен – Може първо да почувствате тревожност или депресия, но се опитайте да поддържате позитивно отношение. Вие и вашето бебе ще свикнете с новата си рутина.

Share This

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *