Как да сърфирате?

Как да сърфирате?

Сърфирането вече е популярен спорт почти навсякъде по света. Някои описват овладяването на способността да улавят вълна и да препускат през водата като променящо живота. Ако сте заинтересовани да се научите да сърфирате, бъдете сигурни, че получавате подходящата екипировка, практикувате уменията си, необходими за сърфиране и се подготвяте да хванете първите си вълни.

 

 

1. Наемете мек сърф на  първо време. Не инвестирайте в собствения си сърф, ако никога преди не сте опитвали сърфиране. На повечето плажове, подходящи за сърфиране, в близост до плажа ще откриете места за отдаване под наем, които предлагат разумни евтини опции за наем, по час или ден.

Обикновено ще можете да избирате между дъски от фибростъкло и меки сърфове, понякога наричани “меки върхове” или “пяна”. ​​

– Меките сърфове са леки и много по-евтини от епоксидни или фибростъклони. Меките дъски са изключително издръжливи и издръжливи, което ги прави добър избор за начинаещи.

– Размерът и теглото ви ще допринесат за определяне на вида борд, който трябва да научите. Ако не сте сигурни какво искате, говорете с хората в магазина за сърфиране. Бъдете честни и им кажете, че търсите първия си борд и искате да знаете какво е необходимо, за да започнете.

-Дребните дъски са по-малко от седем фута, с остър нос и множество перки. Необходими са повече практики за овладяване на късо дъно, отколкото на по-дълги типове сърфове, но се смята за окончателен съвет за високи постижения на професионалистите (въпреки че някои професионални сърфисти също използват дълга дъска)

– Tънки дъски с много тънки носове, са предназначени за експерти, сърфиращи в най-големите вълни.  Тези бордове са подходящи за стъмни местности и високи скорости , но е трудно да се контролира, ако сте начинаещ.

 

2. Екипирофката е важна част от сърфирането:

– Вземи неопренов костюм.  Непромокаемият костюм поддържа тялото ви топло в студена вода, което помага да се предотврати студени тръпки и хипотермия.

-Вземи восък на сърф. Восъкът  е важен и евтин продукт, който може да се търка в горната част на сърфа, за да се увеличи сцеплението на краката, което позволява по-добър баланс във водата. Попитайте вашия магазин за сърф, кой тип е подходящ за температурата на водата, в която ще сърфирате.

–  Вземи каишка за вашия сърф тя  държи вас и дъската. Бягащата дъска може да бъде много опасна за всеки във водата.Също така, уверете се, че имате каишка с каишка, която свързва каишката ви с каишката, разположена в края на дъската

3.  Започнете с тренировки на брега:

– Практикувайте на земята първо. Прикрепете каишката към задното стъпало и към опашката на дъската, след това легнете на корема на дъската, така че тялото ви да е право в средата на дъската. От това положение, практикувайте вашето движение с две ръце, за да получите усещане за мускулите, които ще работите. Отделете малко време, за да практикувате на пясъка или в спокойствието на задния двор, преди да сте на плажа пред другите.

– Практикувайте ставане. “Намаляването” (или “изскачането”) на вълната и изправянето на борда отнема малко практика. Докато лежите на дъската, вдигнете ръцете си от греблото и поставете ръцете си под гърдите си, дланите на плоскостта на дъската, докато пръстите ви се навиват над стените на сърфа.

– С едно бързо движение, бутнете тялото си с ръцете си и пъхнете краката си нагоре и под теб. Поставете единия крак, където ръцете ви се изтласкват нагоре.

– Може да ви е по-лесно да се изправите на коленете си и след товада се изправите.

 

 

– Ако усетите, че ръцете или краката ви се подхлъзнат, когато се опитате да станете, може да се наложи да разтривате повече восък на борда. Можете да тренирате, без да имате сърф, така че не се колебайте да го направите, когато имате малко пространство, докато не се почувствате удобно да го правите.

– Най-надеждният начин да научите основите на сърфирането по ясен, методичен начин  е да се запишете на училище за сърф.

4.  Преди да планирате да сърфирате, посетете няколко добри плажове за сърф, за да сте сигурни, че се чувствате уверени във водата. Никога не сърфирайте навсякъде, където не се чувствате удобно да плувате сами.

  • Попитайте наоколо за съвет. Попитайте местния магазин за сърфиране или сърфистите , къде трябва да сърфират начинаещи. Те ще се радват да ви насочат към подходящо място.
  • Проверете онлайн. Ако не можете да намерите съвети, които изглеждат надеждни, потърсете онлайн.
  • Сърфирайте  в безопасност. Ако има спасителна кула, планирайте да сърфирате в момент, когато спасителят е на служба. Отделете известно време, за да помолите други сърфисти на плажа, ако имат някакви съвети или предупреждения за вас.
  • Научете основния етикет за сърфиране преди да излезете.  Познаването на основните правила на сърфирането ще ви помогне да се уверите, че вашето първо сърфиране е забавно и безопасно.
  •  Не планирайте да се движите твърде далеч, за  където по-напредналите сърфисти биха чакали, но се уверете, че сте в достатъчно дълбока вода, за да не удряте главата си, ако паднете от борда.
  • Изберете забележителност на брега и я гледайте периодично, докато се движите в по-дълбока вода. Това ще ви помогне да измерите разстоянието си от брега и може да ви помогне да разкриете скрити течения, които може да ви преместят.

5. Когато сте готови да излезете на вълните, ходете на дъската си, докато не сте на дълбочина на талията или гърдите, след това легнете на дъската и гребнете право в вълните

 

– Бъди бърз. Искаш да хванеш вълната, преди да се разпадне, така че имаш време да станеш на борда. Често срещано е за начинаещите да хванат вълната и да се возят.

– Бъди търпелив. Ако пропуснете вълна, просто се отпуснете и изчакайте следващата.

– Карайте вълната. Дръжте краката си  на дъската, коленете ви приклекнали  и очите ви да гледат в посоката в която се движите.

– Вече сърфирате в първата си вълна! Остани фокусиран и нека те пренесе в брега

 

6. Продължавай да опитваш. Продължавай да опитваш. Вероятно ще се плъзнете или паднеte първите няколко пъти, но не се възпирайте.

 

 

 

Насладете се на вълните  и се забавлявайте!!!!!!!

Share This

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *